Alpinizam – adrenalinska injekcija

0

Planinarski savez Republike Srpske bio je organizator, a Planinarsko-ekološko društvo „Romanija“ Pale domaćin Prvog međunarodnog alpinističkog kursa koji je danas završen na Palama, a koji su i instruktori i polaznici ocijenili kao odličnu „adrenalinsku injekciju za aktivnosti u prirodi“.

„Polaznici ovog početnog alpinističkog kursa tokom proteklih sedam dana obučavali su se na stijenama na lokalitetima pećine Orlovača, Sumbulovac i Novakova pećina na Romaniji. Riječ je o zahtjevnom kursu, koji je izveden na najkvalitetnijim i najčvršćim stijenama u okruženju“, rekao je Srni predsjednik „Romanije“ Radoje Vojvodić.

Prema njegovim riječima, kurs je uspješno savladalo 10 polaznika, pod vođstvom trojice međunarodno licenciranih instruktora iz beogradskog Alpinističkog odsjeka Planinarskog saveza Srbije.

On je naglasio da je ovo prvi početni kurs, koji će se, prema planu, održavati i razvijati u naredne četiri godine.

Kurs je rezultat plodne i svestrane saradnje Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu.

Jedan od domaćina ovog planinarskog druženja, profesor Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport Univerziteta u Istočnom Sarajevu za aktivnosti u prirodi Milomir Trivun rekao je da se na današnji dan 1929. godine, u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, upravo na ovim prostorima, na stijeni Đeva na Romaniji dogodio prvi alpinistički uspon.

On je naglasio da je polaznicima kursa obezbijeđena najmodernija alpinistička oprema, a tokom proteklih sedam dana oni su svoja znanja, vještine i isukustva međusobno razmjenjivali i sa pripadnicima jedinice specijalne policije MUP-a Republike Srpske, a u planu je i proširenje saradnje i treninzi sa pripadnicima Oružanih snaga BiH, Civilne zaštite Republike Srpske, Gorske službe spašavanja Jahorina itd.

Prema njegovim riječima, svi učesnici ovog jedinstvenog alpinističkog druženja pokazali su izuzetne sposobnosti, marljivost i predanost ovom atraktivnom adrenalinskom sportu, koji ima poseban značaj u slučajevima spašavanja ljudskih života ili reagovanja u vanrednim situacijama.

Trivun je najavio da će organizatori ovog kursa sličan seminar na ovim prostorima organizovati i u zimskim uslovima, početkom sljedeće godine.

Profesor sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu Vladimir Miletić potvrdio je Srni da je jedan od ključnih segmenata predmeta „Aktivnosti u prirodi“ upravo alpinistička obuka.

„Saradnja naša dva fakulteta predstavlja odličan primjer funkcionalne prekogranične saradnje i afirmacije sporta uopšte, ali i drugih djelatnosti, poput planinarstva, turizma, boravka u prirodi. Jednostavno, riječ je i o promociji zdravog života“, naglasio je Miletić.

U ove aktivnosti indirektno je uključena i Turistička organizacija Istočno Sarajevo, čiji je predstavnik Predrag Lopatić rekao Srni da očekuje da će ovo alpinističko druženje i okupljanje u budućnosti dobiti epitet novog turističgog prizvoda Romanije, Jahorine, Pala i Istočnog Sarajeva.

„Prema onome što smo ovih dana vidjeli i čuli od instruktora i polaznika kursa, a o čemu određena saznanja postoje i od ranije, naše planine i njihove stijene idealne su ne samo za početne, nego i specijalističke alpinističke obuke, i tu mogućnost svakako ćemo iskoristiti na najbolji mogući način i na opšte zadovoljstvo ljubitelja prirode i zdravog života“, poručio je Lopatić.

On je podsjetio da su na prostorima Jahorine i Romanije već „zaživjeli“ adrenalinski sportovi poput paraglajdinga, planinskog biciklizma, pa i planinarenja.

(www.palelive.com / Srna / O.B.)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare