Obilježen dan oslobođenja Zvornika

0

ZVORNIK – Parastosom i polaganjem vijenaca na centralni spomenik podignut za 1.080 poginulih srpskih boraca danas je u Zvorniku obilježen 9. april, Dan oslobođenja Zvornika.

Predsjednik Skupštine zvorničke Boračke organizacije Mile Vukadinović istakao je da su na današnji dan prije 21 godinu srpske odbrambene snage oslobodile grad od paravojnih formacija „Zelenih beretki“ i „Patriotske lige“.

„Te 1992. godine 7. i 8. aprila iz tri pravca paravojne formacije muslimanskih snaga predvođene `Zelenim beretkama` i `Patriotskom ligom` napale su grad Zvornik. Ko god kaže da je bilo drugačije, nije tačno i svi to dobro znaju, a o tome svjedoči i da su prve žrtve bile Srbi“, rekao je Vukadinović.

On je poručio da će dok god postoji Boračka organizacija i boračka populacija 9. april obilježavati kao Dan oslobođenja.

Predsjednik Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Staka Petrović naglasila je da su paravojne muslimanske snage bile zauzele Zvornik i protjerale srpsko stanovništvo.

„Srpske snage su uspjele da oslobode grad i danas živimo slobodno, i Srbi i ostali narodi na ovim prostorima“, rekla je Petrovićeva, čiji je suprug 26. maja 1992. godine zaklan 500 metara od kuće u Kiseljaku kod Zvornika.

„Isto kao što nam je u ratu bila obaveza da sačuvamo svoj narod, tako nam je u miru obaveza da svim građanima obezbijedimo život u slobodi i miru“, istakao je savjetnik načelnika opštine Zvornik Mile Jović.

U okviru obilježavanja Dana oslobođenja u Domu omladine upriličena je svečana akademija uz učešće Pozorišta mladih Zvornik, učenika Osnovne muzičke škole i guslara Petra Ostojića.

Parastos kod centralonog spomenika služio je protojerej stavrofor Vidoje Lukić, dok su vijence položili predstavnici Boračke organizacije, Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida, Narodni poslanik SNSD-a Dušica Savić, te predstavnici Opštine Zvornik i Mladih socijaldemokrata.

Organizator obilježavanja Dana oslobođenja Zvornika bila je Opštinska boračka organizacija.

(www.palelive.com / Srna / foto: zvornikdanas.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare