četvrtak, 05. mart 2015.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Stara dama i dalje zrači duhom i grandioznošću

Saborna crkva Roždestva Presvete Bogorodice u Sarajevu predstavlja za pravoslavni narod na ovom prostoru jedan od najvećih hramova.


Crkva je svjedok novije istorije pravoslavnog naroda u Sarajevu. Sa sobom nosi uspomene teških, ali i lijepih vremena, kroz koja smo prolazili. Danas kao i nekad Saborna crkva Roždestva Presvete Bogorodice je jedan od najljepših objekata u Sarajevu, koji zrači duhom i grandioznošću.

Crkva je izgrađena od dobrovoljnih priloga naroda 1868. godine. Među priložnicima se pominje sultan Abdul Azis Han sa 556 dukata (33.950 groša), mnogi ljudi iz okruženja, kao i brojni trgovci iz Trsta, Dubrovnika, Beograda... Arhimandrit Sava Kosanović je 1873. godine u Rusiji prikupio 1.870 dukata (114.111 groša), priložene ikone za ikonostas, crkvene knjige, utvari i odežde. Knez Mihailo Obrenović darovao je 150 dukata (9.150 groša).


Gradnja je trajala punih pet godina. Gradnja crkve je povjerena Andreji Damjanovu, čuvenom neimaru iz Velesa, koji je takođe zidao Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru, svojevremeno najveću crkvu na prostoru Balkana. Tih godina, sa desne strane Miljacke je kupljeno zemljište, na ravnoj površini u samom centru Sarajeva. Sarajevo je u to vrijeme bila mala varošica sa dvadesetak hiljada stanovnika. Radovi na izgradnji katedre mitropolita dabrobosanskih započeli su 1863. godine po odobrenju sultana Abdula Aziza.Današnji izgled crkve se razlikuje od prvobitnog. Saborna crkva je izgrađena od kamena. Prvobitno je bila prekrivena olovnim krovom, ali su u vrijeme Prvog svjetskog rata Austrijanci skinuli olovo, uključujući zvona i pokrili crkvu limom.1921. godine je izvršena prva rekonstrukcija kada je u crkvu uvedena električna energija, uređena je unutrašnja adaptacija objekta i postavljena su nova veća i teža zvona.


U toku Drugog svjetskog rata crkva je preživila manja oštećenja. Njemačke i ustaške trupe su zabranile ćirilicu, a mitropolit Petar Zimonjić je uhapšen i ubijen u logoru Jasenovac ili Jadovno, nikada tačno nije utvrđeno.

U posljednjem građanskom ratu Saborna crkva je oštećena. Zgrada Mitropolije koja se nalazi u sastavu Saborne crkve, je opljačkana i granatirana 1992. godine. Dio zgrade Mitropolije izgorio je zajedno sa bibliotekom i arhivom.

1996. godine crkva je obnovljena donacijom Grčke. Srpska pravoslavna crkva pokušava da vrati u posjed zgradu Sarajevske bogoslovije, u kojoj se trenutno nalazi Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, prostor koji je pripadao Sabornoj crkvi.


Mitropolit dabrobosanski gospodin Nikolaj je odmah po uspostavljanju stabilnog i održivog mira skoro sve važnije crkvene obrede uključujući Božićnu i Vaskršnju liturgiju, počeo da vrši u Sarajevu, međutim Saborna crkva sarajevska iako ogromna i grandiozna nekada je bila tijesna da primi sve vjernike, a danas opslužuje malobrojne sarajevske pravoslavne Srbe kojih je iz godine u godinu u Sarajevu sve manje.U vrijeme zimskog perioda, crkvu posjećuju turisti sa Jahorine, koji dođu u obilazak Sarajeva i porciju ćevapa. Trg ispred crkve, koji se nekada zvao imenima Petra I Karađorđevića, Stjepana Vukčića Kosače, Stjepana Tomaševića, danas se zove Trg Alije Izetbegovića. Ulica koja prolazi pored crkve se zove ulica Zelenih beretki, ispod je ulica Branilaca Sarajeva, a sa desne strane je Ferhadija. Na trgu se nalazi nekoliko spomenika, među kojima su oštećeni spomenici Branka Ćopića i Ive Andrića. Stiče se utisak da spomenici nisu oštećeni namjerno, već ih je zub vremena nagrizao, a niko ih ne održava, kao i mnoge druge spomenike u Sarajevu. Malo niz ulicu ćete naići na trotoare čuvene u Evropi, obojene zelenom bojom, ali prijatne za šetanje, pošto je podloga malo mekša.

Na trgu su ove zime postavljeni štandovi za prodavce suvenira i zanatlije, pa je prostor izgubio svoje čari u zimskom periodu. Sarajevo ovih dana preživljava, na svakom koraku se zatvaraju radnje i sve teže možete naći ono što Vam zaista treba. Grad je mnogo izgubio na duhu i ulice Sarajeva sve više liče na trku i žurbu ulicama Evropskih metropola. Nema dovoljno lijepih, poštenih, nema dobrote, vijernika, jednom riječju nema sevdaha koji je krasio ovaj grad.


Turiste u Sarajevu trenutno najviše privlači Baščaršija i porcija ćevapa. Slikanje na Baščaršiji, razgledanje suvenira, pa odlazak do neke poznate ćevabdžinice. To su jedina mjesta gdje duh Sarajeva još koliko toliko živi. Kod jednih su na zidovima igrači u crvenim, a kod drugih igrači u plavim dresovima. Međutim, u velikom broju ćevabdžinica, ispred dobrih ćevapa, mirisa luka, širokog osmjeha i dobrog druženja je zeleni, prljavi novac. Glad za novcem, a gosti, kao na proizvodnoj traci.


Tako je ovih dana u Sarajevu, a naša Saborna crkva kao "stara dama" ponosno posmatra život u gradu na Miljacki.(www.palelive.com)Stara dama i dalje zrači duhom i grandioznošću
Komentari (6)
 • Posjetilac

  Treba biti pošten pa reći da je crkva oštećena granatama sa Trebevića a ne djelovanjem sarajlija i nije tačno da je opljačkana.Zgradu Mitropolije je SPC oduzela komunistička vlast 1946 na čelu sa Đurom Pucarom i Milankom Renovicom a ne sarajevska vlast 1992.

 • Posjetilac

  А кога то сад па тангира? Србин правио па ће и да руши ако је до тога дошло...сигурно није намјерно гађана као што би неко волио да прикаже...Како се све брзо заборавља и како је истина осиротила поред овог заборавног нараштаја---

 • Сербо-сарајлија  - сарајевски Србин

  Ниси ти поштен, и не лупај тако настрано! По цркви су пуцали 'алијини бојовници', онако из немоћи, обијести и примитивизма, као што је јука,цацао,крушко,пушко...деда мраз..итд! У цркву је послије рата, проваљивано више пута,било је и у јавним гласилима, на крају питајте и оца Вању који ту службује. А за конфискацију не можемо само теретити јадног поткивача коња са Грмеча оличеног у лику Ђуре П., то је била осмишљена кампања Јозе Броза и његових црвенокошуљаша. Миланко Реновица 1946 године, био је у ћаћиним гаћама или евентуално у јаслицама. Ја мислим да су јаслице или јасле, како народ то зове тада постојале на Сокоцу!?!?

 • ama zar je vazno

  Nema dovoljno lijepih, poštenih, nema dobrote, vijernika, jednom riječju nema sevdaha koji je krasio ovaj grad.Kako lijepo receno,a ja bih jos dodala,ne samo ovaj grad, nego sva mjesta gdje su zapostavljeni ili unisteni vjerski objekti.

 • Posjetilac

  A da li znate Kada je I zasto trotoar u Sarajevo pozelenio? Odgovor nije ni malo poetican ....raspitajte se...a za svetinju reci da je "Stara dama" je u najmanju ruku nepristojno. Izvinjavam se an kritici Ali me mogoh da me skrenem paznju

 • ama zar je vazno

  Mislim da nisi dobro shvatio, "Stara dama" je opisana u pozitivnom smislu,mozda treba malo maste i nista vise. Shvati kako hoces.

Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Reportaže

article thumbnailStefan Mojsilović: Sloga je opstala zahvaljujući dobrim ljudima i Božijem blagoslovu
02.02.2015.
article thumbnailOd Vihora do Romanije - u čast 80 godina postojanja
08.01.2015.
article thumbnailPriča o Cvijanovoj žičari
22.12.2014.
article thumbnailKako je formirana Srpska autonomna oblast Romanija
17.12.2014.
article thumbnailOd hrane pravi umjetnička djela
22.10.2014.
article thumbnailKvalitetniji proces studiranja kod nas i tržište rada
03.10.2014.
article thumbnailDrezden - bijeli grad iz crnih ruševina
18.08.2014.
article thumbnailČudni krugovi na Romaniji
13.08.2014.
article thumbnailTa mirna slovenska luka - Bratislava
10.08.2014.
article thumbnailGlasinac: Otkriveni skeleti, drvena arhitektura i praistorijska keramika
22.07.2014.
article thumbnailSarajevski atentat, terorizam ili patriotizam?!
30.05.2014.
article thumbnailKaravansaraji zbog kojih su Romanija i Mokro bili čuveni sve do Persije
05.05.2014.
article thumbnailSlika Romanije u Belom dvoru Karađorđevića
18.03.2014.
article thumbnailPriče iz kraja: Ljetovalište Kočović
27.02.2014.
article thumbnailKo je bio Karl Maly?
14.02.2014.
article thumbnail"Četnički grobovi" na Ravnoj planini
12.01.2014.
article thumbnailMore
25.12.2013.
article thumbnailSlijepi miševi - prirodni predatori noćnih insekata
17.10.2013.
article thumbnailVježba austrougarske konjice u Palama
16.10.2013.
article thumbnailČetnici na pragu Sarajeva 1943. godine
22.09.2013.
article thumbnailVrganj - kralj naših prostora
17.09.2013.
article thumbnailPlaninarska avantura do Saračevih polja (foto)
13.08.2013.
article thumbnailBurgas - romantični gospodin na Crnom moru
11.08.2013.
article thumbnailNesebar - crnomorski Dubrovnik
08.08.2013.
article thumbnailDiverzantska akcija Romanijskog partizanskog odreda u Jahorinskom potoku
31.07.2013.
article thumbnailBalada o Lajki
19.07.2013.
article thumbnailSunčev Breg: Noćni život
18.07.2013.
article thumbnailMuslimani su na teatar gledali kao na đavolju rabotu
13.07.2013.
article thumbnailMazalić i Mihajlović - Prvi srpski slikari
11.07.2013.
article thumbnailSrbi - inicijatori civilizacijskog zrenja Sarajeva
10.07.2013.
article thumbnailSunčev Breg: Vrhunska zabava na Crnom moru
10.07.2013.
article thumbnailSrbi su Sarajevo gradili vijekovima - da li je uzalud?
09.07.2013.
article thumbnailBiciklom do Jašija
05.07.2013.
article thumbnailAvantura u magli Bioča
02.07.2013.
article thumbnailDeset godina od smrti gradonačelnika Srpskog Sarajeva Predraga Lasice
25.06.2013.
article thumbnailJedna noć u Bangkoku
21.06.2013.
article thumbnailPropada Šabanovića vila nacionalni spomenik BiH
20.06.2013.
article thumbnailAustrougarska vojska u Palama: Kako je građena odbrambena linija Sarajeva
14.04.2013.
article thumbnailNa današnji dan prije 21. godinu u Palama osnovana SRNA
07.04.2013.
article thumbnailZimski uspon do Novakove pećine na Romaniji
04.03.2013.
article thumbnailNjemačka minobacačka granata svjedok ratnih pohoda na Romaniji
02.03.2013.
article thumbnailJahorina 13 km
19.02.2013.
article thumbnailPozitivne vibracije (video)
23.12.2012.
article thumbnailPodaci o stanovništvu i krsnim slavama parohije Pale objavljeni 1883. godine
20.12.2012.
article thumbnailEvo nas braćo Paljani...
29.11.2012.
article thumbnailŠta to bješe ljubav - Kraj priče
22.11.2012.
article thumbnailSmederevska tvrđava: Đurđev grad na vodi
28.10.2012.
article thumbnailJesenje emocije u Ljubogošti
24.10.2012.
article thumbnailNekropola stećaka kod Delijaša
15.10.2012.
article thumbnailŠta to bješe ljubav - Drugi dio
11.10.2012.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                           Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal  :  Stranica optimizovana za nove verzije Mozilla Firefox Internet Explorer Opera Google Chrome