5 savjeta kako da povećate samopouzdanje kod svog djeteta

0

Svima je poznato da samopouzdanje igra ključnu ulogu u projektovanju velikih uspjeha u životu. Međutim, često se dovodilo u pitanje porijeklo samopouzdanja – da li je nasljedno, naučeno ili ipak nusproizvod genetskih predispozicija i prvobitnih interakcija u ranoj mladosti.

Mnogi medicinski stručnjaci, među kojima su Gabor Mate, kanadski doktor medicine i psihijatar, i Robert Sapolsky, neuroendokrinolog i profesor na Stanford univerzitetu, imaju znatan broj istraživanja koja podržavaju njihovu pretpostavku da je naučeno ponašanje municija u oružju, dok je genetika okidač (Robert Sapolsky, Behave: The Biology of Humans at Our Best and Worst). Dakle, naučeno ponašanje igra esencijalnu ulogu u djetetovom formiranju slike o sebi i svojoj ulozi u društvu, što je u direktnoj vezi sa pojmom samopouzdanja.

Zbog toga roditelji treba da budu svjesni značaja svoje uloge u krajnjem formiranju zdrave ličnosti kod svog djeteta, čemu mogu doprinijeti korištenjem određenih pedagoških savjeta. U ovom tekstu ćemo se potruditi da vam navedemo pet najpraktičnijih savjeta kako da povećate i iznjedrite samopouzdanje kod svog djeteta.

1. Nemojte ga čuvati pod staklenim zvonom

Razumno je da roditelji brinu o svom djetetu, međutim ta briga često može nanijeti više štete nego koristi. Naime, u želji da zaštite dijete od neprijatnih i negativnih emocija, roditelji mu često čine medvjeđu uslugu na duge staze. Da bi dijete imalo zdrav psihički razvoj, neophodno je da se pored prijatnih, lijepih emocija susretne i sa lepezom negativnih, kao što su bol, anksioznost, osjećaj odbačenosti i obeshrabrenja, kako bi steklo realnu sliku svijeta u kom živi.

Prema tome, neprestanim nametanjem sebe kao spasitelja uskratićete djetetu priliku da se u ranom odrastanju susretne sa negativnim emocijama, što će doprinijeti stagnaciji njegove socijalne inteligencije, kao i nemogućnosti kontrolisanja emocija zbog nepripremljenosti na nove stresove, kojih će biti sve više kako bude ulazilo u adolescentski period.

2. Dopustite mu da samo donosi odluke

Donošenje odluka i preuzimanje odgovornosti za njih jeste jedna od ključnih stvari koje doprinose emotivnom sazrijevanju i formiranju zdrave individue koja će se nositi sa redovnim izazovima u društvenim interakcijama. Naime, najbolji način da vam dijete sazri u osobu koja će imati samopouzdanja prilikom susretanja sa izazovima bilo kakve vrste jeste da ga od malih nogu naviknete da donosi odluke, ali isto tako i da bude svjesno njihovih posljedica.

Dakle, nemojte nametati djetetu svoje želje, naprotiv, pustite ga da samo donese odluku. Ako kojim slučajem kasnije nije zadovoljno odlukom, pažljivo i na lijep način mu recite da donesena odluka ne može biti izmijenjena. Tako ćete ga naučiti da mora da preuzme odgovornost za svoje odabire i da oni povlače za sobom i neke negativne stvari. Moramo naglasiti da u procesu obrazlaganja dijete ne smije da stekne osjećaj prijekora jer ga može razumjeti kao signal greške, koji će izazvati nesigurnost i averziju ka bilo kakvoj novoj situaciji u kojoj se odluka mora donijeti.

3. Budite mu najveća podrška

Temelj formiranja svake mentalno zdrave osobe koja ima pozitivnu sliku o sebi jeste dobijanje potvrde od roditelja da ona vrijedi, prevashodno u ranom razvojnom periodu. Prema istraživanju na Harvardu, osobe koje su kao djeca odrasla u domu bez dobijanja ljubavi roditelja imale su minoran stepen samopoštovanja, viši stepen oboljenja od nekog vida duševnih bolesti, činjenja krivičnih prestupa, kao i veću vjerovatnoću da u starijem uzrastu završe u niskostatusnom položaju. Dakle, ako želite da vaše dijete ima zdravo formiranu sliku o sebi, neophodno je mu budete redovna podrška u ranom periodu odrastanja do predškolskog perioda. Kao rezultat toga, vaše dijete će imati samopouzdanje čak i u izazovnim situacijama koje će dovoditi u pitanje njegove odluke.

4. Ohrabrujte ga da bude radoznalo

Svaki roditelj zna da ne postoji dijete koje ne gaji bar neki vid radoznalosti, što je očigledno još u prvim mjesecima razvoja. Međutim, prezauzeti obavezama na poslu, roditelji često uguše radoznalost kod djece prijekim odgovorima ili odsustvom odgovora na postavljena pitanja, čime im šalju poruku da njihova pitanja nisu vrijedna pažnje.

Sa druge strane, gajenje opšte radoznalosti kod djeteta kroz odgovaranje na njegova pitanja i davanje detaljnih smjernica na temu razgovora može imati mnoge benefite. Jedan od benefita je da će dijete imati nepokolebljivo samopouzdanje u školi prilikom postavljanja bilo kakvog pitanja učiteljici, ne obazirući se na potencijalna ismijavanja svojih vršnjaka iz odjeljenja.

5. Upišite ga na individualni sport kako bi uvidjelo značaj truda i istrajnosti

Neuspjeh je možda najčešći faktor sumnje i gubljenja samopouzdanja kod djece, što može biti veliki problem u ostvarenju uspjeha u budućnosti. Iz tog razloga je neophodno da svoje dijete upišete na neki individualni sport. Naime, sama priroda individualnih sportova je takva da će ga naučiti da ne može uvijek biti najbolje u svim oblastima sporta, već da mora da prihvati sebe onakvo kakvo je, sa prednostima i manama i da od njih kroz istrajnost, rad i trud dostigne uspjeh. Ovakvim pristupom treniranju individualnih sportova zagarantovano je da će vaše dijete posjedovati stamenost i samopouzdanje koje će mu popločati put ka željenom cilju.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare