Акција добровољног давања крви, пријављено 35 давалаца

0

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – Црвени крст Републике Српске и Републичка управа Цивилне заштите организовали су данас у Источном Новом Сарајеву заједничку акцију добровољног давања крви за коју је пријављено 35 давалаца.

Сарадник за здравствену д‌јелатност у Црвеном крсту Републике Српске Миљан Клачар рекао је новинарима да је ово први пут да заједнички организују акцију добровољног давања крви са Републичком управом Цивилне заштите, те у сарадњи са Трансфузиолошком службом Болнице „Србија“.

Клачар је навео да акција траје до 12.00 часова у просторијама сједишта Републичке управе Цивилне заштите у Источном Новом Сарајеву и да је пријављено 35 добровољних давалаца, али да се очекује да ће тај број бити и већи.

Он је подсјетио да је добровољно давалаштво крви један од сегмената којем Црвени крст даје посебну пажњу и да је 14. јуна обиљежен Свјетски дан добровољних давалаца крви.

„Осим ове акције, имаћемо још неколико у наредном периоду широм Републике Српске“, додао је Клачар.

Вршилац дужности директора Републичке управа Цивилне заштите Борис Трнинић рекао је да ће практиковати да сваке године у овом периоду у сарадњи са Црвеним крстом Републике Српске организују акцију давања крви.

„Мени је ово седми пут да дајем крв. То је лијеп и хуман гест, дио себе дајете неком другом и спашавате живот. Сви смо у одређеном тренутку имали некога коме је била потребна крв и зато сматрам да сви који здравствено могу да дају крв, то треба и да учине и да се одазову на овакве акције“, истакао је Трнинић.

Шеф трансфузиолошке службе при Болници „Србија“ у Источном Сарајеву Јелена Стојановић Лукић рекла је да је акција веома значајна, посебно у овом љетном периоду, напомињући да крв има рок трајања и зато је потребно залихе обнављати.

„Свака јединица крви у овом љетном периоду је драгоцјена и значи мање оптерећење на породице пацијената, који у супротном морају сами да траже добровољне даваоце. Данас су углавном стари даваоци, мада има и нових, као и жена. Сви који смо здрави би требало да се укључимо у овако хуман гест“, нагласила је Лукићева.

Она је апеловала да сви људи који су у могућности добровољно дају крв.

„Одређених крвних група имамо на залихама, а неких немамо, ипак, увијек имамо резерву за одређене хитне ситуације. Морамо да унапријед планирамо акције, потребно је одређено вријеме да се крв тестира и буде спремна за употребу“, напоменула је Лукићева.

Лукићева је захвалила и медијима који промовишу добровољно давалаштво крви.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare