Obuka osoba sa invaliditetom za bavljenje pčelarstvom

0

Na Palama je u srijedu predstavljen projekat „Lica sa invaliditetom – lideri u pčelarstvu“, čiji je cilj razvoj pčelarstva u pograničnim regionima BiH i Crne Gore kao dobre prilike za samozapošljavanje 42 lica sa invaliditetom, a čija je vrijednost 245.400 evra.

Projekat finansira EU sa 85 odsto, u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći programskim područjima /IPA dva/ prekogranične saradnje BiH – Crna Gora, dok 15 odsto sufinansiraju partnerske organizacije.

Menadžer projekta i direktor Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ sa Pala Milenko Vujinović rekao je da u projektu treba da učestvuje 40 lica sa invaliditetom koji će proći obuke za bavljenje pčelarstvom kao i obuke koje će im omogućiti nastavak samostalnog poslovanja i udruživanja u okviru projekta.

„Projekat će trajati 18 mjeseci, a svi učesnici dobiće po 10 košnica, literaturu, opremu, kao i mentorsku podršku pčelara sa bogatim praktičnim iskustvom. U Udruženju `Sunce` biće osnovan pogon za pakovanje meda koji će dodatno zaposliti još tri radnika, od kojih dva sa invaliditetom“, naveo je Vujinović na konferenciji za novinare na Palama.

On je pozvao lica sa invaliditetom iz opština Foča, Nevesinje, Rudo, Sokolac, Pale i Prozor-Rama, koji su zainteresovani za bavljenjem pčelarstvom, da se prijave na poziv za učešće u projektu „Lica sa invaliditetom – lideri u pčelarstvu“ koji će trajati do kraja juna.

„Komisija Udruženja `Sunce` obići će sve kandidate i izvršiti odabir 20 lica sa invaliditetom od kojih će 10 lica biti ženskog pola“, rekao je Vujinović i dodao da bi projektom trebalo da budu obuhvaćene i opštine Danilovgrad, Kolašin, Berane i Petnjice u Crnoj Gori.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da su zahvalni što je opština dobila priliku da se ovakav projekat realizuje na Palama, kao i Evropskoj uniji koja učestvuje sa 85 odsto sredstava.

„Nadamo se da će efekat biti potpun. Lokalna zajednica biće zadovoljna kada se zaposle lica sa invaliditetom, a ovo im je prilika da uz metorsku podršku, obuke i dobijenu opremu pokrenu sopstvenu proizvodnju, uključe se u svakodnevne aktivnosti i počnu zarađivati za svoje životne potrebe“, poručio je Jugović.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Savezom udruženja roditelja djece i omladine sa teškoćama u razvoju „Naša inicijativa“ iz Podgorice, Udruženjem za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“, Udruženjem pčelara „Pale“ i Udruženjem pčelara „Uljanik“ iz Berana.

(www.palelive.com / Srna / Foto M.S.)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare