2.500 „divljih“ objekata na području opštine

0

ZVORNIK – Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Zvornik Boško Kojić rekao je danas da se procjenjuje da na području opštine Zvornik ima oko 2.500 bespravno izgrađenih objekata.

U opštinskom Odjeljenju za prostorno uređenje te objekte su razvrstali u dvije kategorije – nelegalizovane i bespravno izgrađene objekte.

„Nelegalizovanim nazvali smo objekte koji su izgrađeni u izbjegličkim naseljima, odnosno područjima gdje nisu ni mogli biti legalizovani, jer nisu bila donesena određena prostorno-planska dokumenta koja bi omogućila pokretanje postupka legalizacije. Drugi su objekti, koji su izgrađeni na državnom zemljištu, kao i objekti koje su fizička lica gradila na svom zemljištu, a da nisu išla u postupak pribavljanja potrebnih saglasnosti i dozvola“, rekao je Kojić novinarima.

On je naveo da je, okvirno, broj nelegalizovanih objekata u izbjegličkim naseljima, od kojih su najveća Branjevo, Ulice i Ekonomija, 2.059.

„Iako je za mjesne zajednice Ulice i Ekonomija ranije urađena provedbeno-planska dokumentacija koja omogućava da se krene u postupak legalizacije, taj proces proveo je mali broj stanovnika, dok u Branjevu stanovnici još ne mogu pristupiti legalizaciji, jer nisu donesena potrebna prostorno-planska dokumenta“, rekao je Kojić.

On je istakao da je u toku izrada Prostornog plana opštine Zvornik, koji će omogućiti da na Branjevu zemljište bude definisano kao građevinsko, a nakon njegovog usvajanja pristupiće se izradi Plana parcelacije, čime će se stvoriti i prostorno-planski preduslovi za pokretanje postupka legalizacije.

Kojić je dodao da Nacrt novog zakona o uređenju prostora i građenju predviđa olakšice za legalizaciju porodično-stambenih objekata, jer će procedura biti jednostavnija i jeftinija u odnosu na prethodne postupke i prethodne legalizacije.

„Prema Nacrtu, troškovi legalizacije biće znatno umanjeni, a stvaraju se i mogućnosti da se, ukoliko je objekat završen, vođenjem jednog postupka može završiti kompletna legalizacija, za razliku od Zakona koji je sada na snazi i po kome se vode tri odvojena postupka“, napomenuo je Kojić.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare