subota, 27. maj 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Univerzitet zaboravio da obavjesti studente

Uprkos činjenici da je 15 studenata treće godine nelicenciranog studijskog programa turizam nasamareno jer im niko na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu nije saopštio da ova studijska grupa nema dozvolu za rad, čini se da niko neće odgovarati za ovaj skandal. Takav zaključak se naslućuje iz izjave rektora Univerziteta Mitra Novakovića koji je na sve ovo jednostavno rekao: „Desilo se, pa šta!“, dodajući „da od toga ne treba praviti dramu i da nije sve tako crno i belo“. „Ne mislim da je to skandal! To je greška u koracima. Ljudi su različito tumačili i došlo je do nesporazuma. Ne verujem da je to neko namerno uradio. Važno je da se ovo reši, a ne da od toga pravimo nove probleme“, objašnjava Novaković.

Na pitanje da prokomentariše tumačenje resornog ministra Antona Kasipovića da se najverovatnije položeni ispiti studentima turizma neće priznati, Novaković kaže da ministar još nema sve prave informacije. „Ako se sve pozitivno reši, odnosno ako ovaj studijski program dobije licencu, onda ćemo sesti sa svima i potražiti neka dalja rešenja. Ne treba prejudicirati stvari“, kaže Novaković.

S druge strane, ministar Kasipović kaže kako nije od onih koji razmišljaju „desilo se, pa šta“ i zato insistira da „neko mora odgovarati što su studenti dovedeni u nelagodan položaj“. Međutim, Kasipović nije precizirao ko je glavni krivac za ovaj skandal. „Očekujem od rektora ovog univerziteta da pronađe rešenje u interesu studenata i preuzme odgovarajuće mere prema svima koji su napravili propust“, rekao nam je Kasipović.
Da stvar bude gora, Prosvetna inspekcija RS još 12. juna ove godine zabranila je rad na studijskom programu turizam zbog toga što nije postojala licenca. Međutim, kako tvrde oštećeni studenti, rukovodstvo Univerziteta im to uopšte nije saopštilo, dopuštajući im da polažu ispiti i u junskom i u julskom roku. Studenti tvrde da su u septembru obavešteni o tome.

Zbog „zaboravnog“ rukovodstva, studentima se sad dovodi u pitanje cela treća godina. Njih ne ohrabruje ni mogućnost da polažu razliku predmeta kako bi završili prvi ciklus geografije, jer tvrde da je to cela jedna godina.

„Nijedan ispit nije sličan na geografiji i na turizmu. Nema tu razlike predmeta, nego moramo celu godinu položiti. Sve je ovo katastrofa. Godina nam je bačena, a nikom ništa“, rekla nam je Sretenka Blagojević, jedna od 15 obmanutih studenata. Studenti će najverovatnije tužiti rukovodstvo Univerziteta, jer tvrde da ovaj skandal ne može proći nekažnjeno.

Uprava Univerziteta nije uložila ni žalbu


Prosvetna inspekcija RS 27. maja utvrdila je da samo studijski program geografija ima licencu, dok to nije slučaj sa turizmom. Rešenjem od 12. juna prosvetni inspektori zabranjuju rad na prvom ciklusu studija turizma na ovom univerzitetu. „Rukovodstvo Univerziteta se na rešenje nije žalilo, što znači da je naša odluka postala pravosnažna“, potvrdila nam je Radmila Pejić, glavni prosvetni inspektor. Inspektori su ponovo 30. septembra kontrolisali Univerzitet u Istočnom Sarajevu i utvrdili da rukovodstvo Univerziteta nije postupilo po rešenju inspektora iz juna 2009. Međutim, Pejićeva kaže da su bar stopirali upis na četvrtu godinu studijskom programa turizam.

(Blic / palelive.com)Komentari (3)
 • Posjetilac  - Mitar Novakovic

  covjek radi ko stipe mesic na univerzitetu. samo se ceka da jednog dana kaze ja sam svoju misiju zavrsio, univerziteta vise nema i ode u bijeljinu a tamo mu dignu spomenik.
  dekan pravnog neki dan rece da im rektor stvara probleme i da hoce da ih zatvori.

 • gospođa Dafina Isakovič  - obavijesti

  :whistle: Zar je moguće da se u blicu pojavi ovako nepismen naslov, tako tendenciozno sročen. šta sad hoće čovjek, da neko bude strijeljan? Greška je zaista neoprostiva, studdenti zaista imaju puno pravo da traže odgovornost i smjenu dekana i rektora, ali ne i novinari, a ova Pejićka, e ona je cvjećka neviđena, dala privatnim fakultetima dozvolu za rad, pa ih sad reketira.

 • Posjetilac  - eh administartore

  u blicu se pojavio naslov na ekavskom, a administrator palelive je jos jednom demonstrirao nepismenost.

  Napisi lijepo: Obavijesti, ili prenesi izvorno naslov.

Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter