Novi napredak Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Vebometriks rang-listi

0

Univerzitet u Istočnom Sarajevu, prema najnovijim podacima svjetske Vebometriks rang-liste univerziteta, ostvario je novi napredak, te je sada drugi od 46 rangiranih visokoškolskih ustanova BiH i prvi od univerziteta u Srpskoj.

Na prošloj listi iz jula 2022. godine Univerzitet u Istočnom Sarajevu bio je treći od visokoškolskih ustavnova iz BiH.

Na svjetskom nivou u odnosu na prethodnu listu, Univerzitet u Istočnom Sarajevu je napredovao za 43 mjesta i sada se nalazi na 3.180 poziciji.

Ovo je najbolja pozicija koju je Univerzitet ostvario na Vebometriks rang-listi od kada je prvi put uvršten, posebno kada se uzme u obzir da je rangiranje obuhvatilo više od 31.000 univerziteta, saopštio je Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

U saopštenju se ističe da se prilikom rangiranja u obzir uzimaju tri indikatora: vidljivost univerziteta /50 odsto ranga, odnosi se na broj eksternih linkova univerziteta/, otvorenost /10 odsto ranga, odnosi se na citiranost istraživača/ i izvrsnost u naučnoistraživačkom radu /40 odsto ranga, odnosi se na citiranost naučno-istraživačkih radova/.

Prvi na listi u svijetu su Univerzitet Harvard, Univerzitet Stenford i Masačusetski institut za tehnologiju, dok u Evropi listu predvode Oksford, Kembridž i Univerzitetski koledž u Londonu.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu ističe da je poboljšanje pozicije Univerziteta rezultat velike posvećenosti i rada svih zaposlenih nastavnika i saradnika na Univerzitetu, posebno u oblasti nauke i istraživanja, za šta im je izražena zahvalnost.

(www.palelive.com / Srna)

 

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare