Poljoprivrednicima predstavljen program podrške mađarske Vlade

0

ZVORNIK – Zvorničkim poljoprivednicima danas je predstavljen Program podrške Vlade Mađarske privredi Republike Srpske, koji podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje.

Ovaj program, koji je predstavljen danas u prostorijama Gradske uprave u Zvorniku, provodi Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske „Progresus“, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i lokanih zajednica, odnosno gradova i opština.

Predstavnik ove fondacije Igor Požgaj rekao je novinarima da je predstavljanjem projekta pomoći poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu počela realizacija prve faze podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

„Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriktu do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje“, rekao je Požgaj.

Ističući da je oko 28 miliona evra operativnih sredstava za pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj i Brčko distriku, Požgaj je rekao da će Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske „Progresus“ objaviti 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Srpskoj i Brčko distriktu za nabavku poljoprivredne mehanizacije, opreme i alata.

On je dodao da će javni poziv, na koji mogu da se prijave poljoprivrednici, trajati do 15. oktobra.

„Resorno ministarstvo i lokalne zajednice pružiće svu podršku poljoprivrednicima da se prijave za nabavku mehanizacije mađarske proizvodnje“, rekao je Požgaj.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da je ovo odlična prilika da se poljoprivrednicima predstavi program Vlade Mađarske za nabavku opreme i alata za poljoprivrednu proizvodnju.

„Procenat donacije iznosi do 70 odsto, dok je učešće poljoprivrednih proizvođača, odnosno pravnih i fizičkih lica negdje od 30 do 40 odsto“, rekao je Stevanović i dodao da će poljoprivrednici dobiti i prospekte da vide šta se nudi od poljoprivredne mehanizacije.

Prema njegovim riječima, poljoprivredni proizvođači treba da se prijave na konkurs, kako bi ih što više dobilo pomoć za nabavku poljoprivredne mehanizacije.

„Odjeljenje za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti grada Zvornika daće poljoprivrednicima neophodnu stručnu i svaku drugu pomoć za prijavljivanje na javni poziv za nabavku poljoprivrednih mašina i alata“, rekao je Stevanović.

Predstavljanju ovog projekta prisustvovali su i predstvanici Konzorcijuma mađarskih proizvođača poljoprivredne mahanizacije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare