17 godina od odbrane Sarajevsko-romanijske regije

0

SOKOLAC – Na Sokocu i Ravnoj Romaniji danas će biti obilježeno 17 godina od odbrane Sarajevsko-romanijske regije u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Ovim događajima prisustvovaće i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Petar Đokić, koji je i predsjednik Odbora.


Obilježavanje počinje u 9.00 časova parastosom i polaganjem cvijeća na Vojničkom grbolju na Sokocu, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U manastiru Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji u 10.00 časova biće služena sveta arhijerejska liturgija, a u 11.30 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika, dok je za 12.00 časova planiran prigodan kulturno -umjetnički program.

Bošnjačko najviše političko i vojno rukovodstvo tadašnje RBiH je 1995. godine, nakon većeg broja neuspjelih ofanziva, donijelo odluku o pokretanju ofanzive širih razmjera na područje Sarajevsko-romanijske regije da bi se spojile jedinice Prvog i Drugog korpusa Armije BiH i zajednički nastavili udare s ciljem izlaska na Drinu.

U junu 1995. godine počeli su sinhronizovani napadi Prvog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Sedmog korpusa bošnjačkih snaga na sve odbrambene linije srpskih snaga Sarajevsko-romanijske regije.

To područje branilo je 18.000 pripadnika Sarajevsko-romanijskog korpusa i policijaca MUP-a RS, hrabro boreći se protiv više puta brojnijeg neprijatelja i ta bošnjačka ofanziva je slomljena uz brojne gubitke Armije BiH.

Sokolac, Ravna Romanija, Mali Zejtinlik, odbrana, Sarajevsko-romanijske regije,

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare