Na naučnom skupu učestvuje 177 autora iz 20 zemalja

1

Na Pravnom fakultetu na Palama danas se održava naučni skup o temi „Pravo između stvaranja i tumačenja“, uz učešće 177 autora i koautora iz 20 zemalja, čiji je cilj razmatranje aspekata pravnog sistema i pronalaženje rješenje za aktuelnu situaciju u cijelom svijetu.

Dekan Pravnog fakulteta na Palama Goran Marković rekao je da je u pitanju 11. Naučni skup koji je međunarodnog karaktera, te da će polovina učesnika saopštiti referate uživo dok će ostali govoriti putem „zum-platforme“.

„Kroz rad osam sekcija iz svih naučnih disciplina i svih grana prava biće obuhvaćen veliki broj pitanja o aktuelnim temama u vezi sa pravnim sistemom BiH i država u okruženju“, izjavio je Marković novinarima prije početka naučnog skupa.

On vjeruje da mnoga rješenja koja budu ponuđena mogu biti razmatrana, te da će zbornik radova sa naučnog skupa izaći sljedeće godine u tri toma.

Prodekan za naučno-istraživački rad Pravnog fakuteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dimitrije Ćeranić rekao je da će ovaj skup značiti u praksi da se za Republiku Srpski čuje na četiri kontitenta u 20 država svijeta, jer je u pitanju najveći naučni skup u oblasti prava na prostoru bivše Jugoslavije.

Prema njegovim riječima, Republika Srpske je iskoračila u oblasti prava u svjetske okvire i od njenog nastanka ovo je najznačajninji pravni događaj u oblasti pravne nauke.
„Ovim Republika Srpska potvrđuje da ima kapacitet da organizuje svjetske kongrese pravnika. Takav karakter ima današnji naučni skup koji je okupio najzvučnija imena“, istakao je Ćeranić i dodao da će Srpska danas da se izbori i pokaže da je dostojna zvanja države koja je u stanju da pokaže svima kako se sa mnogo truda može se postići mnogo uspjeha.

On kaže da je Republika Srpska mjesto različitosti i da je otvorena za svakoga.

Predsjednik Srpskog udruženja za krivično pravnu teoriju i praksu Stanko Bejatović pohvalio je organizaciju naučnog skupa na Palama, istakavši da nije nimalo lako dovesti veliki broj autora.

On ističe da će održati referat o temi životna sredina i krivičnopravni instrumenti zaštite sa aspekta normi i praksi u Srbiji, s obzirom da je priroda mnogo ugrožena.

Suorganizatori naučnog skupa su Međunarodni savez pravnika sa sjedištem u Moskvi, Evropska organizacija za javno pravo sa sjedištem u Atini, Institut za uporedno pravo sa sjedištem u Beogradu, Institut za kriminološka i sociološka istraživanja Beograd, Srpsko fiskalno društvo /Ogranak za Srbiju Međunarodne fiskalne asocijacije/ sa sjedištem u Beogradu i Srpsko uduženje za krivično-pravnu teoriju i praksu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Trebalo je učesnike prošetati centrom Pala da vide kako nam je uređeno šetalište, fontane,…., a posebno okolica samog fakulteta!