Predstavljen „Jahorina treil“

0

Na Jahorini je predstavljen projekat prve ultra treil trke u BiH pod nazivom „Jahorina treil“, koja će u avgustu naredne godine biti održana na ovoj olimpijskoj planini.


Riječ je o takmičenju u planinskom trčanju koje će odvijati na više staza različite dužine i težine, pri čemu će najduža iznositi 100 kilometara sa akumulativnim usponom od preko 4.000 metara.

Organizacijom trke, Jahorina će se kao olimpijska planina, svrstati u malu grupu olimpijskih centara u svijetu, poput Šamonija i Osla, koji se mogu pohvaliti organizacijom planinskih ultra maratona.

Projekat je predstavilo Planinarsko društvo /PD/ „Javorina“ uz podršku Olimpijskog centra Jahorina, Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo i Udruženja hotelijera Jahorine.

Predstavnik PD „Javorina“ Sanja Kavaz rekla je Srni da će se kroz pripremu ove veoma zahtjevne trke organizator fokusirati i na promociju planinskog trčanja i zdravih životnih navika kod građana, te razvoj infrastrukture na planini kroz markiranje novih i uređivanje postojećih planinarskih staza, odmorišta i vidikovaca.

Kavazova je istakla da je „Jahorina treil“ jedan od događaja koji će biti uvršten u ljetnu turističku ponudu planine, čime se želi napraviti iskorak u pravcu daljeg kreiranja sadržaja koji će Jahorinu učiniti jednako atraktivnom i tokom mjeseci kada nema snijega.

Ona je dodala da je podršku cijelom projektu pružio i direktor najprestižnije treil trke u regionu „100 milja Istre“ Alen Paliska.

Tokom boravka na Jahorini, Paliska je domaćine upoznao o dostignućima koja su u Istri u oblasti turizma ostvarena posljednjih godina kroz promociju i razvoj sportova na otvorenom i ponude u tom gradu.

Paliska je istakao da su kroz atraktivne sadržaje, dobro organizovana takmičenja i uređenu infrastrukturu, privukli turiste koji provode odmor u biciklizmu, trčanju, slobodnom penjanju ili kajakingu, produžili turističku sezonu sa tri, na šest mjeseci.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare