Akcija darivanja krvi u znak sjećanja na Dragana Dragovića

0

ISTOČNO SARAJEVO – Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije danas je u naselju Vojkovići u opštini Istočna Ilidža organizovalo akciju dobrovoljnog darivanja krvi, koje je posvećeno nedavno preminulom dugogodišnjem članu ovog udruženja i velikom humanisti Draganu Dragoviću.

Predsjednik Udruženja Gospava Pejić rekla je novinarima da je današnja akcija u parohijskom domu prilika da se na simboličan način oda pošta Dragoviću i njegovoj porodici, koji su uvijek bili spremni da priteknu drugima u pomoć.

Šef Službe transfuzije u Bolnici „Srbija“ Jelena Stojanović Lukić rekla je da se za današnju akciju prijavilo 70 davalaca.

„Zalihe krvi su smanjene, pa smo ovih dana aktivniji, s obzirom na to da imamo četiri akcije, tako da ćemo pokriti sve potrebne rezerve i obezbijediti krv koju šaljemo za pacijente iz naše regije koji se liječe u drugim ustanovama“, ukazala je Lukićeva.

Lukićeva je navela da nekada nije lako naći krv bez obzira na podudarnost krvnih grupa u ABO i RH sistemu, jer se dešava da neki pacijenti imaju razvijena antitijela na druge krvnogrupne sisteme.

Ona kaže da je postoji trend rasta dobrovoljnih davalaca krvi, te da će i ove godine skupiti više krvi nego prethodne, što je postignuto najviše zahvaljujući organizovanim ovih humanih akcijama.

Lukićeva je najavila da su u decembru planirane još dvije slične akcije, kako bi bile zadovoljene sve potrebe.

Dejana Dostanić, koja već treći put daruje krv, rekla je da se ugledala na svog oca, dugogodišnjeg dobrovoljnog davaoca.

Radomir Šehovac, koji je takođe danas darovao krv treći put, ispričao je da je prvi put to uradio kada je članu porodice zatrebalo i da je nakon toga odlučio da postane redovan davalac.

Dragan Dragović iznenada je preminuo prije mjesec dana od posljedica srčanog udara u 41. godini. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare