Ljiljani su simbol Bogorodice, cilj predstaviti istorijske činjenice

0

BANJALUKA – Viši asistent na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Dejan Došlić rekao je za Srnu, uoči večerašnjeg predavanja pod nazivom „Ko je bio Tvrtko Kotromanić? /Formiranje kraljevske ideologije/“, da je cilj da se sa naučnog aspekta predstavi lik i djelo značajne istorijske ličnosti, posebno u vrijeme kada se pokušavaju istorijske činjenice predstaviti na pogrešan način.

„Akcenat predavanja biće na preuzimanju kraljevskog dostojanstva, odnosno tradicija Nemanjića. Govorićemo o tome koji su koraci bili potrebni Tvrtku Kotromaniću da bi se krunisao srpskom krunom i šta su to predstavljale tradicije Nemanjića koje je Tvrtko preuzeo“, naveo je Došlić.

On je rekao da je navedena tema od značaja za srpsku narod, a na predavanju će se govoriti i o simbolici grba Kotromanića, šta predstavljaju ljiljani i šta simbolizuju u hrišćanskom svijetu.

„Krunisan u Hrista Isusa, blagovjerni i Bogom postavljeni Stefan, kralj Srbima, Bosni, Pomorju i Zapadnim stranama. NJegova ideja je bila da nakon smrti cara Uroša on bude obnovitelj srpske monarhije. NJegov simbol ljiljana simbolizuje presvetu Bogorodicu. To je čest simbol u hrišćanskom svijetu. Tvrtko je preuzeo istaknut simbol da bi predstavio svoje novo kravljevsko dostojanstvo“, zaključio je Došlić.

Predavanje pod nazivom „Ko je bio Tvrtko Kotromanić? /Formiranje kraljevske ideologije/“, održava se večeras u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Početak je najavljen za 20.00 časova, a organizator je Srbsko sabranje Baštionik.

(www.palelive.com/Srna/Foto: Srbi u BiH)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare