Aktivnosti na zaštiti naselja od poplava

0

ZVORNIK – Gradska uprava Zvornik, u saradnji sa ustanovom „Vode Srpske“, realizovala je brojne aktivnosti s ciljem zaštite od poplava zvorničkih naselja i dijelova naselja Ekonomija, Terminal, Čelopek, Tršić i Tabanci.
Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za prostorno uređenje Boško Kojić rekao je danas novinarima da je vršeno interventno čišćenje dijela korita rijeke Sapne na području Čelopeka, Karakaja, Đulića i Petkovaca, te regulisano korito Sapne na području Šetića.

On je naveo da je urađena projektna dokumentacija za zaštitu naselja Ekonomija i Terminal sa djelimičnom regulacijom rijeka Drine, Sapne i Hoče, kao i projektna dokumentacija sanacije i rekonstrukcije ruševne obaloutvrde rijeke Drine na području Tršića i Tabanaca.

„Ovi projekati podrazumijevaju izradu obaloutvrda od lomljenog kamena položenog u beton i mjestimične izrade obaloutvrda od armiranog betona, odnosno kompletnu regulaciju dijelova korita“, rekao je Kojić.

Podsjećajući da je izrađena projektno-tehnička dokumentacija regulacije dijela korita Sapne u naseljenim mjestima Cer i Jardan, Kojić je rekao da projekat obuhvata regulaciju korita rijeke Sapne od mosta u Ceru na regionalnom putu Karakaj – Sapna uzvodno 800 metara, što podrazumijeva i ispravljanje toka ove rijeke, koji će biti skraćen za 400-500 metara, čime će biti omogućen brži i bolji protok.

On je rekao da je, nakon kandidovanja, projekat odobrio Fond solidarnosti Republike Srpske, i u toku je javna nabavka koju sprovode „Vode Srpske“.

„U oviru aktivnosti zaštite od poplava, potpisan je Memorandum sa `Vodama Srpske`, izrađena projektno-tehnička dokumentacija za zaštitu dijela naselja Ekonomija od velikih voda Drine i Sapne i unutrašnjih voda, kao i projekat zaštite dijela naselja Terminal od velikih voda rijeka Drine i Hoče i unutrašnjih voda“, rekao je Kojić.

Ističući da Gradska uprava, u saradnji sa Ambasadom Italije u BiH, realizuje izmještanja mosta na rijeci Sapni koji vodi za naselje Ulice, Kojić je rekao da je u toku izrada projektne dokumentacije, nakon čega će se ubrzo pristupiti izradi mosta i nove saobraćajnice u tom dijelu, čime će biti riješeno usko grlo na rijeci Sapni, kao i kvalitetniji pristup ovom naselju.

Prema njegovim riječima, radovima će, osim Sapne, Hoče i Drine, biti obuhvaćena i rijeka Zlatica koja protiče kroz centar Zvornika.

„Ti radovi, koji podrazumijevaju `ucjevljenje` korita Zlatice u samom gradu počeće relativno brzo, jer su `Vode Srpske` potpisale ugovor sa izvođačem“, rekao je Kojić i naglasio da Gradska uprava ove aktivnosti realizuje više od 18 mjeseci s ciljem sanacije štete od poplava koje su područje Zvornika zadesile 2014. godine.

On je podsjetio da je u proteklom periodu vršeno interventno čišćenje korita Sapne od rastinja, uklanjanje nanosa i njegovo produbljivanje, čime je postignuto da u tom periodu, prilikom obilnijih padavina, nije dolazilo do porasta nivoa Sapne koji bi ugrožavao okolna naselja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare