Štampa: Šuvalija htio raznijeti autobus za Niš!

0

Kenan Šuvalija (36) iz Rogatlce ušetao je na autobusku stanicu na Palama naoružan automatskom puškom, bejzbol palicom i pištoljem i vozaču autobusa na liniji Istočno Sarajevo – Niš pokušao da preda plastičnu kesu u kojoj su bili sumnjivi predmeti. Policlja je brzo reagovala i Šuvaliju razoružala. Kako nezvanično saznajemo, u plastičnoj kesi je bila improvizovana eksplozivna naprava!

Šuvalija je uhapšen prije svega zahvaljujući prisebnosti vozača niškog autobusa, kome je ostavio plastičnu kesu s nepoznatim sadržajem. Naime, vozač je primjetio da ispod Šuvalijinog kaputa viri cijev automatske puške i to odmah prijavio čuvaru stanice, a ovaj dežurnom policajcu. Policajac je iznenađenog Šuvaliju uhapsio prije nego što je ovaj i pokušao da pruži otpor. Policija je nešto kasnije i pretresla „pasat“ kojim se uhapšeni dovezao iz Sarajeva. Portparol Centra javne bezbtednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić potvrdila je da je policija ispraznila autobusku stanicu, zbog straha da je postavljena eksplozlvna naprava.

– Policija je ispod jakne privedenog pronašla automatsku pušku, bejzbol palicu, pištolj i još neke predmete koji asociraju na mogućnost postavljanja eksplozivne naprave. Zato je odlučeno da se izvrši kontradiverzioni pregled autobuske stanice – kaže Tešićeva.

Svima bio sumnjiv

Izvor Press-a iz policije saopštava da tokom pregleda autobuske stanice na Palama nije pronađen eksploziv.

– Tokom te operacije nije pronađeno ništa, ali smo za svaki slučaj izuzeli i snimke elektronskih kamera koje pokrivaju ovaj objekat – priča izvor Press-a. Sagovornik ipak nije mogao da kaže zbog čega je Čuvalija teško naoružan ušao u paljansku autobusku stanicu. On nije želio da otkrije sadrzaj neidentifikovane pošiljke koju je uhapšeni želio da pošalje niškim autobusom.

– Istragu je preuzeo dežurni tužilac Okruznog tužilaštva u Istočnom Sarajevu i vidjećemo kako će on kvalifikovati ovo djelo zaključio je naš izvor.

Čuvar autobuske stanice, koji je insistirao na anonimnosti, ispričao je za Press RS da mu je Šuvalija bio sumnjiv od trenutka kada je ušao u objekat.

– Čudno je hodao, vukući jednu nogu kao da je invalid s protezom. Na glavi je imao kapu, a bio je obučen u dugačak mantil. Pitao me je za autobus koji ide za Niš, a onda je pokušao da bez karte uđe na stanični peron. Rekao sam mu da mora da kupi kartu, ako želi da uđe na peron i preda pošiljku. U ruci je nosio plastičnu kesu i u njoj neko željezo koje je ličilo na dio turbine ili boš pumpe – rekao je čuvar.

Poznat policiji

On je dodao da se uhapšenom veoma žurio da preda pošiljku i da je u žurbi zaboravio novčanik u automobilu, zbog čega je radnici na biletarnici ostavio ključeve „pasata“ u zamjenu za izdatu kartu.

– Radnica mu je izdala kartu, jer joj je ostavio kljućeve automobila i rekao da će novac donijeti čim vozaču autobusa preda pošiljku. Kada je to učinio, pozvao me vozač autobusa i rekao mi da čovjek koji mu je predao plastičnu kesu ispod kaputa nosi automatsku pušku. Odmah sam to prijavio dežurnom policajcu, koji ga je i uhapsio – kaže čuvar autobuske stanice Pale.

Ekspert za pitanja bezbjednosti i terorizma Dževad Gaijašević otkriva da je Šuvalija policiji kao jedan od organizatora protesta ratnih veterana pred zgradom Vlade Federacije BiH. U sukobima demonstranata i policije povrijeđeno je oko 60 policajaca i ratnih veterana, nakon čega je u potpunosti demolirana Zgrada Vlade FBiH.

– Šuvalija je čovjek iza koga je tada stajao stvarni organizator tih protesta, medijski tajkun Fahrudin Radončić. Ne znam da li Šuvalija i danas radi za Radončića, ali znam da je stvaranje incidentnih situacija koje bi dovele do podizanja nacionalnih tenzija između Srba i Bošnjaka svakako u interesu i Radončiću i reisu Mustafi Ceriću. Radončić želi da uđe u vlast, a Cerić ne može da se pomiri sa činjenicom da je vlast u FBiH osvojio SDP Zlatka Lagumdžije – upozorava Galijašević.

RUŠIO ZGRADU VLADE FEDERACIJE BiH

Protiv Kenana Šuvalije policija je u aprilu ove godine podnijela krivičnu prijavu zbog nasilničkog ponašanja tokom protesta ratnih veterana pred zgradom Vlade FBiH. Šuvalija je uhapšen zajedno s još potoricom demonstranata, koje je policija optužla da su učestvovali u razbijanju prozora na zgradi Vlade, da su demolirali i palili kancelarije u toj zgradi i prevrtali i palili policijske kućice ispred zgrade Vlade FBIH. Osim Šuvalije policija je tada uhapslia i Senada Beširevića (24), Harisa Redžepagića (18), Zatka Bizovića (37), Nedima Herca (21) i Denisa Baručiju (24).

(www.palelive.com / Press RS)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare