Otvoren Centar za rani rast i razvoj djeteta

0

Na Palama je danas otvoren Centar za rani rast i razvoj djeteta u okviru Dječijeg centra „Bubamara“ koji će pružati usluge djeci sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

Direktor Vrtića Vanja Jugović rekla je novinarima da je Centar otvoren uz pomoć Unicefa i austrijske Ambasade u BiH i da će u njegovom radu učestvovati obučeni profesionalci iz oblasti pedagogije, psihologije, socijalne zaštite, pedijatri, vaspitači i logopedi.

Ona je napomenula da je najbolje vrijeme za ispravljanje bilo kakvog odstupanja od normativa rasta i razvoja djeteta uzrast do sedam godina.

Prema njenim riječima, radnici vrtića treba da prođu još jednu obuku i onda će ova ustanova biti opremljena u svakom pogledu da pruži pomoć roditeljima i djeci koja imaju probleme sa motorikom, govorom i psihosocijalne ili neke druge vrste.

Rukovodilac Odjeljenja zdravstvene zaštite Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Marina Milosavljević rekla je da je otvaranje Centra na Palama veoma značajno za rano prepoznavanje i odstupanje u razvoju djeteta, kao i za blagovremeno pružanje kvalitetnih usluga da bi svakom djetetu pružili šansu da dostigne puni razvojni potencijal.

Milosavljevićeva je zahvalila Unicefu i Austrijskoj razvojnoj agenciji za podršku, koja će biti nastavljena izradom novog Programa ranog rasta i razvoja djece u Republici Srpskoj za period od 2022-2026. godine i tako doprinijeti unapređenju suočavanja sa izazovima sa kojim se sreću djeca od najranije životne dobi.

Zamjenik ambasadora Austrije u BiH Nikol Hardvik rekao je da je Austrijska razvojna agencija do sada obezbijedila 173.000 evra za slične projekte u BiH.

Ona je navela da je Austrijska razvojna agencija doprinijela pružanju kvalitetnih usluga ranog razvoja za više od 10.000 djece i njihovih porodica.

Predstavnik Unicefa u BiH Rovnak Kan rekla je da su ponosni partner Austrijske razvojne agencije sa kojom su do sada otvorili pet centara u BiH.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je lokalna zajednica uradila pravu stvar kada je ušla u realizaciju ovog projekta, te istakao da će saradnja biti nastavljena.

On je naveo da je opština Pale na raspolaganju svim ambasadama koje žele da ulažu u Pale, jer je ovo zdrava sredina sa dobrom pronatalitetnom politikom.

Ideja o osnivanju Centra potekla je od Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Pale, a njen predsjednik Srđan Baralić kaže da komisiju čine profesionalci više ustanova iz lokalne zajednice.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare