četvrtak, 29. jun 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

"Isplivali" ostaci srednjovjekovnog objekta

Područje Gornjih Pala odakle izvire Paljanska Miljacka je prema nekim istoričarima bilo naseljeno i prije Rimljana, a Gradina Pavlovića koja se nalazi na kamenom uzvišenju na nadmorskoj visini 1048 m, je i prije doseljavanja Slovena bila snažna utvrda. Ovu činjenicu potvrđuju pronađeni ostaci cigle i praistorijskog ilovastog posuđa.


Ovaj kraj obiluje vodom i plodnim zemljištem. Na južnoj strani uzvišenja se nalazi jedan veliki izvor Paljanske Miljacke, ali i dva manja sa istočne strane, koja se nakon 200 metara toka spajaju i čine Paljansku Miljacku.

Kraj je dosta čudan i neistražen. U podnožju uzvišenja sa sjeverne strane se i danas nalazi Hadžišabanovića vila, bogate porodice i braće Hadžišabanović, koji su se početkom 20. vijeka bavili sječom, obradom i distribucijom šume sa Ravne Planine. Hadžišabanovići su u ono vrijeme imali žičaru, a distrubucija šume na zapad im je omogućena i ubrzana izgradnjom pruge Sarajevo - Višegrad.Nekada je tok Miljacke na ovom području bio mnogo veći i jači, što svjedoče fotografije Paljanske Miljacke iz prošlog vijeka u Paljanskom polju. Miljacka je bila bogata ribom, prije svega potočnom pastrmkom, a i naziv Koran najvjerovatnije potiče od mužjaka pastrmke koji se naziva koran.


Danas je izvor Miljacke betoniran i zaštićen, u blizini se nalazi objekat vodovoda. Sa ovog izvora se vodom snabdjeva dio Pala, moderni vodovod je napravljen
1935. godine.


Ovakvu prirodnu idilu su ukrasili mali vodopadi, kojima se Miljacka spušta u Paljansko polje. Ovaj dio Pala predstavlja možda i najljepši kutak opštine Pale.


Na jednom proplanku, koji je poznat kao popularno mjesto za roštiljanje i odmor, su nedavno počeli da se pojavljuju ostaci objekta, koji najvjerovatnije potiče iz srednjeg vijeka. Voda je oronula dio brijega, pa su se pojavili kameni ostaci, poredani u prepoznatljivu cjelinu. S obzirom da je na ovim ostacima velika zemljana masa debljine i do dva metra, sumnjamo da se za ovaj objekat znalo.

Miljacka je značajno mijenjala svoj tok, pa na prvi pogled nije moguće ocijeniti da li je ovaj objekat bio pored ili u vodi. S obzirom da se odmah iznad Miljacke nalazi Gradina, nekoliko desetina metara uz liticu, mislimo da je ovaj objekat predstavljao dodir utvrđenja sa rijekom.


Možda je ovdje nekada davno bila mala vodenica, ali nije isključivo ni da je ovdje bila velika pregrada, koja je pravila veliki vir, koji je služio kao kupalište i mjesto okupljanja stanovnika okolnih sela.


S obzirom da je Miljacka bila bogata ribom, objekat je vjerovatno sadržavao kuke za sušenje ribe, i krčage za vodu.


Jednom riječju, ovaj kraj je u to vrijeme bio raj na zemlji. Gradina i cijeli predio nije dovoljno istražen. Svaki milimetar ovog kraja nam može pružiti više informacija, koje nam mogu pomoći da saznamo što više o našim precima i rasvijetlimo misteriju ovog kraja, o kojoj se zaista malo zna.


Ovaj predio je zaista idealan za unaprjeđenje turizma, a nadamo se da će se u budućnosti pojaviti interesovanje za obnavljanje srednjovjekovnog utvrđenja Gradina.
(www.palelive.com)Tagovi: miljacka  bila  nalazi  objekat  miljacke  gradina  ostaci  ovog  
Komentari (7)
 • OjO  - Kulturna baština

  Oduševljen sam ovim tekstom koji je za svaku pohvalu. Čini se da je palelive jedna od malobrojnih snaga koje teže održavanju kulturnih baština Pala i okoline. Samo jedna,možda korisna,konstatacija: pošto sam do prije nekih dvanaest godina gotovo svakodnevno, a još od 1992. godine prolazio koritom Miljacke od ribnjaka pa do njenog izvorišta nalazim za shodno da vam kažem da se baš na ovom mjestu na kom su isplivali ovi temelji nalazio i nadgrobni spomenik mlade ženske osobe na kom je pisalo da je na tom mjestu tragično stradala. Taj spomenik je prije nekoliko godina premješten sa tog mjesta ali, s obzirom na datum koji je na njemu bio uklesan ne bih rekao da ovi temelji datiraju iz srednjevjekovnog perioda. Još jednom,svaka Vam čast za ovaj tekst!

 • Posjetilac

  Ovo je prava turistička atrakcija,koja je neprocjenjive vrijdnosti,i idealno se uklapa u turističku mapu Pala.Prava je šteta što je neiskorištena,i osuđena na propadanje.Da je bar vlast u rukama onih koji misle dobro Palam :( .Ljudi niod čega prave nešto,a mi gotovo ne koristimo!Dobro je rekao onaj čovjek "Teško Bogu s nama kakvismo".

 • Posjetilac

  Zakljucak Zavoda za zastitu kulturnog nasljedja Sarajevo, kada su vrsili ispitivanja na ovom rostoru, je bio da je srednji vijek veoma interesantan sa mnostvom lokaliteta koji zavredjuju veliku paznju i istrazivacki tretman...
  Parafrazirao sam, ali sustina je da je jako slabo arheoloski tretiran i strucno potvrdjeno da obiluje materijalnim ostacima iz tog perioda. Primjecujem sa prilozene fotografije da se ovdje vrlo vjerovatnoradi o stecku. Na prostoru Pala je do sada popisano soro stotinu nekropola stecaka (izuzevsi Hercegovinu opstina sa najvise nekropola u Bosni) pouzdano znam da to nije konacan broj.
  Na zalost strani istrazivaci se vise interesuju za ovaj prostor od domacih, ali uz doprinos svih nas i na nacin na koji to radi administrator nadati se da ce se to promjeniti i da ce se prepoznati znacaj svih arheoloskih lokaliteta na Palama :!:

 • Posjetilac

  Trebao bi se dobro osmotriti i brdo Goli Koran, jer se nikad ne zna kakva se građevina krije ispod naslage zemlje...Svi oni koji su u mogucnosti da pregledaju stare fotografije Pala na kojima se vidi i brdo Goli Koran, a koji su culi za Visocke Piramide sigurno se nece iznenaditi slicnoscu tih uzvisenja...P.S.Nikad se ne zna...

 • Posjetilac

  Ma necemo se baviti muslimanskim podvalama :!: :!: Ipak mi imamo svoju tradiciju i istoriju... Bogu se moleci doce dan da se iskopaju drevni manastiri i crkvista paljanska.

 • Posjetilac

  Ja cu studirati arheologiju u inostranstvu, pa se vi strpite nekih 6 godina! ;)

 • Arnold Sharafciger

  Baš sam prije neki dan bio na izletu na vrelu Miljacke,posjećujem ga svake godine više puta.Razlog zbog kojeg ovo pišem je da svaki put kada dođem na to mjesto ono sve manje liči na sebe,recimo 2004-e je čitavo korito bilo ispunjeno vodom,na nekim mjestima se čak moglo i kupati,divota jedna,međutim,svake sljedeće godine je vode bilo sve manje,korito više nije ličilo na sebe zbog odsječenih balvana i izvlačenja istih kroz samo korito.Ove godine UŽAS,vode skoro više i nema,od onolike rijeke ostao je samo mali potok koji je na nekim mjestima toliko uzak da otprilike dođe pola metra širine,zapita li se neko zašto je to tako?!ZBOG SJEČE ŠUME u tom dijelu Pala umire nam najljepše izletište u ovom dijelu RS,a ko za to treba da se zapita i ko to treba da spriječi?Ako želite da to bude izletište ili arheološko nalazište treba pod hitno spriječiti ilegalnu sječu šume koja uništava prirodu i ono što nam ona daje.Ko češće ide na to mjesto zna o čemu pričam!

Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Reportaže

article thumbnailBorač - Prestolnica Pavlovića
28.04.2017.
article thumbnailSvjedočenje o stvaranju SRNE i RTRS-a Branislava Ilića
24.04.2017.
article thumbnailSki servis "Elan" Pale - 13 godina u jednoj skijaškoj priči
10.02.2017.
article thumbnailGradina - značajan arheološki lokalitet
22.09.2016.
article thumbnailZimska golgota sarajevskih Srba
22.02.2016.
article thumbnailAustrougarska mapa Pala i okoline iz 1911. godine
13.01.2016.
article thumbnailDa se ne zaboravi: Stradanja u Jelovcima 1941-45. godine
17.11.2015.
article thumbnailFascinantno otkriće u Orlovači: Pronađena najveća lobanja pećinskog medvjeda!
21.08.2015.
article thumbnailKasidoli - selo koje su zapalile muslimanske snage
18.08.2015.
article thumbnailTerezin i Jindrihovice čuvaju sjećanje na srpske mučenike
24.07.2015.
article thumbnailPutopis iz 1907. godine: Vozom prema Palama
13.07.2015.
article thumbnailKako je Petar Kočić branio šume Ravne Planine i Javorine u Austro-Ugarskoj
29.05.2015.
article thumbnailSjećanje na Prvi slet planinara željezničara Jugoslavije
21.05.2015.
article thumbnailZapis o selu Ravna Romanija
18.05.2015.
article thumbnailStećak iz Brnjice: Ja sam bio kao i vi, a vi hoćete biti kao i ja
12.05.2015.
article thumbnail70 godina od pobjede nad fašizmom u Palama
09.05.2015.
article thumbnailZločin u Dobrovoljačkoj ulici ne zastarijeva
03.05.2015.
article thumbnailNovi primitivizam, multikulturalizam – zdravo!
16.03.2015.
article thumbnailSjećanje na egzodus sarajevskih Srba
07.03.2015.
article thumbnailStefan Mojsilović: Sloga je opstala zahvaljujući dobrim ljudima i Božijem blagoslovu
02.02.2015.
article thumbnailOd Vihora do Romanije - u čast 80 godina postojanja
08.01.2015.
article thumbnailPriča o Cvijanovoj žičari
22.12.2014.
article thumbnailKako je formirana Srpska autonomna oblast Romanija
17.12.2014.
article thumbnailOd hrane pravi umjetnička djela
22.10.2014.
article thumbnailKvalitetniji proces studiranja kod nas i tržište rada
03.10.2014.
article thumbnailDrezden - bijeli grad iz crnih ruševina
18.08.2014.
article thumbnailČudni krugovi na Romaniji
13.08.2014.
article thumbnailTa mirna slovenska luka - Bratislava
10.08.2014.
article thumbnailGlasinac: Otkriveni skeleti, drvena arhitektura i praistorijska keramika
22.07.2014.
article thumbnailSarajevski atentat, terorizam ili patriotizam?!
30.05.2014.
article thumbnailKaravansaraji zbog kojih su Romanija i Mokro bili čuveni sve do Persije
05.05.2014.
article thumbnailSlika Romanije u Belom dvoru Karađorđevića
18.03.2014.
article thumbnailPriče iz kraja: Ljetovalište Kočović
27.02.2014.
article thumbnailKo je bio Karl Maly?
14.02.2014.
article thumbnail"Četnički grobovi" na Ravnoj planini
12.01.2014.
article thumbnailMore
25.12.2013.
article thumbnailSlijepi miševi - prirodni predatori noćnih insekata
17.10.2013.
article thumbnailVježba austrougarske konjice u Palama
16.10.2013.
article thumbnailČetnici na pragu Sarajeva 1943. godine
22.09.2013.
article thumbnailVrganj - kralj naših prostora
17.09.2013.
article thumbnailPlaninarska avantura do Saračevih polja (foto)
13.08.2013.
article thumbnailBurgas - romantični gospodin na Crnom moru
11.08.2013.
article thumbnailNesebar - crnomorski Dubrovnik
08.08.2013.
article thumbnailDiverzantska akcija Romanijskog partizanskog odreda u Jahorinskom potoku
31.07.2013.
article thumbnailBalada o Lajki
19.07.2013.
article thumbnailSunčev Breg: Noćni život
18.07.2013.
article thumbnailMuslimani su na teatar gledali kao na đavolju rabotu
13.07.2013.
article thumbnailMazalić i Mihajlović - Prvi srpski slikari
11.07.2013.
article thumbnailSrbi - inicijatori civilizacijskog zrenja Sarajeva
10.07.2013.
article thumbnailSunčev Breg: Vrhunska zabava na Crnom moru
10.07.2013.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter