Akcija studenata medicine – „Transfuzija ljubavi“

0

FOČA – U Foči je danas počela dvodnevna akcija doborovoljnog davanja krvi koju je organizovao Savez studenata Medicinskog fakulteta u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Republike Srspke.

Cilj akcije simboličnog naziva „Transfuzija ljubavi“ je da se pojačaju zalihe krvi u Službi transfuzije pri Univerzitetskoj bolnici Foča, koja je nastavna baza Medicinskog fakulteta.

Studenti kažu da je ova akcija prilika za sve humane ljude da doniraju dragocjenu tečnost kojoj ni nauka nije našla zamjenu.

Student Stomatološkog fakulteta Daliborka Simić, koja prvi put daje krv, kaže da je divan osjećaj znati da ste pomogli nekome na takav način.

„Krv se u međuvremenu obnavlja, a ovo je deset minuta vremena koje nekome spasava život. Uostalom, studiramo nauku i zaklinjemo se na humanost, tako da i to na neki način opravdavamo“, navela je Simićeva.

Predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta Rajko Pavlović zadovoljan je odzivom davalaca.

„Ovo nam je prva akcija, ali ne i posljednja, jer nam je plan da svake godine imamo akcije dobrovoljnog davanja krvi dva puta godišnje“, rekao je Pavlović.

Fočanskoj Službi za transfuzijsku medicinu ovakve akcije uvijek su dobrodošle.

„Na ovaj način naše mlađe kolege podižu svijest o značaju ovakvih akcija. Mi imamo saradnju sa dobrovoljnim davaocima koji dolaze iz svih krajeva Srpske, najviše iz Hercegovine i zaliha uvijek ima dovoljno“, rekla je transfuziolog Maja Kujundžić.

Iz Saveza studenata Medicinskog fakulteta pozvali su studente, ali i građane Foče, da učestvuju u akciji koja će trajati i sutra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments