Aktivni mladi za regionalnu saradnju

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu danas je, u okviru regionalnog omladinskog projekta „Aktivni mladi za regionalnu saradnju“, predstavljeno niz aktivnosti posvećenih boljoj informisanosti i mobilnosti mladih ovog grada.

U okviru projekta biće otvoren Promo štand na kome će mladi biti u prilici da uzmu besplatno evropsku omladinsku karticu i sa njom iskoriste mnoge od 100.000 dostupnih popusta iz obasti saobraćaja, turizma, trgovine, sporta u 38 evropskih zemalja.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Gojko Drašković izrazio je zadovoljstvo što se regionalna konferencija održava u ovoj opštini koja, kako je rekao, putem raznih projekata daje veliku podršku mladima i vodi računa o njihovim potrebama.

Ističući da je lokalna zajednica najznačajnija za podršku mladima, Drašković je napomenuo da je u ovoj opštini u posljednjih nekoliko godina dodijeljeno više od 350 stipendija, zaposleno 50 pripravnika, dok je oko desetak mladih ljudi koji su odradili pripravnički staž dobili stalno zaposlenje.

Odbornik u skupštini grada Istočno Sarajevo i predsjednik gradske Komisije za mlade Dejan Šešelj rekao je novinarima da je cilj projekta da aktiviraju mlade sa području ovog grada.

„U našem gradu postoji veliki potencijal u mladim ljudima koji mogu da se aktiviraju posredstvom različitih vrsta projekata“, rekao je Šešelj i dodao da su projekat podržali Ministarstvo omladine i sporata Srbije i Savjeta Evrope.

Predstavnica nacionalnog odbora za mlade u Savjetu Evrope Aleksandra Mitrović Knežević napomenula je da je generalna primjedba na evropskom nivou da, mada prilike postoje, mladi teško dolaze do njih.

„Za mlade ljude bitna je informisanost. Broj aktivnih mladih je između dva i pet odsto, što znači da ostaje 95 odsto onih koji nisu organizovani, zbog čega moramo doprijeti do njih“, rekla je ona i dodala da je ciklus ovakvih edukacija i projekata preduzet s ciljem da se animiraju mladi ljudi, da dođu i čuju šta su njihove prilike.

U okviru projekta biće održan „Info dan“ gdje će mladi dobiti informacije o mogućnostima koje za njih postoje na evropskom i nacionalnom nivou.

U večernjim časovima biće održana i predstava „Ko je ubio Laru“ višestruko nagrađene dramske trupe iz Novog Pazara „Joj, evo ih ovi“ tokom koje će se prikupljati igračke i slatkiši za štićenike Doma za djecu sa posebnim potrebama.

Projekat su realizovali organizacija Motus adolescenti iz Istočnog Sarajeva i Centar za vršnjačku edukaciju iz Novog Pazara, u želji da mladi ova dva grada saznaju više o dostupnim fondovima, stipendijama, programima za mlade, prilikama za putovanja i omladinske razmjene na svim nivoima, te da se povežu i u budućnosti započnu sa realizacijom zajedničkih aktivnosti.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare