Akcija „Gold“ provedena u Sarajevu, Kiseljaku i na Palama

0

Po nalogu Tužilaštva BiH rano jutros na više lokacija u Sarajevu, Kiseljaku i na Palama provedena je akcija kodnog naziva „Gold“ u kojoj je slobode lišeno najmanje 15 lica, od kojih 10 carinskih službenika, zaposlenih u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo.


Aktivnosti u okviru istrage su po nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za organizovani krminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH proveli policijski službenici Granične policije BiH i Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Jedan od carinskih službenika, lišen je slobode na radnom mjestu, a ostali u mjestima boravka. Uporedo sa hapšenjima, izvršeni su pretresi na više lokacija.

Lica lišena slobode, između ostalog, osumnjičena su za koruptivna krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te primanja dara i drugih oblika koristi.

Tužilaštvo BiH više mjeseci provodilo je opsežnu istragu u okviru koje su prikupljeni dokazi da su navedeni carinski službenici, zloupotrebljavali položaj, primali mito, te za novčanu naknadu omogućavali uvoz stvari i robe čiji je promet pod posebnom procedurom /zlato i slično/, kao i druge robe koja je uvožene putem Carinske ispostave na Aerodromu Sarajevo.

Osim carinskih službenika, slobode su lišeni i drugi osumnjičeni koji su učestvovali u počinjenim krivičnim djelima.

Lica lišena slobode osumnjičena su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanja dara i drugih oblika koristi, te krijumčarenje.

Tužilaštvo BiH će u ovom predmetu provesti i finansijsku istragu radi utvrđivanja iznosa nezakonite imovinske koristi koja je ostvarena ovim krivičnim djelima i tražiće oduzimanje nezakonito stečene koristi, koju su pribavili ovi državni službenici.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare