utorak, 27. jun 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Višegradska brigada branila i odbranila Srpski narod

VIŠEGRAD - U Višegradu je danas obilježeno 20 godina od formiranja Višegradske brigade Vojske Republike Srpske kroz koju je prošlo više od 1 700 boraca, poginulo 144, a ranjeno oko 200.

Veteran otadžbinskog rata Drago Papić, koji je odlikovan za hrabrost Medaljom narodnog heroja Milana Tepića, a u borbu je pošao sa nepunih 20 godina, kaže da je ponosan što je prisustvovao 20-toj godišnjici od formiranja Višegradske brigade.


Papić je tokom rata obišao mnoga ratišta i dva puta je ranjen. "Nije mi žao rana i borbe, ali i nas borce moraju više pripaziti jer mi smo stvorili Republiku Srpsku", ističe Papić.

On je bio jedan od nekoliko stotina bivših pripadnika ove proslavljene brigade koji je danas stajao u stroju veterana na Trgu palih boraca u Višegradu, gdje je prvom ratnom komandantu jedinice Dragi Gavriloviću raport predao komandir prve čete Milan Ilić.

Gavrilović je naglasio da je formiranje brigade 12. maja 1992. godine bio legitiman i iznuđen odgovor srpskog naroda na nasilje pripadnika muslimanskih zelenih beretki koje su, kako je naveo, godinu dana prije zvaničnog početka rata u BiH terorisale Srbe i sve što je srpsko u Višegradu.

On je podsjetio da je interventna četa višegradske brigade bila poznata i priznata vojna formacija koja je priticala u pomoć ostalim jednicima VRS na svim ratištima.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Dražen Perendija kaže da je ovo bila mala ali hrabra jedinica koja je uspjela, iako je bila brojčano slaba, da 1. juna 1993. godine oslobodi višegradsku opštinu i da je kasnije uspješno odbrani.

Perendija je poručio vlastima da i dalje moraju više pažnje posvećivati onima koji su stvorili Srpsku.

Narodni poslanik Miroslav Kojić pozvao je srpski narod da prašta,ali da ne zaboravlja šta mu se i od koga dešavalo devedesetih godina prošlog vijeka.

"Dok mi zaboravljamo neki drugi falsifikuju istoriju okrećući je u svoju korist. Znamo da je baš u Višegradu Alija Izetbegović pokušao da ovaj grad učvrsti na njegovoj zelenoj transferzali. Nije mu uspjelo, a nama neka je u pamet da branimo i odbranimo Republiku Srpsku", rekao je Kojić.

Na spomenik braniocima Republike Srpske vijence su položili predstvnici boračkih kategorija,Narodne skupštine RS, Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite,rezervnih vojnih starješina iz Smedereva, udruženja logoraša i navjijača "Crvene zvezde" iz Višegrada.

Delegacije su jutros obišle i Srpsko vojničko groblje na Megdanu i spomen-sobu palim srpskim borcima.


(www.palelive.com / Srna)Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter