Istraga Međunarodne biciklističke unije protiv Kuvalje zbog ruske himne

2

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Svjetskog prvenstva u amaterskom biciklizmu Vladimir Kuvalja rekao je da je svjesno prešao preko pravila Međunarodne biciklističke unije /UCI/ i pobjednici trke u Istočnom Sarajevu Marini Letajevoj pustio rusku himnu na proglašenju pobjednika.

Iz Asocijacije za sport, čiji je Kuvalja predsjednik, povrđeno je da je UCI pokrenula istragu protiv Kuvalje zbog puštanja himne Rusije.

U saopštenju Asocijacije podsjeća se da su ruski sportisti već duže uskraćeni da se takmiče pod zastavom svoje zemlje, a isto tako ne mogu da čuju ni himnu na međunarodnim takmičenjima, jer Svjetska antidoping agencija sumnja da su sportisti iz najveće zemlje svijeta sistemski dopingovani.

U dopisu UCI organizatoru Svjetskog prvenstva u amaterskom biciklističkom prvenstvu naveli su da postoji šansa da suspenduju sve događaje koje organizuje Asocijacija za sport.

Međunarodni olimpijski komitet odlučio je da takmičarima koji dolaze iz Ruske federacije na svečanom proglašenju organizatori događaja puštaju klavirski koncert Čajkovskog umjesto nacionalne himne.

To nije bio slučaj na Palama tokom proglašenja najboljih u individualnom hronometru, a Letajeva, koja je osvojila prvo mjesto, postala je prvi ruski sportista u posljednjih nekoliko godina koji je imao čast da čuje himnu svoje zemlje.

Kuvalja, koji je predsjednik Balkanske biciklističke unije, rekao je da je znao za to pravilo, te da je svjesno prešao preko njega.

„Moji saradnici iz organizacije i ja znali smo za tu odluku, ali smo odlučili da Marini pustimo himnu koju je zaslužila“, rekao je Kuvalja.

On je dodao da kao bivši sportista dobro zna kolika je čast kada na najvišem stepeniku postolja slušate himnu svoje zemlje.

„Zato smatram da svakom pobjedniku mora da bude dostupno to zadovoljstvo jer ga je zaslužio svojom izvedbom. Posebno što se radi o Rusiji, zemlji koja je kroz istoriju dala na hiljade evropskih, svjetskih i olimpijskih šampiona“, naglasio je Kuvalja.

On je dodao da u dopisu jasno piše mogućnost da organizacija na čijem je čelu, Asocijacija za sport, ostane bez licence za organizaciju međunarodnih događaja.

„Moj stav je jasan, a na njima je da odluče šta dalje. Nemam namjeru da se bilo kome pravdam za nešto što je, prema mom mišljenju, ispravno i onako kako treba da bude. Čvrsto stojim iza svog stava koji ću braniti 19. novembra u Parizu. Siguran sam da ćemo i iz ove bitke izaći kao pobjednici i da ćemo kao do sad organizovati velike međunarodne događaje na najvišem nivou“, rekao je Kuvalja.

On je ukazao da je organizacija na čijem je čelu jedna od rijetkih koje nisu ustuknile pred pandemijom virusa korona.

„Sve događaje koje smo zakazali održali smo u posljednjih dvadesetak mjeseci. Bilo je pritisaka i ranije, ali smo se znali izboriti sa njima“, naveo je Kuvalja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
2 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Svaka cast gospodinu Kuvelji sto je dosljedan svojim ispravnim stavivima kada je u pitanju pobjednica iz nama bratske Ruske federacije. Obraz i cast je sacuvana bez obzira na cijenu kostanja ucinjenog prekrsaja. Neka mu je na zdravlje i da pobjedi nepravdu.

svaka cast na potezu i samozrtvovanju, ako je uci pokrenula istragu i braca rusi ce znati dje se moze cuti ruska himna