Pravni predstavnik SFOR-a odbacio žalbu za nadoknadu štete

0

Pravni predstavnik SFOR-a odbacio je žalbu sveštenika Jeremije Starovlaha i njegovog sina Aleksandra za naknadu štete za njihovo brutalno premlaćivanje 1. aprila 2004. godine u parohijskom domu na Palama, rekao je danas u Sarajevu pomoćnik ministra pravde Republike Srpske /RS/ Nikola Kovačević, svjedočeći na ročištu po tužbi koju su Starovlasi podnijeli protiv BiH.

On je naveo da su se Starovlasi u pisanom obliku obratili Arbitražnom sudu za pitanja Tehničkog sporazuma između BiH i SFOR-a, odnosno njemu lično kao sudiji tog suda, navodeći da njihov predmet nije išao u redovnu proceduru, odnosno nije bio na Komisiji za rješavanje po žalbama, niti je dospio do Arbitražnog suda. „Tražio sam da dobijem obavještenje iz kojih razloga taj predmet nije ušao u redovnu proceduru. Od pravnog predstavnika SFOR-a dobio sam obavještenje da je on ovlašten da odluči meritorno u ovom slučaju, jer je to ovlaštenje dobio od tadašnjeg komandanta SFOR-a sa obrazloženjem da su multinacionalne snage u BiH u tom slučaju djelovale u okviru mandata i da je on donio odluku koja je konačna i obavezujuća. On je donio odluku u ime komandanta SFOR-a“, pojasnio je Kovačević.

On je naglasio da kao pravnik smatra da je, prema Tehničkom sporazumu, ovo pitanje moralo da dođe na Komisiju i Arbitražni sud, čije su odluke konačne i obavezujuće.

„Mi smo riješili dosta slučajeva i sve odluke Arbitražnog suda su izvršene od zemalja čiji su vojnici počinili štetu bez ikakvog pogovora. Zašto ovaj slučaj nije došao i da li još ima takvih slučajeva ne znam, ali smatram da je taj slučaj trebalo da bude predmet razmatranja Arbitražnog suda bez obzira kako bi on bio riješen“, istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, o slučaju Starovlaha obaviještena je Vlada RS, koja je donijela zaključak da Ministarstvo pravde RS putem nadležnih organa BiH interveniše da ovaj slučaj bude riješen diplomatskim putem.

„Taj zaključak je dostavljen Ministarstvu pravde BiH, koje je taj akt dostavilo Ministarstvu inostranih poslova BiH. Taj slučaj nije riješen diplomatskim putem i evo našao se na Sudu BiH“, konstatovao je Kovačević.

Pomoćnik ministra za međunarodno-pravne i konzularne poslove u Ministarstvu inostranih poslova BiH Zoran Perković rekao je na ročištu 19. aprila da svi trogodišnji pokušaji rješavanja ovog pitanja u suštini nisu dali adekvatan rezultat, objasnivši da „rješavanje diplomatskim putem podrazumijeva saglasnost dvije strane koju je u ovom slučaju teško postići“.

Na današnjem ročištu svjedočio je vještak finansijske struke Milimir Gutić, koji je na osnovu zvaničnih dokumenata Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS, Osnovne škole „Pale“ i iz sudskog spisa, iznio podatke o materijalnoj šteti koju je preterpio Aleksandar Starovlah, odnosno koliku je naknadu primao na osnovu bolovanja i koliku je trebao da prima platu, koliki je novčani iznos za tuđu njegu i pomoć u RS i kamate na osnovu dosadašnjih
troškova liječenja Starovlaha.

Navodeći da nema pisanih tragova o Aleksandrovom statusu kad je riječ o zahtjevu za penzionisanje, Gutić je naveo podatak da bi Aleksandrova penzija, s obzirom da ima šest godina radnog staža, vjerovatno iznosila oko 160 KM.

Kada je riječ o tuđoj pomoći i njezi, Gutić je rekao da se prema visina novčane naknade kreće od 550 do 800 KM, a da je za plaćanje fizičkog lica za ovu pomoć potrebno oko 500 KM.

Advokat Starovlaha Miljkan Pucar rekao je da do sada postoje dokazi da su Starovlasi za liječenje potrošili oko 63.000 KM i riječ je uglavnom o troškovima boravka u banjama, za pomagala itd, ali da se i ostali mogu utvrditi na osnovu slobodne sudijske procjene.

Pomoćnik pravobranioca BiH Nađa Hozić uložila je generalni prigovor na Gutićevo vještačenje, navodeći da je nepotpuno i da nije zasnovano na dokazima.

Za današnje ročište bilo je najavljeno i svjedočenje vještaka medicinske struke doktora Faruka Kulenovića i Žarka Savića, ali je odgođeno za naredno ročište u srijedu 30. juna.

Pucar je pojasnio novinarima da je svjedočenje vještaka medicinske struke odgođeno pošto se dva vještaka nisu mogli da izjasne o umanjenju radne sposobnosti Starovlaha pa je on zatražio vještačenje doktora Jelice Kojović iz Banjaluke, pa da onda sve troje vještaka budu zajedniči saslušani.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare