Za utopljavanje škole „Sveti Sava“ izdvojeno oko milion KM

0

FOČA – Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je za energetsko utopljavanje zgrade Osnovne škole „Sveti Sava“ u Foči izdvojeno oko milion KM.

„Kada vidimo šta je sve urađeno i koliko se raduju djeca i roditelji, zaista mi je veliko zadovoljstvo i srećna sam što smo u opštinu Foča uložili toliko sredstava“, rekla je Golićeva prilikom posjete ovoj školi gdje su u toku završni radovi.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je u opštini Foča uloženo toliko sredstava, te napomenula kako se vodilo računa da u realizaciji projekta „Energetska efikasnost“ prioritet budu vaspitno-obrazovne i zdravstvene ustanove.

Prema njenim riječima, radove je usporila epidemija virusa korona, ali su oni u završnoj fazi i grijanje će preći na obnovljive izvore, te će biti manja zagađenost, manje ugljen-dioksida i sumpor-dioksida.

„Kada su u pitanju ekološki standardi, to je jedan od bitnih parametara koje moramo ispunjavati prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. U zakonodavnom smislu smo prilagodili propise i sada vidite da to provodimo u mnogim opštinama“, rekla je Golićeva.

Ona je dodala da je i u Srednjoškolski centar u opštini Kalinovik takođe uloženo više od milion KM.

„Ta djeca treba da se školuju na Univerzitetu u Foči ili u Istočnom Sarajevu, tako da nam mladi naraštaji ostaju u Republici Srpskoj“, poručila je Golićeva.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Jelena Čančar rekla je da je na objektu promijenjena kompletna stolarija, krov i da su u toku završni radovi na fasadi.

„Ima još nešto radova na krovu fiuskulturne sale, vrijednosti oko 850.000 KM s tim da još nije završen mašinski dio. Mislim da je u toku i tender za ovaj mašinski dio, gdje se mijenja energent, mijenjaju kotlovi i podešava sistem grijanja na pelet“, pojasnila je Čančar.

Ona je rekla da je škola bila u veoma lošem stanju, ali da se sada vidi radost kod svih, jer se obnavlja reprezentativan u centru grada.

„To je najveća gradska škola i izgledaće sjajno kad se sve ovo završi“, rekla je Čančar i dodala da će u novu školsku godinu ući potpuno renovirana.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare