subota, 27. maj 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Konkurisalo 56 studenata i 21 srednjoškolac

Na konkurs opštine Pale za dodjelu 25 stipendija iz budžeta opštine prijavilo se 56 studenata i 21 učenik srednjih škola koji se školuju u obrazovnim ustanovama u Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu, a imaju stalno prebivalište na području opštine Pale. Samostalni stručni saradnik za kulturu i obrazovanje u opštini Pale Dubravka Borovčanin rekla je Srni da će rezultati konkursa biti poznati iduće sedmice, nakon što Ministarstvo prosvjete i kulture RS objavi svoje rezultate, kako pojedini studenti ili srednjoškolci ne bi dobili i stipendiju Ministarstva i opštine.

Ona je napomenula da stipendija opštine Pale za studente iznosi 120 KM, a za srednjoškolce 80 KM mjesečno.

Borovčaninova je rekla da će, prema kriterijumu deficitarnosti zanimanja, stipendije biti dodijeljene studentima Filozofskog fakulteta na odsjecima matematika, srpski jezik i književnost, žurnalistika, teatrologija po jedna i razredna nastava dvije stipendije.

Ona je navela da će po tri stipendije dobiti studenti Pravnog fakulteta i Medicinskog fakulteta, a po jednu studenti Farmaceutskog fakulteta, Fakulteta kriminalističkih nauka i Mašinskog fakulteta.

Opština će dodijeliti po dvije stipendije za djecu poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije, te za perspektivne sportiste. Uslov za dodjelu ove stipendije je da se student/učenik sportista u tekućoj godini aktivno bavio sportskim aktivnostima, te da je prethodnih godina ostvario značajne rezultate na međunarodnim zvaničnim takmičenjima, balkanskim, evropskim i svjetskim prvenstvima, takmičenjima u RS i BiH.

Borovčaninova je rekla da će stipendije dobiti i šest redovnih učenika srednjih škola koji su slabijeg imovnog stanja, iz višečlanih porodica, djeca bez oba roditelja, djeca iz porodica poginulih boraca, djeca sa posebnim potrebama i nadareni učenici.

Ona je dodala da su pravo podnošenja prijava na konkurs imali studenti/učenici koji nisu korisnici stipendije ili materijalno-finansijske pomoći po osnovu školovanja od drugog davaoca. Pravo na stipendiranje iz opštinskog budžeta može imati samo jedan student/učenik iz porodice istovremeno.

"Rang- lista studenata za dodjelu stipendija biće utvrđena bodovanjem, a kriterijumi su godina studija, prosjek ocjena i socijalno-ekonomski status", rekla je Borovčaninova.

Ona je navela da će načelnik opštine Pale Slobodan Savić zaključiti pojedinačne ugovore sa studentima/učenicima kojima budu dodijeljene stipendije kojim će biti regulisana visina stipendije i međusobna prava i obaveze davaoca i korisnika stipendije.

(www.palelive.com / Srna)

Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter