subota, 24. jun 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

U srijedu obilježavanje 75 godina od ustaškog pokolja 6.000 Srba

VIŠEGRAD - U Starom Brodu kod Višegrada, u srijedu, 22. marta biće obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja nad 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.
Sveštenik Dragan Vukotić rekao je Srni da obilježavanje ovog datuma organizuje Crkvena opština Višegrad, u saradnji sa opštinama Rogatica, Sokolac i Višegrad.

Vukotić je naveo da će liturgija biti služena u 9.00 časova u spomen-kapeli u Starom Brodu, a parastos u 12.00 časova.

On je dodao da je prevoz za sve zainteresovane organizovan brodom "Lotika" iz Andrićgrada i brodom "Sonja" sa polaskom kod Novog mosta u 10.00 časova.

Obilježavanje će početi u Gradskoj galeriji u utorak, 21. marta, izložbom fotografija i dokumenata o stradanju srpskog naroda od Sarajeva do Starog Broda tokom 1941. i 1942. godine.

Vukotić je dodao da će izložba, koju je pripremio uz pomoć višegradskog slikara Hadži Branka Nikitovića, biti otvorena u 19.00 časova.

Nakon toga biće predstavljeno treće dopunjeno izdanje knjige "Zaboravljeni zločin - Stari Brod" koju su priredili Slavko Heleta i Aleksandar Savić.

Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu u namjeri da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH.

Tokom ove ofanzive ustaše su mučki ubile 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.


(www.palelive.com / Srna)Tagovi: Višegrad  
Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter