Jugović: Poništićemo dozvolu za gradnju mini hidrocentrale

51

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je danas da se opštinski odbori SNSD, NDP, SP i DEMOS, odnosno sve strukture koje čine lokalnu vlast, protive izgradnji mini hidrocentrale na rijeci Prače i da će građevinska dozvola biti poništena.

Jugović je najavio da će na sjednici Skupštine opštine u srijedu, 29. aprila, inicirati da se donese moratorijum u kojem će biti navedeno da je opština protiv izgradnje hidroelektrana na rijeci Prači, od izvora pa do granice sa Federacijom BiH, da bi na taj način zaštitili prirodu i stali na stranu ekologije.

Jugović je na konferenciji za novinare rekao da su se danas okupili kako bi podržali Odbor Mjesne zajednice Podgrab koji se protivi izgradnji mini hidrocentrale.

„Na sastanku sa šefovima klubova odbornika partija, koje čine vladajuću koaliciju u opštini Pale, jednoglasno smo odlučili da stanemo uz narod, da ih podržimo u njihovom zahtjevu da se zabrani izgradnja hidrocentrale Kadilo vrelo na rijeci Prači“, naveo je Jugović.

On je naveo da se u prethodne tri do četiri godine mnogo toga promijenilo, zahvaljujući Jahorini i potencijalima koje opština Pale ima.

„Smatramo da je odluka da se poništi dozvola za gradnju dobra i ispravna i iza nje stoje svi opštinski odbori koji čine vlast na području opštine Pale“, istakao je Jugović.

On je podsjetio da je građevinsku dozvolu izdala opština Pale 2017. godine, ali da je tome prethodio dug postupak u kojem nije učestvovala aktuelna vlast.

„Inicijativa za izgradnju mini hidrocentrale počela je 2012. godine kada je trebalo stati i usprotiviti se. Međutim, tadašnja lokalna vlast nije reagovala, a izvođači radova su 2014. i 2015. godine dostavili studiju, ispunili urbanističko-tehničke uslove i dobili ekološku dozvolu čime su stekli sve uslove da dobiju i građevinsku dozvolu, koja im je izdata 2017. godine“, pojasnio je Jugović.

Jugović je rekao da su građani Podgraba trebali da se usprotive tom projektu još 2016. godine, kada se izdavala ekološka dozvola, ali u tom trenutku niko nije ništa učinio.

„Međutim, tek sad su svi shvatili kakav dragulj imaju u svojim rukama i šta može da se desi ukoliko se izgradi hidrocentrala. Kao načelnik lokalne zajednice uvijek ću biti na strani građana i dati im punu podršku, tako da će građevinska dozvola biti poništena“, naveo je Jugović, dodavši da su već uputili pismo firmi „Strom energija“ iz Beograda, koja ima svoje predstavništvo na Palama, a koje stoji iza građevinske dozvole.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
51 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Pa mogla je opština da ne izda građevinsku dozvolu, to je njena nadležnost u cjelosti. Što se 2017, 2018, 2019 :D. nije poništila građevinska dozvola :D. E domaćine domaćine, sada kada poništite dozvolu, mogao bi Vas investitor tužiti, čovjek ima koncesiju od Vlade, nemojte taj postupak nekome sa kupljenom diplomom da date. PS ne poštujete na slici preporuke Ministarstva zdravlja Republike Srpske, socijalno distanciranje ništa…

najajče je kad prolaze u 20:00h svako veče, 4 drota niz 4 trake ko 4 jahača apokalipse, a naš načelnik se ne pridržava preporuka socijalnog distanciranja

đe je moglo, da je moglo, neko bi mozak uključio u opštini i razmišljao…. zašto to očekivati? 😀

Јово, борба против МХЕ Прача/Кадино село, је заправо грађански активизам. То значи да се створила група грађана која је незадовољна одређеним понашањем власти.

Овдје имамо један парадокс гдје се општинска власт укључује у грађанску активистичку акцију. Што је најгоре од свега, та група грађана објеручке прихвати помоћ те исте власти.

Оно што ствара огромну дозу контрадикторности је управо та борба власти против саме себе зарад останка на власти.

Да, ово глупо звучи. Али ради. И изгледа да смо ко бекани опет насјели на глупу причу.

Uf kako paljani znaju biti zeznuti, kad se najmanje nadate. Kad mislite da nisu zainteresovani, mozete popiti nokaut. Treba pritisnuti nasu skupstinu da zabrane izgradnju MHE na teritoriji nase opstine ukoliko je to u skladu sa zakonom i ustavom RS i da se polako pocne raditi na zastiti nasih suma, koje svaki dan dozivljavaju ekocid.

Kad bi Paljani malo vise postovali demokratske instrumente (peticije, referendume, uvid u dokumenta u opstini), mogli bi biti jos zeznutiji i formirati vlast kako Bog zapovjeda.

Ali dok god se izlazi na izbore zbog 50 maraka, dzaba… A i ovi prosli i ovi sadasnji su dijelili sakom i kapom jer im se mnogo vise isplati nego da svim glasacima daju bolji zivot.

Pa kako mislis da se za sume bori neko ko je potekao iz mjesta gdje se sve radi samo na racun sume… Da je Mokrane u Amazon pustiti, ne bi ekolozi svjetski ni stigli napisati izvjestaj, a pola Amazona ne bi postojalo vec.

Ja nisam obrazovan kao što su obrazovani vođe naše opštine, grada, naroda. Mnogi od njih bi rekli da nemam ni pravo na komentar. Ali evo, ja, neobrazovani i glupi čovjek, koji se ne bavi politikom i „ne razumije“ se u „te“ stvari, ću pokušati da dam svoje mišljenje na ovo sve, te da objasnim šta je to što mi, kao glupom i neobrazovanom stanovniku naše opštine, smeta: Koliko sam shvatio, opština je dala dvije dozvole: građevinsku i ekološku. Pretpostavljam da se odluga o dodjeli dozvole donosi sagledavanjem određenih kriterijuma. Na primjer, ako nešto zagađuje okolinu – to nije ekološki, pa prema tome ne može dobiti ekološku dozvolu. Sada me zanima sljedeće: 1. Na osnovu kojih kriterijuma je 2016. godine izdata ekološka dozvola investitoru? 2. Zašto, iako nije bilo građanske inicijative, je 2016. godine projekat MHE Prača smatran za ekološki uredan? 3. Koji su se to kriterijumi promijenili između 2016. i 2020. godine pa sada to nije ekološki projekat? 4. Ako se nisu promijenili kriterijumi, šta se promijenilo pa sada smatramo da to nije ekološki projekat? 5. Obzirom na to da je ista vlast bila i 2016. i 2020. godine, zanima me da li ste svoje članove, u međuvremenu, slali na… Čitaj dalje »

Е како си саставио овај коментар, не треба теби ни дан школе више, боље би било да се кандидујеш за начелника, ја бих за тебе гласао по аутоматизму, ко год да си.

Upravo tako. Razmislite samo, imate prijatelja 20 godina. Da li je realno da o svom prijatelju znate detalje kao što su interesovanja, privatni problem, bla bla? Jeste… Naravno da jeste… To je sve moguće samo zahvaljući nekoj konstantnosti tog vašeg odnosa.

Ukoliko nema konstantnosti, ukoliko nema stvari za koje se nesumnjivo zna da su ispravne ili ne, pa kakav je to prijatelj? Ako mu se jedan dan nešto sviđa a drugi ne, pa onda opet ponovo, da li se možete pouzdati u tog prijatelja? Ako nema konstantnosti, kako znate da vrijedi bilo koji dogovor?

Naravno, ne možete znati da neki dogovor vrijedi. Naravno, ne možete se pouzdati u tog prijatelja. Naravno, niste sigurni kako će on sutra misliti o onome o čemu ste danas razgovarali.

Jednostavno: nema konstantnosti, nema tvrde odluke, nema ideje o tome šta je ispravno a šta ne. Ispravne stvari su ispravne u svako doba, a neispravne isto tako su neispravne za vijeke vijekova. No međutim, kod nas je to baš kao što ste rekli, kako kad vjetar dune.

Na slici iznad se daju primijetiti dvije stvari:

– nepoštovanje propisa socijalne distance i okupljanje više od 4 čovjeka na istom mjestu
– slika je nastala nakon što je pala kiša juče, što znači da su čekali da prestane padati da bi se slikali, jer su se pojavili na šetalištu prije kiše

Друга тачка је изузетно битна. Умјесто да се појаве прије кише и причају са људима, дају им подршку, објасне грешке – они мисле да ће сликањем некога убиједити да гласа још једном за њих 🙂

Ја сам се опекао за прошле изборе, налетио на лед само тако, ко теле. Е овај пут ћу радије поништити листић него гласати за ову клику, па макар Микија вратили поново.

Свака част на ставу против МХЕ, али ја желим да руководство моје општине буде чврсто и стабилно, поуздано, а не да то буде група трећеразредних политичара који мијењају мишљење сваке друге седмице.

Sad će u kompenzaciju placevi na Jahorini, stara fora, kao i sa placom pored šetališta, starim Kulturnim centrom…..

mene najviše smeta ta nekreativnost, ta visokoprocentna uspješnost STARIH FORA I FAZONA

foru koja prolazi ne treba mijenjati, sta je tu cudno? 🙂

Rijetko istinit komentar. Uvijek kad se nasi opstinari zajebu (i ovi prije su isto radili, nije da nekoga branim), dodje vrijeme da se obecanja ispune. A narod ti ne da. I sta ces onda, moras jadan kompromise praviti, i posto ne das MHE moraces dati pola Jahorine ili cega vec… I dok je Slobo bio, i dok je Miki i sad kad je Bosko, ista stvar… Nista se ne mijenja…

sve je ovo fabrikovana fora… nisu nista uradili od obecanog, put prema jahorini (turisticki centar) je katastrofa, toplana je i dalje u centru pala, smrdi… puno stvari nisu imali snage uraditi… nacelnik se okruzio niskokvalitetnim ljudima koji ce se prvom priliko okrenuti na drugu stranu ako im se ponudi bolje rjesenje. prosto su morali imati nesto gdje bi se slikali i pokazali da slusaju narod… jebiga, na svakih 10 fula, 1 pogodak… to ti je procenat efikasnosti 10%… 90% neiskoristive energije se otpusta, nacelnice.. ti bi to trebao znati

Nasa opstinska vlast je slika i prilika drzave u kojoj zivimo (takva ista je bila i prethodna opstinska vlast) . Dakle korumpirana, populisticka, konformisticka bez volje da bilo sta mijenjaju dok je njima dobro i dok mogu svoje interese ostvarivati trgovinom uticajem koji imaju a koji smo im dali na izborima.
Dobro se zapitajte kad sledeci put prodate svoj glas za 50 maraka da li to vrijedi.
A vidjeli smo sada na ovom primjeri da se boje naroda i gradjanskog aktivizma sto u principu znaci da mi vrlo malo radimo na tome da ih stvarno natjeramo da rade svoj posao kako treba i interesu svih nas.

Ovo potpisujem. Kao građani ove opštine i države, nismo svjesni da imamo u rukama alate za tjeranje vlasti da radi kako treba.

Ono što još ne shvatamo je da je ovo očigledno izborna kampanja koja je počela prije vremena. Da li zakon propisuje kazne za ovo? 🙂

Nije da ih branim, ali ovi prethodni su ipak nešto učinili za Pale, a postojeća garnitura vlasti, baš ništa, osim lijepih i lažnih obećanja. Nikad Pale nisu toliko stagnirale, kao u posljednje 4 godine.
Upamet se narode za naredne izbore?

Легендо моје, никакав нови посао, никакве нове инвестиције (постојеће отјераше), никаква нова производња (шта је са Weiss Light???), само се лего коцкице слажу око шеталишта, и то ти је.

A putevi? A tunel Kalovita?

Mirjana sine, to su stvari koje su duznost rukovodstva i ne bi se trebalo time hvaliti jer svaka normalna opstina u svijetu ima normalne puteve. Cak sta vise, mogu ti reci da je proljetos bar 10 ljudi probilo gumu na autu ispred hitne pomoci. Toliko o putevima.

A Toplana ? Je li nju izmjestio ili je još tamo? prvo od obećanja na predizbornom skupu ispred Hrama Arhangela Gavrila,kojeg osvjetlise sa svih strana da se docekaju novi obečavajući ljudi i ? ništa ništa oko Hrama mrak da je đamija bolje bi je osvjetlili Bože me oprosti,djeca dobiše kod Hrama i igralište i to ste obečali ma jok nikla je nova zgrada.

To je modus operandi trećerazrednih političara. Simptom: odsustvo svoje ideje i priklanjanje tuđim idejama.

Paljani, pa može li vam se ugoditi? Em vam smeta hidro centrala, em vam smeta kad se borimo protiv. Šta je reći?

A zašto se Vi sad brite protiv? Je li zato što smatrate da ste napravili grešku izdajući sve potrebne dozvole? Ili je zato da bi ste se oprali na vrijeme?

Vrlo zanimljiv komentar. Primijetite to „Paljani“… Kao da Vi niste Paljani?

Легендо моја, ти си и изабран (не знам јеси ли, причаш као да јеси) да угађаш народу и вољи народа, а чини ми се ти то најмање волиш!

Mandatni feudalci…

moglo bi se malo i razmaci? ili ni vi j koronu ne vjerujete?

Zasto ste tako negativni? Ne mogu da vjerujem da nema nista pozitivno da se kaze. Pogotovo za nacelnika, svi znaju da je posten i domacin, i da on nije bio ni ukljucen u izdavanje dozvole!

O poštenju se ne može pričati, pogotovo kad vidiš s kim je u koaliciji. Drugo, ovo što on daje podršku i želi da poništi dozvolu, to samo znači da je vidio priliku da se slika, jer hoće da pokupi jeftine poene, kao i svi oko njega. Međutim, on je nacelnik, on mora da radi za dobrobit opštine. Ono što on ne shvata da on ne predstavlja sebe nego opštinu Pale, i da se našao u situaciji gdje je sam sebi vezao ruke. A zašto tako? Pa jednostavno, moraće da nadoknade štetu investitoru (dugo već traje projekat, nije juče startivao, a firma Strom energija je već napravila određena ulaganja). Ta naknada će ići na štetu građana, sigurno je neće platiti od svojih para (jer kao i ostali, tu je da raspolaže tuđim parama, a ne svojim). Takođe, ovo je vrlo kratkovid potez, jednostavno zato što mu niko više neće doći da investira u Pale. A i zašto bi kad ne može biti siguran hoće li kome šta zasmetati pa da se projekat obustavi. Evo sve i da imam pare i da imam ideju šta da radim, ja u Pale uložio ne bi! Zato što mi ništa ne znači ni građevinska ni… Čitaj dalje »

>>> Ta naknada će ići na štetu građana, sigurno je neće platiti od svojih para (jer kao i ostali, tu je da raspolaže tuđim parama, a ne svojim).

Da, samo sto se ponasaju kao da su njihove a ne nase zajednicke.

Sraman potez nacelnika prije Tri godine(potpisivanje dozvole) a sad Jos sramniji (opravdavanje I izvlacenje).I Jos mnogo takvih poteza.Zaista Pale nikada nisi imale nacelnika koji voli ovo mjesto I ljude.Fuj!!!

Ma ovo je smijesno. Poredali se ko optuzenici.

Znam da se danas mnogo toga loseg desava kod nas a i svuda u svetu. Narod je isfrustriran koronom, losom ekonomskom situacijom, nesigurnoscu ne samo kod nas nego svuda u svetu i ovakve reakcije su ocekivane. U zlu je tesko udovoljiti narodu i biti dobar. Ako ovu vlast poredimo sa predhodnom onda su ovi u najmanju ruku sveti ljudi. Sada u ovoj situaciji niko nece spomenuit dobre postupke vlasti kao sto su Jahorina, putevi, bezbednost..Ako se setimo stare vlasti i bezbedonosne situacije, puteva, korupcije, kupovanja od privilegovanih bliskih vlastima pojedinaca (na opstinskim licitacijijama) naj atraktivnijih parcela za smesne sume novca, itd. Toga se sada niko nece setiti jer za sve ovo sto se desava po nekom iracionalnom automatizmu narod ce optuziti gospodina Jugovica. Postoji odgovornost vlasti u izdavanju dozvole ali postoji ime i prezime osobe koja se potpisala na odluku da se dozvola izda, postoje ljudi konji su glasali da se izda ta dozvola, postoji i pravni nacin da se ospori doneta odluka bez atmosfere lova na vestica i ulicnog linca. Mene zabrinjava odluka redakcije ovog portal koja dozvoljava atmosferu linca, psihologije obracuna mahale bliskog istoka, svesno podrivanje ugleda gospodina Jugovica, itd. Primetio sam da na ovom portal dugo godina… Čitaj dalje »

Mislim da su „atmosfera linča“ i „atmosfera lova na vještice“ malo pretjerana poređenja. Ja lično nisam primijetio da neko želi nešto zlo nekome, te da poziva druge da to rade, a pogotovo ne konkretno na jednog čovjeka, gospodina Jugovića. Čak šta više, u mnogo komentara se navodi da komentatori ne misle ništa bolje ni o prethodnoj vlasti. No to na stranu…

Ono što mene zabrinjava kod vašeg komentara je nešto drugo. Prvenstveno kao građanin Pala, redovan sam posjetilac portala, fejsbuk i twitter stranica političkh organizacija koje djeluju u Palama. Kada uzmem u obzir kako ti portali i stranice pišu jedni o drugima (paleinfo, grad istocno sarajevo, filter, da ne nabrajam vise, ima ih), a ta ista glasila uređuju ljudi u vrhu svake od „politički suprotstavljenih strana“, ne mogu da razumijem zašto komentarišete na ovom portalu a ne na nekom od navedenih. Ne vjerujem da niste primijetili da na tim portalima/stranicama sama redakcija piše mnogo ogavnije stvari od komentara koji su ovdje objavljeni, a ipak stajete u zaštitu čovjeka koji pod svojom kontrolom ima jedan takav portal. Hvala.

ja ih i ne pratim samo zato sto pljuju… a nekad i lizu…

Vjerujem da znas, ali opet, evo zasto se to desava: kada se pobornici suprotnih politickih partija prepucavaju o tome ko radi losije i prljavije, tu je sasvim jasno da niko od njih ne planira da uradi nista bolje.

Argumenti tipa „kakvi su bili oni, sa nama budite zadovoljni“ i obratno „mnogo je bilo bolje kad smo mi bili, ovi unistise“ ne piju vode.

Ispravljanje gresaka iz proslosti, ne pije vode.

Kad neko uradi nesto normalno i kaze evo, ovo i ovo je uradjeno i vrijedi toliko i doprinosice nam toliko i toliko, bez da napadne suparnike, znacemo da je dosao neko ko zna da radi. Ovako, mozemo da znamo samo da je dosao neko ko se grcevito bori za svoju poziciju unizavajuci druge.

zakuco….

Неће те нико разумјети. Не могу они да схвате било какав принцип осим „Ако ниси са нама, са њима си!“. Такво стање ума и такви механизми размишљања функционишу само и једино на принципу подјеле и припадности. То даје за резултат да индивидуално, чисто грађанско, политички неопредијељено мишљење буде сврстано у супарнички табор. Не ријетко од обе или више сукобљених страна. Пошто функционише на принципу подјеле, никад ништа зборно и саборно не може бити урађено, јер, Боже мој, морамо да се подијелимо да би знали против кога смо.

Sad da pogasis sve politicke partije osim jedne (bilo koje, po slobodnom izboru), raspala bi se i ta jedna jer ne bi znali da funkcionisu bez ovih drugih. Ne bi imali koga da pljuju.

Svako im je kriv. Niko nije ispravan. Izmaglica ispred njihovih sopstvenih ociju im ne dozvoljava da vide da se ne radi o tome da neko njih napada, toboze, bez razloga, vec da sami sebi skacu u stomak.

Fakticki se svede na to da dok moji pljuju, nikom nista. A ako meni neko kaze da sam pogrijesio (a jesam), onda je to problem! Dvostruki arsini.

Stari dobri Palelive. Ovako smo raskrinkavali prethodnu vlast, pa i onu prije nje.

Klasicno spinovanje i uokvirivanje slike. Takodje, sve u ovom komentaru mi izgleda angazovano. Ekavica i distanciranje od glasanja za SNSD ukazuju na svoje suprotnosti. Grube opaske poput lova na vjestice su vec dosta puta izjavljene na drugim mjestima. Kulturan sam jer zelim da mi redakcija objavi komentar, a ja licno na njihovom mjestu Vas ne bih objavio.

trenutno imate mnogo vecih problema oko batagona i mhe, nemojte se baviti glupostima – sta i kako narod pise po komentarima na portalima

Skidam kapu redakciji portal, jer ste objavili moj email. Hvala redakcijo na toleranciji i davanju prostora drugacijem razmisljanju.

Nemojte vi to što vam ljudi pišu na redakciju prebacivati… Imaš gore 15 odgovora na svoj komentar, pa njima pokušaj dati odgovor…