Može se uticati na rizike nastanka kardiovaskularnih bolesti

0

ISTOČNO SARAJEVO – Da bi se zaštitilo srce potrebno je odabrati zdrave životne navike, vježbati, zdravo se hraniti, smanjiti tjelesnu težinu, prestati pušiti i kontrolisati krvni pritisak, te odlaziti na redovne preglede i koristiti savremenu tehnologiju u kontroli zdravlja srca, poručeno je danas u Istočnom Sarajevu povodom obilježavanja Svjetskog dana srca.

Specijalista interne medicine i supspecijalista kardiologije u Bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu Bojan Pejović istakao je da su kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći javno-zdravstveni problem u svijetu i u BiH.

Prema njegovim riječima, uzroci kardiovaskularnih bolesti su pušenje, dijabetes, visok krvni pritisak, gojaznost, nepravilna ishrana, tjelesna neaktivnost, zagađenje vazduha, kao i stres.

Pejović je napomenuo da je od velike važnosti to što se na većinu ovih uzroka, odnosno faktora rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti, može uticati, odnosno preventivno kontrolisati i liječiti, saopšteno je iz Bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu.

„U suzbijanju faktora rizika od velike pomoći je i savremena tehnologija, brojni digitalni alati poput raznih aplikacija pomoću kojih možemo pratiti vlastite otkucaje srca, korake, unos tečnosti, ishranu i druge varijable, a uz to nas mogu i motivisati da ostanemo istrajni u promjeni ili održavanju željenih životnih navika“, istakao je Pejović.

On je upozorio da za osobe oboljele od kardiovaskularnih bolesti, kojih je u svijetu oko 520 miliona, kovid 19 predstavlja dodatnu prijetnju i one imaju povećan rizik od razvoja teških oblika bolesti, a mnogi od njih se plaše otići na redovne i hitne preglede zbog straha od zaraze.

Imajući u vidu starenje populacije, sveprisutnu globalizaciju i urbanizaciju, socio-ekonomsku situaciju, visoku prevenciju faktora rizika, Pejović je dodao da je moguće očekivati sve veće opterećenje kardiovaskularnim bolestima, ako se ne preduzmu sveobuhvatne mjere prevencije.

„Međutim i svaki pojedinac treba nastojati sačuvati zdravlje kroz zdrave životne navike“, ukazao je Pejović.

Ove godine Svjetski dan srca, 29. septembar, obilježava se pod sloganom „Svim srcem za sva srca“. Svjetski dan srca ustanovljen je 2000. godine s ciljem da informiše javnost o važnosti očuvanja srca, jer su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti u svijetu, navedeno je u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare