Abazović: Za devet mjeseci otkriveno 447 migranata

0
Migranti ilustracija
Migranti ilustracija

ZVORNIK – Na području koje pokriva Policijska uprava Zvornik tokom devet mjeseci ove godine registrovano je ukupno 447 migranata koji su ilegalnim prelaskom granice ušli na ovo područje, rekao je danas načelnik zvorničke uprave Goran Abazović.

On je na konferenciji za novinare rekao da je podneseno i sedam izvještaja Tužilaštvu BiH protiv lica koja su počinila krivična djela krijumčarenja ljudi, odnosno ilegalno prevozili migranate.

Načelnik Policijske uprave je rekao da je u oktobru zabilježana lagana stagnacija otkrivanja migranata u odnosu na septembar kada su zatečana 82 migranta u blizini granice ili u graničnom pojasu.

“Policijska uprava Zvornik, u skladu sa Sporazumom o međusobnoj pomoći i saradnji sa Graničnom policijom BiH, daje određen broj pripadnika na ispomoć Jedinici granične policije Zvornik, čime je pojačana aktivnost sa ciljem sprečavanja ulaska ilegalnih migranata iz pravca Srbije”, rekao je Abazović.

Prema njegovim riječima, policija prema otkrivenim migrantima postupa u skladu sa punim kodeksom humanosti, tako da nije bilo nikakvih problema prilikom njihovog prosljeđivanja nadležnim službama na dalje postupanje.

Abazović je dodao da se policija pridržava i svih zaključaka Koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko ovog područja.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Zvornik Vladan Vasilić rekao je da je na području ove uprave tokom prethodnih devet mjeseci registrovana 451 saobraćajna nezgoda, što je više za 34 ili osam odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

“Od ukupno 451 saobraćajne nezgode, 93 su bile sa lakše povrijeđenim licima, 34 sa teško povrijeđenim, te tri saobraćajne nesreće u kojima su poginula tri lica”, rekao je Vasilić i dodao da je najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda prekoračenje dozvoljene brzine kretanja vozila.

Vasilić je rekao da je u izvještajnom periodu kontrolisano 27.354 vozila i vozača i evidentirano 14.783 prekršaja, zbog čega je izdato 14.205 prekršajnih naloga.

Prema njegovim riječima, iz saobraćaja je isključeno 247 vozila i 899 vozača, od kojih je 712 vozilo pod uticajem alkohola, dok je 38 vozača isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod uticajem narkotičkih sredstava.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Savić rekao je da je od januara do septembra na području Policijske uprave evidentirano 556 krivičnih djela, što je manje za 15,6 odsto u odnosu na lani.

“Zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podneseno je 490 izvještaja protiv 504 lica, među kojima je bilo 15 maloljetnih”, rekao je Savić.

On je istakao da su među evidentiranim krivičnim djelima najbrojnija ona iz oblasti opšteg kriminaliteta ili 481, što je za 14 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Savić je rekao da je u proteklih devet mjeseci u oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano 38 krivičnih djela, te da su nadležnom tužilaštvu podnesena 24 izvještaja protiv 36 lica.

“Ovim krivičnim djelima pričinjena je materijalna šteta u iznosu od 195.351 KM, koliko iznosi i visina pribavljene protivpravne imovinske koristi”, rekao je Savić.

On je naveo da je u izvještajnom periodu evidentirano deset samoubistava.

U proteklih devet mjeseci registrovana su dva slučaja krađe automobila, što je za 75 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Savić i dodao da su krađe izvršili nepoznati počinioci, ali da su u međuvremenu ova krivična djela rasvijetljena.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments