U junu prvi mačevalački turnir u BiH

0
3

ISTOČNO SARAJEVO – U Istočnom Sarajevu u junu će biti održan prvi mačevalački turnir u BiH, čiji će domaćin biti Mačevalački klub /MK/ “Romanija”, rekla je Srni osnivač ovog kluba Marijana Petronić.“Riječ je o prvom mačevalačkom turniru u istoriji BiH. Na turniru će učestvovati tri kluba – MK `Banjaluka`, MK `Valter` iz Sarajeva i MK `Romanija` iz Istočnog Sarajeva”, rekla je Petronićeva.

Ona kaže da će turnir omogućiti susret entuzijsta u ovom sportu, ali i razgovor o budućnosti mačevanja na prostoru BiH.

“Nadamo se podršci lokalne zajednice u organizaciji prvog mačevalačkog turnira. Ovo je na neki način `probijanje leda`, a MK `Romanija` ima prijateljske veze sa MK `Vojvodinom`, te bismo kasnije mogli da pozovemo i klubove iz Srbije i Hrvatske i tako ostvarimo međunarodni karakter takmičenja”, kaže Petronićeva.

Petronićeva je član MK “Valter” iz Sarajeva, a u maju prošle godine je, sa ciljem promocije i unapređenja mačavalačkog sporta, počela projekat osnivanja MK “Romanija”.

Klub je počeo sa radom u oktobru prošle godine i članovi trenutno vježbaju u disciplinama “scensko mačevanje” i “sablja”, dok “floret”, “sportski mač” i druge mačevalačke discipline još nisu u opticaju.

“Klub ima osam članova. Najmlađem je osam, a najstarijem 13 godina. Konkurs za upis u klub otvoren je cijele godine”, naglasila je Petronićeva.

Ona je navela da i odrasli mogu da se bave ovim sportom, bez obzira na godine, jer blagotvorno djeluje na kondiciju i doprinosi zdravom načinu života.

(www.palelive.com / Srna)

Postavi komentar

avatar
wpDiscuz