Abazović: Za pet mjeseci evidentirana 274 migranta

0
Abazović: Za pet mjeseci evidentirana 274 migranta

ZVORNIK – Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Zvornik za pet mjeseci ove godine evidentirana su 274 lica za koja se sumnja da su ilegalno prešla granicu, izjavio je danas načelnik ove uprave Goran Abazović.

Abazović je na konferenciji za novinare precizirao da je u januaru registrovano 18 ilegalnih migranata, u februaru 74, u martu 33, aprilu 110 i u maju 39.

“Najveći broj ilegalnih migranata u navedenom periodu registrovan je na području Zvornika, odnosno 149, Bratunca 54, Kozluka 52, Vlasenice i Milića po šest, u Osmacima četiri i Srebrenici tri migranta”, naveo je Abazović.

On je dodao da su migranti, prema njihovim izjavama, doputovali iz pravca Srbije, te da im je dalja namjera kretanja prema Sarajevu i zemljama zapadne Evrope.

Abazović je rekao da su na ovo područje 74 migranta došla iz Sirije, 50 iz Libije, 32 iz Pakistana, 28 iz Palestine, 41 iz Irana, šest iz Maroka, pet iz Kube, osam iz Tunisa, 13 iz Avganistana, četiri iz Somalije i pet iz Iraka.

Prema njegovim riječima, Policijska uprava Zvornik je svakodnevno u kontaktu sa Jedinicom granične službe Zvornik i Službom za poslove sa strancima – Terenska kancelarija Bijeljina s ciljem što efikasnijeg pronalaska i rješavanja statusa ovih lica koja ilegalno ulaze na ovo područje.

Abazović je pojasnio da se ilegalna lica koja se pronađu u graničnom pojasu od 10 kilometara predaju Graničnoj policiji BiH, a kada se otkriju van graničnog pojasa, odnosno dublje u unutrašnjosti, predaju se Službi za poslove sa strancima – Terenska kancelarija Bijeljina.

On je naglasio da je od danas Policijskoj uprvi Zvornik na raspolaganju odrđeni broj policijskih službenika iz drugih policijskih uprava, čiji će zadatak biti saradnja sa Jedinicom granične policije Zvornik radi sprečavanja ilegalnih ulazaka iz pravca Srbije.

Abazović je dodao da je stanje bezbjednosti na operativnom području Policijske uprave Zvornik stabilno i zadovoljavajuće sa povoljnim bezbjednosnim ambijentom, jer nije bilo događaja koji bi mogli izazvati uznemirivanje javnosti i građana.

Načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi Zvornik Mladen Savić rekao je da je u maju tekuće godine na području ove uprave evidentirano 58 krivičnih djela, što je manje za 15,9 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, kada ih je bilo 69.

“Zbog izvršenja ovih krivičnih djela, nadležnim tužilaštvima podnesen je 51 izvještaj protiv 46 lica”, naveo je Savić i istakao da su najbrojnija krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta kojih je bilo 52, što je za 11,9 manje nego u istom mjesecu prošle godine.

On je istakao da je od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela opšteg kriminaliteta razriješeno 78,6 odsto i podsjetio da materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 28.195 KM.

Načelnik Sektrora policije Vladan Vasilić rekao je da su u maju na području Policijske uprave Zvornik evidentirane 52 saobraćajne nezgode, što je više za 16 saobraćajnih nezgoda u odnosu na maj prošle godine.

Ovo povećanje se odnosi na saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom, kao i na saobraćajne nezgode sa lakše povrijeđenim licima, dok nije bilo saobraćajnih nesreća sa poginulim licima.

Prema njegovim riječima, policija je u maju kontrolisala 2.847 vozila i vozača, što je za pet odsto više nego u istom periodu prošle godine, i evidentirala 1.704 prekršaja zbog čega je izdato 1.608 prekršajnih naloga.

Vasilić je rekao da su u maju iz saobraćaja isključana 24 vozila zbog tehničke i druge neispravnosti, kao i 66 vozača, od kojih su 52 isključena zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments