ПОЗИВ СТУДЕНТИМА ДА ПРИЈАВЕ КОРУПЦИЈУ

0

ПОЗИВ СТУДЕНТИМА ДА ПРИЈАВЕ КОРУПЦИЈУ

 Министар просвјете и културе Републике Српске (РС) Антон Касиповић рекао је данас да је ресорно министарство потпуно отворено за рјешавање проблема корупције и позвао студенте да, уколико имају доказе, пријаве све облике корупције. „Лично сам спреман да разговарам са сваким студентом у РС, сачувам у потпуности његов идентитет и умјесто њега покренем поступак. Разумијем потпуно да студент не може говорити о нечему, ако то може имати лоше посљедице по њега“, рекао је Касиповић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је подсјетио да се на телефонски број 080 050 504 могу јавити студенти који имају јасне доказе да су били изложени корупцији и они од којих је био захтијеван мито. Касиповић је додао да ће сваки позив бити евидентиран, прегледан и прослијеђен на адресе органа и институција које раде на рјешавању корупције и нагласио да се студенти могу обратити и њему лично, без бојазни да ће бити откривен њихов идентитет. Он је најавио да ће се о корупцији разговарати и на сједници Савјета за развој високог образовања заказаној за наредну седмицу.

„Нисам сигуран да се појединачним акцијама оваква питања рјешавају. Мислим да се мора изграђивати однос укупног друштва према таквом једном питању“, рекао је Касиповић. Он је додао да студенти морају бити заинтересовани за искорјењивање корупције, јер доводи у питање рад оних који их уче и раде, њихових професора, Министарства просвјете и културе, али и других органа. Он је подсјетио да се Министарство суочило са одређеним питањима такве природе у вријеме када се о томе није говорило ни у БиХ ни у окружењу, те да је он лично поништио око 500 спорних диплома.

„Образовање је стуб сваког друштва и сваке заједнице и ако се доведе у питање кредибилност једног таквог стуба онда се суштински доводи у питање кредибилност друштва“, рекао је Касиповић. Он је додао да досадашњи позиви који су пристизали на телефонску линију Министарства просвјете и културе нису имали ни минималну аргументацију о конкретном случају корупције, са тачним подацима о особама и околностима, као и да се та линија често користила као мјесто за тражење помоћи за реконструкцију школа и рјешавање личних сукоба.

ССУИС

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare