srijeda, 28. jun 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Obećanje za pomoć kamenom iz Hercegovine doživjelo krah

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da je obećanje načelnika opštine Trebinje Dobroslava Ćuka da će on lično i njegova opština kamenom pomoći izgradnju Andrićevog grada u Višegradu - već doživjelo krah.


Kusturica je istakao da su se na skupu u Trebinju, „koji je obilježio početak izborne kampanje u Republici Srpskoj“, okupili stanovnici Trebinja kojima smeta Ćukova odluka da kamen sa austrougarske kule Petrinja poklone za potrebe izgradnje Andrićgrada u Višegradu.

On je za današnje „Večernje novosti“ naglasio da mu se učinilo da je bolje kamenu sa raspale karaule da bude na vratima grada nobelovca i svojom patinom uljepša atmosferu u kojoj će boraviti velikani muzike, filma, filozofije, ali i obični građani.

Kusturica kaže da nije shvatio da je stanje stvari u narodu takvo da se i raspale karaule nazivaju spomenicima kulture, iako zvanične institucije tvrde obrnuto, a ovom slučaju radi se o jednom zidu, pošto su upravo neki od demostranata godinama odvlačili kamen sebi za vlastite poslove.

Kusturica kaže da je porijeklo zabune u različitim doživljajima svrhe kamenja.

„Kada sam jednom pokušao da kameni most potopljen u trebinjskom jezeru za potrebe tamošnje hidrocentrale, uz pomoć drugova, premjestim na kopno, digao se protiv mene slobodoumni narod Hercegovine. Ja sam bio uvjeren da u Hercegovini ima kamena napretek. Ovih dana je ustanovljeno da je ta stvar na terenu drukčija. Tamo fali kamena!“, istakao je Kusturica.

Grupa Trebinjaca okupila se u petak, 15. juna na brdu Strač iznad Trebinja, odakle su radnici iz Višegrada koji su radili za Kusturicu pokušali da odvezu kamen sa austrougarske kule Petrinja za potrebe izgradnje Andrićgrada u Višegradu.


(www.palelive.com / Srna)Tagovi: Andrićgrad  kamenje  Trebinje  pomoć  Petrinja  
Komentari (7)
 • Trebinjac

  Kamenja ima po brdima Hercegovine koliko hoće, njega neka uzme, pa oteše. Nije niko naivan, zna se šta je tesani, a šta običan kamen. Ne možeš da rušiš tuđe, bez dozvole, da bi sebi zaradio pare. Moraš da imaš dozvolu napismeno i tačka. Ako se probije zakon na ovome, onda svako može da ide i ruši šta mu se navije po principu "može on, mogu i ja". Na svoju ti đedovinu, pa ruši šta hoćeš, naše ne diraj!

 • Posjetilac

  Nije ni cudo sto je stanje u gradu takvo kakvo jeste. Ko iz Trebinja ode vise se dole ne vraca, osim u obilazak. Sad mi je jasno i zasto ...

 • Trebinjac

  Eto vama vaše Pale pa se dičite! Ako ima još nešto osim šminke, ono vrijedno ste upropastili.

 • Paljanin

  Nemoj tako Trebinjac, ovo gore sigurno nije napisao neki Paljanin. Mi Trebinje volimo i postujemo 10x vise od Banjaluke. Hercegovce cijenimo jer mislimo da i dalje imaju postenje koje nestaje kako se ide sjevernije u Bosnu. Cuvajte Trebinje i Hercegovinu i nedajte da vam ruse tu tvrdjavu.

 • ama zar je vazno

  Sramota Trebinjac da tako pises.Clanak napisan nema nikakve veze sa Palama.Licno ja se slazem da ne treba dirati kamenje sa austrougarske kule Petrinja,i na Vama trebinjcima je da to iskoristite kao spomen kulture i naravno popravite razruseno.A za Kusturicu, sramota da iskoristi nesto sto ne ide.

 • ganinja

  Pa bas je dobio dozvolu od nacelnika :)

 • Posjetilac

  Ništa novo u BiH , kad je memed paša sokolović gradio ćupriju na Drini, njemu su skidali kamen s mosta, pa tako i sad, kad Kusturica gradi Andrić grad, njemu ne daju kamen. Ovaj događaj je bitan za kontinuitet BiH.

Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter