Pokušati doći do sredstava za pokretanje proizvodnje u „Mofasu“

0

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo donijeli su zaključak da se na narednoj sjednici prezentuje potpuniji pregled stanja u preduzeću „Mofas“ iz ovog grada, kao i da gradonačelnik LJubiša Ćosić pokuša doći do finansijskih sredstava neophodnih za potpuno oživljavanje procesa proizvodnje do kraja godine.

Ćosić je rekao da prihvata ova dva zaključka, te pojasnio da će na narednoj sjednici odbornicima biti dostavljen plan funkcionisanja „Mofasa“ u narednom periodu, sa osvrtom na finansijski aspekt poslovanja ove firme – stanje obaveza, potraživanja, dugovanja i finansijske projekcije.

„Od februara se trudimo da se kao vlasnici upišemo u sudski registar u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu i to smo upjeli 29. septembra, a paralelno sa procesom upisa izmirivali smo različite vrste obaveza – radili reprograme prema Poreskoj upravi, `Elektrodistribuciji`, različitim dobavljačima, te djelimičnio oživili proces proizvodnje“, izjavio je Ćosić novinarima.

Prema njegovim riječima, prvobitni cilj bio je da se spriječi pokretanje stečajnog postupka, koji je bio pokrenut u ovoj firmi, zatim da se dođe do reprograma određenih obaveza, izmirivanja obaveze prema radnicima, što je djelimično i urađeno, kao i da se Grad upiše kao vlasnik.

Ćosić je rekao da će u narednih 15 dana pokušati doći do sredstava, da se za još pet radnika obezbijede uslovi za penziju, nakon čega bi u „Mofasu“ ostala 42 radnika, te istakao da se ide u spasavanje ovog preduzeća.

On je rekao da je „Mofas“ dužan dobavljačima 900.000 KM, 400.000 KM prethodnim vlasnicima, 1,5 miliona KM iznosi dug Poreskoj upravi Republike Srpske, dok su izdvajanja iz budžeta grada za ovu firmu u ovoj godini iznosila 181.500 KM.

Direktor „Mofasa“ Stevan Šobot rekao je da ova firma uplatila Poreskoj upravi dvije rate reprograma duga, kao i mjesečne obaveze, zaključno sa junom, te dodao da se uz pomoć Grada izdvajaju sredstva za plate radnika.

On je istakao da je „Mofas“ dobio neke poslove, da pogon termičke obrade radi i dalje, sa puno većim kapacitetom nego što je radio, te dodao da su u pregovorima za nove poslove koji bi trebalo da budu potpisani naredne sedmice.

„Imamo dosta repromaterijala, ali nemamo da finiširamo naš proizvod. Čekamo da nam Skupština grada pomogne, da platimo obaveze prema dobavljačima i da završimo neke poslove koje bi mogli vrlo brzo da fakturišemo“, pojasnio je Šobot.

Prema njegovim riječima, u firmi koja se bavila izvozom, trenuto je zaposleno 47 radnika, od čega je pet ispunilo uslove za penziju, tri bi trebalo da do kraja godine ispune taj uslov.

„Nadam se da ćemo ući u zapošljavanje novog kadra jer je ovaj već stariji, ali i u nabavku nove opreme, zbog zastare postojeć“, rekao je Šobot, te dodao da će biti uspostavljena i saradnja sa Mašinskim fakultetom u Istočnom Sarajevu.

Predsjednik Skupštine grada Branko Koroman rekao je da će Ćosić pokušati razgovarati sa nadležnim u Vladi Republike Srpske i resornim ministrom, kako bi se pomoglo „Mofasu“ i radnicima.

On je pojasnio da je Grad ušao u proceduru preuizmanja „Mofasa“, a da je već pokrenut stečajni postupak, čime je pokazana dobra volja da se pokuša „ubaciti“ još dva miliona KM u firmu, kako bi se radnici i direktor organizovali.

„Za neki ozbiljan iskorak i povezivanje sa strateškim partnerima potrebno je mnogo rada i finansijskih sredstava, ali i kadrova koji će moći to sve da iznesu“, istakao je Koroman.

Odbornik SDS-a Predrag Šarović rekao je da jedino direktor „Mofasa“ iskreno želi opstanak firme, te dodao da sve ostalo vodi u stečaj, rasprodaju i namirivanje radnika.

„Da neko ima neko konkretno rješenje, izašao bi i iznio ga“, rekao je on i dodao da je odbornicima Skupštine grada prezentovano da je cilj da se firma spasi, ali da uvijek postoji to „neko ali“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare