Aćimović: Povoljna epidemiološka situacija

0

BANJALUKA – Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj u vezi sa virusom korona je povoljna, sa malim brojem novih slučajeva na dnevnom nivou i blažom kliničkom slikom kod većine oboljelih, rekla je Srni specijalista epidemiologije Instituta za javno zdravstvo Jela Aćimović.

Aćimovićeva je istakla da je broj osoba hospitalizovanih zbog teže forme kovida 19 u Republici Srpskoj od 20 do 30.

„Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti od 29. maja, i u Evropi je evidentiran trend daljeg smanjenja broja novooboljelih, broja pacijenata primljenih u bolnice i smrtnih slučajeva. U dvije zemlje se registruje povećanje broja oboljelih među osobama dobi od 65 i više godina“, rekla je Aćimovićeva.

Ona je dodala da Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti nudi prognoze epidemiološke situacije za dvije sedmice unaprijed, s tim da one postaju sve nepouzdanije, imajući u vidu promjene u kriterijumima testiranja i procedurama izvještavanja.

Aćimovićeva je istakla da je u SAD, trenutno u skoro 70 odsto okruga nizak nivo transmisije virusa korona, u 22,5 odsto je srednji nivo, a u 7,5 nivo transmisije virusa i dalje je visok.

„Uprkos trenutno povoljnoj ukupnoj epidemiološkoj situaciji, moramo imati u vidu da je virus i dalje kontinuirano prisutan, da postoji mogućnost zaražavanja, pri čemu su i dalje u najvećem riziku osobe koje pripadaju grupama sklonim dobijanju teže forme bolesti /starije osobe, hronični bolesnici/“, rekla je Aćimović.

Ona je dodala da se, posebno tim osobama, preporučuje kompletiranje vakcinacije /dvije doze plus buster doza/.

Aćimovićeva je istakla da prognoze za jesen u ovom momentu ne mogu biti pouzdane, najviše zbog činjenice da virus i dalje ima nepredvidivu evoluciju sa mogućnošću nastajanja novih varijanti i unošenja infekcije među pojedine životinjske vrste sa potencijalom za uspostavljanje životinjskih rezervoara.

„Odbor za vanredne situacije u okviru Međunarodnih zdravstvenih propisa Svjetske zdavstvene organizacije je na posljednjem sastanku 11. aprila odlučio da pandemija kovida 19 i dalje predstavlja javnozdravstveni događaj od međunarodne važnosti koji negativno utiče na zdravlje stanovništa širom svijeta i predstavlja rizik za međunarodno širenje“, istakla je Aćimovićeva.

Ona je naglasila da, kao i sve zemlje u svijetu, i Republika Srpska mora biti spremna za sve potencijalne buduće scenarije.

„Dodatni razlog za oprez je i to što su, nakon smanjenja učestalosti prenošenja virusa, registrovani neuobičajeni obrasci širenja drugih virusa“, upozorila je Aćimovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare