Isporučene junice na četiri opštine Sarajevsko-romanijske regije

0

SOKOLAC – Proizvođačima mlijeka na području opština Sokolac, Pale, Han Pijesak i Rogatica danas su isporučena 24 grla austrijskog simentalca, nabavljena u okviru projekta „Razvoj seoskog preduzetništva i poljoprivrede“ Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede /IFAD/ koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

U okviru ovog projekta nabavljeno je ukupno 200 kvalitetno priplodnih junica češkog i austrijskog simentalca, ukupne vrijednost 1.285.000 KM.

Menadžer Poljoprivrednog klastera „SRP“ Željka Pejović rekla je Srni da je iz projekta sufinansirano 40 odsto od ukune cijene grla ili 60 ukoliko je nosilac domaćinstva žena ili lice mlađe od 35 godna, opštine su sufinansirale sa 10 do 30 odsto, a ostatak korisnici.

„Proizvođači koji su se odlučili za nabavku junica u okviru ovog programa potpisali su kooperantski ugovor sa mljekarom `Pađeni` o predaji ukupnih količina mlijeka i uslovima otplate robnog kredita“, navela je Pejovićeva.

Prema njenim riječima, ovim projektom podržani su mali proizvođači mlijeka sa područja Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije i sa područja Hercegovine.

Za realizaciju ove aktivnosti zadužen je Poljoprivredni klaster „SRP“ u Sarajevsko-romanijskoj i Gornjodinskoj regiji.

Prema njenim riječima, Mljekara „Pađeni“ iz Bileće, lider u mljekarskom sektoru koji garantuje siguran otkup i plaćanje, izrazila je potrebu za proširenjem kooperantske mreže i otkupom većih količina mlijeka sa šireg područja Republike Srpske.

Pejovićeva je navela da je na osnovu biznis plana ove mljekare nabavljeno 200 kvalitetno priplodnih junica za kooperante mljekare koji mogu i žele da prošire osnovno stado.

„Kooperanti su uplatili mljekari dio svog zaduženja, a ostatak će moći otplaćivati u mlijeku, s obzirom na to da je mljekara izašla u susret proizvođačima i dodatno ih podržala kroz kreditiranje“, navela je Pejovićeva.

U zavisnosti od regije i prilagođenosti rasa različitim agro-ekološkim uslovima, kooperantima su ponuđene dvije opcije, te su poljoprivrednici mogli da se opredijele za junice rase „češki simentalac“ ili „austrijski simentalac“.

Nabavljeno je 140 grla iz Češke i 60 iz Austrije.

Nabavka grla organizovana je pod stručnim nadzorom selekcionera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, čiji predstavnici su bili uključeni u selekciju grla u zemljama izvoza.

Pejovićeva je naglasila da je ovaj program realizovan na području osam opština hercegovačke regije, Berkovići, Nevesinje, LJubinje, Kalinovik, Bileća, Gacko, Trebinje i Foča, te šest opština Sarajevsko-romanijske regije Han Pijesak, Sokolac, Rogatica, Rudo, Pale i Višegrad.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare