četvrtak, 29. jun 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Traži se krivac za skandal na Univerzitetu

Studentima nelicenciranog studijskog programa - turizma Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu najvjerovatnije se neće priznati položeni ispiti iz treće godine, iako nisu znali da ovaj studijski program nema dozvolu za rad! Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović kaže da, iako je u toku licenciranje ovog studijskog programa, to ne znači da će se položeni ispiti za 15 obmanutih studenata i priznati. Za ministra Kasipovića priznavanje ispita „bio bi neregularan i nelogičan potez koji bi značio različitu praksu u odnosu na neke privatne visokoškolske ustanove koje su sankcionisane jer nisu imale licencu“. S obzirom na to da se rukovodstvo Univerziteta poigralo sa studentima, advokati sa kojima smo razgovarali kažu da prevareni studenti i te kako mogu da tuže rukovodstvo Univerziteta, i to po dva osnova - za naknadu štete, ali za krivičnu odgovornost, odnosno nesavestan rad. Advokati su ubjeđeni da bi studenti dobili tužbu za naknadu štete, jer je očito da su prevareni. „To je sramota! Odgovorna osoba na ovom univerzitetu očigledno je nesavjesno postupila u obavljanju svoga posla. Neko mora da objasni kako rukovodstvo Univerziteta godinu dana nije znalo da nema licencu za taj studijski program“, rekao nam je jedan od advokata koje smo konsultovali.

I ministar Kasipović svjestan je da je rukovodstvo Univerziteta učinilo nešto nedopustivo, ali konkretnih mjera još nema. „Budući da je studijski program unutrašnja stvar Univerziteta ne želim da se uplićem, ali zahtjevam od rukovodstva Univerziteta da nađe optimalno rješenje za studente i da utvrdi odgovornost za one koji su studente doveli u situaciju da je njihov trud doveden u pitanje“, rekao je Kasipović.

Ostalo je nejasno i kako to da je Prosvetnoj inspekciji RS promaklo da su studenti jednog javnog univerziteta nasamareni jer su u Inspektoratu bili „zauzeti sastancima“. Podsjećamo, „EuroBlic“ je juče objavio da studijski program turizam na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu nema licencu za rad, iako je 15 studenata položilo ispite iz treće godine.

Ko je odgovoran

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Miljan Veselinović rekao nam je „da se mora utvrditi čija je krivica što su studenti na pravdi boga ostali bez licence“.
„Na Univerzitetu krivicu samo prebacuju jedni na druge. Zato ćemo zahtjevati na sednici Senata da za ovaj postupak neko mora da snosi debelu odgovornost, ma ko to bio“, kaže Veselinović.

(Blic)Komentari (13)
 • Posjetilac  - pravo

  da li je tacno da je rpavo pred zatvaranjem?

 • Palelive.com

  Nije tačno.

 • gospođa Dafina Isakovič  - bilo pa prošlo

  Svi su pomalo popustili, komisija bila i aminovala program (neki od njih znaju zašto to nisu učinili i ranije), sad je na ministru da potpiše. Na žalost nekih Fakultet će spasiti svoj ukaljani obraz, a studenti će nastaviti tamo gdje su stali i gdje su ih neki htjeli zaustaviti i još pitati: Đe ba zapelo?

 • nina  - Zna se ko je kriv

  Zna se ko je kriv, pa strasni dekan Milenko Pikula :angry:

 • Posjetilac  - univerzitet je kriv

  krivo je rukovodstvo univerziteta i rektor

 • Posjetilac  - Blic univerzitet

  procitajte danasnju izjavu rektora univerziteta o turizmologiji i sve ce vam biti jasno kako predvodi univerzitet i sta radi. Jad i beda.

 • Posjetilac  - Blic novine, rektor ignorise skandal
  Posjetilac napisa:
  procitajte danasnju izjavu rektora univerziteta o turizmologiji i sve ce vam biti jasno kako predvodi univerzitet i sta radi. Jad i beda.

  Univerzitet zaboravio da obavesti studente

 • Posjetilac

  Novakovicu zakopa nas u crnu zemlju!

 • Posjetilac

  Rektor jedno, ministar drugo, uprava fakulteta trece... Nikako da se sloze, svako svoju politiku vodi, zato je (na zalost sudenata) i doslo do ovoga!!!

 • Vanja  - Sramota za ministarstvo

  Željela bih reci da me je sramota u kakvoj državi živim :( ...Ne mogu da vjerujem da se na državnom fakultetu ovakve stvari desavaju i da studentima propadne cijela treca godina.Ovom prilikom prozivam ministra Kasipovića, dekana, rektora i šefa katedre za geografiju i turizam da se stide sta su uradili, i da nakon ovog skandala daju ostavku....

 • Agresor1975  - re: Sramota za studente
  Vanja napisa:
  Željela bih reci da me je sramota u kakvoj državi živim :( ...Ne mogu da vjerujem da se na državnom fakultetu ovakve stvari desavaju i da studentima propadne cijela treca godina.Ovom prilikom prozivam ministra Kasipovića, dekana, rektora i šefa katedre za geografiju i turizam da se stide sta su uradili, i da nakon ovog skandala daju ostavku....

  Hoće kako da ne, sve trče da daju ostavke !
  Kad malo bolje skontam, nešto vas gospodo studenti ne vidjeh da se borite protiv ove nepravde koja je učinjena vašim kolegama. Gdje su vam ti Savezi studenata, probudite se i solidarišite sa svojim prevarenim kolegama, izađite na ulicu. Ko zna možda nešto i "isposlujete". Ovako ne radeći ništa, ništa nećete ni postići. Vaši drugari će ga "poflautati" za godinu, troškove će im vjerovatno refundirati, i bog te veselio.
  A vi dok ćutite, koga je briga !

 • Posjetilac

  Potpuno je nedopustivo da Mitar Novakovic i dalje bude rekttor. On iza sebe ima toliko skandala i prevara. Pa kako tog covjeka nije stid da izjavi da ministar sa nekim stvarima nije u toku.
  Vazno je da je on u toku. Jadni mi kada nas ovakvi uce.

 • Posjetilac  - I DEKAN JE KRIV

  Kriv je i dekan. Zasto dekan nije obustavio nastavu. Prica za malu djecu je da nije znao. Svi su oni pohlepni na novac. Sram ih obojicu bilo, neka se stide ako oni uopste znaju sta je stid. Ako su toliko moralni i rade u interese Univerziteta u Istocnom Sarajevu, zasto ne podnesu ostavku?

Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter