Aktivnosti na uređenju naselja Stanica Pale

0

„Čovjek ima pravo na zdravu životnu sredinu. Svako je, u skladu sa zakonom dužan da u okviru svojih mogućnosti štiti i unapređuje životnu okolinu.“ (Ustav RS, Član 35)

Građani Stanice Pala imaju velikih problema sa smećem. U naselju su trenutno postavljene dvije grupe javnih kontejnera. KP Pale redovno vrši odvoz smeća, ali prva grupa kontejnera je smješena na mjesto na kome se veći dio godine sakuplja voda i kontejneri su u izuzetno lošem stanju (probušeni, bez poklopaca), tako da smeće uglavnom završava oko kontejnera i u obližnjem potoku. Druga grupa kontejnera (3 kontejnera) je na postolju namjenjenom za dva kontejnera i nijedan od tih kontejnera nije moguće zatvoriti.

Ovo je dio peticije za nabavku ispravnih kontejnera i smještanje kontejnera na pogodno i uređeno mjesto, koju je potpisalo skoro dvije stotine Staničara. Oko šezdeset građana je anketirano o pitanju rješavanju problema smeća na Stanici, a rezultati ankete će, zajedno sa peticijom, biti dostavljeni opštini Pale, Odjeljenju za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

Mišljenje većine anketiranih je da, osim što imamo problem sa neispavnim kontejnerima i malim brojem kontejnera, građani nisu dovoljno upućeni o pravilnom odlaganju otpada, te da je potrebno raditi na razvijanju svijesti. O problemu vankontejnerskog otpada, građani kažu da je neophodno uvođenje pravila o iznošenju vankontejnerskog otpada određenim danom i mjera kažnjavanja za nepravilo postupanje.

Osim problema da smećem, građani su izrazili negodovanje po pitanju vodovodno-kanalizacionog sistema, neuređene ulice, oštećenog spomenika palim borcima, zgrade bivše Želježničke stanice koja se obrušava na dječije igralište i niza drugih problema.

U sklopu ove inicijative, u subotu (06. aprila) grupa stanovnika Stanice je organizovala i akciju čišćenja. Odazvalo se oko trideset volontera koji su očistili centralni dio naselja.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/ciscenje-stanica-april-2013/] width=[54] height=[54] title=[Aktivnosti na uređenju naselja Stanica Pale] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb54_] thumb_cache_dir=[thumbs54] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}
Više fotografija

(www.palelive.com / Staničari)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare