Otvorena izložba „Čarolija niti“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Matične biblioteke u Istočnom Sarajevu LJiljana Knežević otvorila je Osmu izložbu ručnih radova „Čarolija niti“, čiji je cilj očuvanje dijela narodne tradicije i njenog prenošenja na mlađe generacije.

Kneževićeva je izrazila zadovoljstvo što su se žene, učesnice izložbe, organizovale pod motom „Kreativnost bez granica“ i postale „jače i vidljivije na ovim prostorima“.

Na izložbi učestvuje sedam udruženja iz Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva, sa Pala, iz Mokrog, Trnova i iz Federacije BiH.

Kneževićeva ističe da je sve veće interesovanje za učešće u ovoj izložbi.

Etnolog Branko Pjević izrazio je nadu da će već naredna izložba biti organizovana u nekom novom, adekvatnijem prostoru.

Pjević je istakao da je nekadašnji cilj izložbe – očuvanje stare tehnike ručnog rada, dobrim dijelom poprimio noviju prezentaciju umjetnosti, zahvaljujući tehnici „dekupaž“ i ostalim savremenijim tehnikama ručnog rada koje su pretežno namijenjene prodaji.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo LJubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo što treću godinu zaredom ima priliku da vidi ručne radove žena iz Sarajevskog polja i sa romanijskih padina, čime one na najbolji način čuvaju istoriju Srba sa ovog područja.

„Svjesni smo da lokalna zajednica ne pomaže dovoljno ovim udruženjima i nadam se da će im opština već naredne sedmice ustupiti prostor u kojem će moći da obavljaju svoje aktivnosti“, rekao je Ćosić novinarima.

Vođa sekcije kućne radinosti pri KUD „Romanijska vrela“ iz Mokrog Dragica Bozalo rekla je da se desetak žena bavi etno radovima, heklanjem, pletenjem, vezom, dekupažom, te izradom ukrasnih predmeta.

„Cilj nam je da se družimo, razmjenjujemo iskustva i radove predstavimo na izložbama. Uočili smo da više interesa ima za modernije, nego za tradicionalne radove“, rekla je Bozalo.

Izložbu, koja traje do 6. marta, organizuje Matična biblioteka u Istočnom Sarajevu u saradnji sa etnologom Brankom Pjevićem.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare