Vulin: Srpsko jedinstvo garancija da se zločini nad Srbima neće ponoviti

0

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je Srni u Banjaluci da je samo srpsko jedinstvo garancija da se ne ponove ustaški i drugi zločini nad Srbima, poput stradanja u Garavicama kod Bihaća, gdje su ustaše ubile više od 12.000 Srba 1941. godine.

– Zalažem se za stvaranje `srpskog svijeta` i Srbe koji će biti jedinstven politički narod, da nam se pomenuti užasi nikada ne ponove – rekao je Vulin.

On je naveo da se takve užasne stvari ponavljaju gdje god Srbi nemaju svoju vlast, sudiju, policajca, profesora, doktora…

– U dvije Jugoslavije smo dopustili da o tome ćutimo i ne govorimo o zločinima… A, onda su nam se zločini ponovili. Zato što smo ćutali o Jasenovcu desila nam se `Oluja`. Nikada više ne smemo ćutati! Srbija i Republika Srpska nikada više ne smiju da odvojeno doživljavaju bilo koji svoj problem – poručio je Vulin.

Vulin je rekao da su Srbi, nad kojima su vršeni mnogi masovni zločini, postali statistička greška, ne samo u Bihaću, već i u brojnim mjestima u BiH, Hrvatskoj i šire.

– Nije Srba tamo nestalo jer su ekonomski emigrirali, već su bili fizički likvidirani. Primjer je i Kozarska Dubica. koja se od ubijanja Srba u Drugom svjetskom ratu nikada nije oporavila. Cijelo Potkozarje se od toga nije oporavilo. Srbi će ili biti jedno ili nas neće biti. Zašto i mi ne bismo mogli da jedinstveno promišljamo o svojoj budućnosti, koja nije prijetnja nikome – upitao je Vulin.

U okviru obilježavanja 81 godine od ustaškog zločina nad više od 12.000 Srba, u Spomen-području u Garavicama kod Bihaća položeni su vijenci i cvijeće, te je služen parastos za ubijene srpske civile, a ovom događaju prisustvovali su i diplomatski predstavnici Srbije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare