Održano predavanje o srpskom piscu i novinaru Milošu Crnjanskom

0

Predavanje posvećeno velikom srpskom piscu i novinaru Milošu Crnjanskom sinoć je na Palama održao profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Barović.

Barović je naveo da je Crnjanski kao književnik priznat u svijetu, ali da se o njemu kao novinaru ne zna dovoljno.

„Prva asocijacija na Crnjanskog jeste da je on veliki pisac. On je rano počeo da se bavi novinarstvom, kao mlad čovek, student počinje da piše za medije i novosadski list koji je izlazio 1920. godine, zatim piše za `Politiku` i kasnije za `Vreme`“, naveo je Barović.

Prema njegovim riječima, Crnjanski je dobar dio života posvetio novinarstvu, bio je dopisnik iz Berlina i Rima, a kažu da je bio oštar na jeziku i peru.

Barović je naveo da je najpoznatije njegovo djelo „Seobe“, ali da se njegov doprinos ogledao u dobrim putopisima i kvalitenim reportažama na kojima današnje generacije i novinari mogu da uče.

On je naglasio da je Miloš Crnjanski bio zanimljiva ličnost sa bogatom biografijom i karijerom.

Barović je rekao da će na slijedećem predavanju, koje će biti održano sredinom decembra, biti riječi o Branislavu Nušiću, velikom komediografu, piscu i novinaru koji je u dva navrata bio predsjednik srpskog-novinarskog društva.

Organizatori predavanja održanog u Kulturnom centru Pale su Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Kulturni centar.

Vladimir Barović predavač je na Odsjeku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a dobitnik je brojnih priznanja za rad u medijima.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare