Abazović: Za šest mjeseci evidentirano 307 ilegalnih migranata

0
Abazović: Za šest mjeseci evidentirano 307 ilegalnih migranata

ZVORNIK – Na području Policijske uprave Zvornik u prvih pola godine evidentirano je 307 lica za koja se sumnja da su ilegalno prešla granicu, izjavio je danas načelnik ove uprave Goran Abazović.

Abazović je na konferenciji za novinare precizirao da je u januaru registrovano 18 ilegalnih lica, u februaru 74, u martu 33, aprilu 110, u maju 39 i u junu 33 lica.

On je naglasio da je Policijskoj upravi Zvornik, u skladu sa Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske ustupilo određeni broj pripadnika drugih policijskih uprava, čiji je zadatak saradnja sa Jedinicom granične policije Zvornik u sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata preko granice iz Srbije.

Abazović je naveo da je to dalo određene rezultate jer je smanjen broj ilegalnih prelazaka na kontrolisanom području, ali je njihovo težište prešlo na druga granična područja.

Prema njegovim riječima, Policijska uprava Zvornik je svakodnevno u kontaktu sa Jedinicom granične službe Zvornik i Službom za poslove sa strancima, Terenska kancelarija Bijeljina, s ciljem što efikasnijeg pronalaženja i rješavanja statusa lica koja ilegalno ulaze na ovo područje.

Abazović je pojasnio da migranti koji budu pronađeni u graničnom pojasu od 10 kilometara budu predati Graničnoj policiji BiH, a kada budu otkriveni dublje u unutrašnjosti, budu predati Službi za poslove sa strancima, Terenska kancelarija Bijeljina.

On je dodao da je stanje bezbjednosti na operativnom području Policijske uprave Zvornik stabilno i zadovoljavajuće sa povoljnim bezbjednosnim ambijentom jer nije bilo događaja koji bi mogli izazvati uznmirivanje javnosti i građana.

Načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi Zvornik Mladen Savić rekao je da je prva polovina ove godine karakteristična po tome što je na području ove uprave smanjen broj krivičnih djela u svim oblastima, te da je visok koeficijent ukupne razriješenosti i otkrivenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu.

“U prvih šest mjeseci ove godine evidentirano 355 krivičnih djela, što je za 19,7 odsto manje nego u istom periodu 2017. godine”, rekao je Savić.

On je dodao da je zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podneseno 319 izvještaja protiv 319 lica, među kojima je bilo 100 povratnika u izvršenju krivičnih djela i 12 maloljetnika.

Ističući da je bilo najviše krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, odnosno 307, što je za 18,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, Savić je rekao da su od ovih 307 krivinih djela, 146 izvršila nepoznata lica, dok je razriješeno 78,2 odsto.

“Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 253.283 KM, i nešto je manja u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Savić.

Inspektor U Sektoru policije Radenko Borić rekao je da je u šestomjesečnom periodu registrovano 289 saobraćajnih nezdgoda, od kojih su 83 sa povrijeđenim licima, odnosno 26 sa teško povrijeđenim, i 56 sa lakše povrijeđenim, dok je jedna saobraćajna nesreća bila sa poginulim licem.

“U prvih šest mjeseci ove godine broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima je manji za 80 odsto, u odnosu na isti period 2017. godine, kada je registrovano pet saobraćajnih nesreća sa pet poginulih lica”, rekao je Borić.

On je naglasio da je u ovom periodu kontrolisano 18.998 vozila i vozača, evidentirano 11.026 prekršaja, izdata 10.523 prekršajna naloga, te iz saobraćaja isključeno 170 vozila.

Borić je istakao da su iz saobraćaja isključena 622 vozača, od kojih je 495 vozilo pod dejstvom alkohola, dok su 73 lica upravljala vozilom prije sticanja prava na vožnju, odnosno upravljala vozilom bez položenog vozačkog ispita.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments