Zapad kupuje vrijeme i želi da Balkan zadrži pod svojom kontrolom

0

BEOGRAD – Politički analitičar Stevica Deđanski izjavio je Srni da sastanci na nivou EU – zemlje Balkana, kakav je i posljednji u Tirani, nemaju gotovo nikakvih efekata i služe tome da zapadne zemlje pokušaju region zadržati koliko-toliko pod svojom kontrolom, znajući i same da neće uskoro ponuditi nešto konkretno.

Deđanski je naglasio da će se takvi sastanci uvijek svesti na to da se izvrši pritisak na sve zemlje regiona da se povinuju željama zapadnih lidera u svrhu njihovog političkog i ekonomskog uspjeha.

„To je kupovina vremena i za Zapad dok ne smisli šta će problemima u okviru EU, a i šta će sa nama u neko dogledno vreme. Uvek su tu neki ustupci koje treba neke zemlje da urade. To je realna i surova činjenica“, rekao je Deđanski.

On je naveo da EU konkretno od Srbije traži da uvede sankcije Rusiji, da prizna samoproglašeno Kosovo, te napomenuo da bi zahtjevi rasli čim bi ovi prethodni bili ispunjeni.

„Kada bismo to uradili, onda bi verovatno tražili da se odreknemo Republike Srpske, da napravimo unitarnu BiH, pokrenuli bi pitanje Sandžaka. Sastanci na ovom nivou ne mogu da budu nešto dobro, ali mi u svakom slučaju treba na njima da se pojavljujemo, da ne budemo ni u jednoj varijanti ti koji smo prekinuli razgovore, jer bi to izazvalo reagovanje koje bi štetilo interesima srpskog naroda“, rekao je Deđanski.

On smatra da zemlje regiona, da ne bi navukle bijes tih i dalje moćnih zemalja EU, treba i dalje da idu ka EU, iako ih, kako je uvjeren, nikada neće primiti, ne njihovom, nego voljom Zapada, a da paralelno ostvaruju saradnju na ovim prostorima.

Deđanski je istakao da na ovim prostorima već više od jednog vijeka postoji krilatica „Balkan – balkanskim narodima“, ali se ta ideja i inicijativa „Otvoreni Balkan“ nešto i ne sviđa zemljama EU.

„Kada shvatimo da smo dovoljni sami sebi, neće biti sukoba, počeće ekonomski razvoj i onda EU neće imati uticaj koji ima danas, a u svemu tome srpski faktor treba da se drži najbliže“, naglasio je Deđanski.

On smatra da sastanci na nivou EU – zemlje Balkana ne znače bukvalno ništa jer ne donose nikakvo rješenje, te da konkretnih pomaka neće biti ni ubuduće.

„Sve su to deklaracije, ideje, lepe želje, mogućnosti da se nešto uradi u budućnosti, jedan opšti diplomatski rečnik sa vrlo malim konkretnim stvarima, skoro nikavim. Mi tu od njih ne možemo da očekujemo ništa, eventualno možemo da se brinemo sami o sebi i da mislimo o našim interesima, nezavisno od onoga šta oni žele od nas“, istakao je Deđanski.

On je ukazao da se EU definitivno pokazala kao nebitna politička struktura, koja ne može ništa da uradi i ne može ništa da se dogovori.

„Svi u okviru EU koriste prava glasanja, inventa, za svoje nacionalne interese, nema tu nikakve iluzije o zajedničkom interesu Evrope. To je samo prepakovana priča koja je služila u startu, možda sa nekom dobrom idejom. Od toga nije ostalo ništa“, rekao je Deđanski.

U Tirani je juče održan Samit lidera EU i zapadnog Balkana na kojem je usvojena deklaracija u kojoj su, između ostalog, lideri EU i država članica potvrdili „potpunu i nedvosmislenu“ opredijeljenost perspektivi članstva zapadnog Balkana u EU i pozvali na ubrzanje procesa pristupanja na temelju kredibilnih reformi.

(www.palelive.com / Srna / Foto: Arhiva/ATV)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare