srijeda, 28. jun 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

I dalje više umrlih nego rođenih

U Republici Srpskoj iz godine u godinu smanjuje se broj rođenih, dok se broj umrlih povećava, te je posljednjih deset godina evidentiran negativan prirodni priraštaj.Prošle godine u Srpskoj broj rođenih iznosio je 9 561, dok je broj umrlih 13 658.Jedan od razloga negativne demografske slike, kako navode u resornom ministarstvu, jesu dugogodišnje migracije koje obuhvataju mlađe stanovništvo koje je u reproduktivnoj dobi.

Osim toga, u Ministarstvu ističu da za nedovoljno rađanje ima više razloga, kao što su promjena starosne strukture stanovništva Republike Srpske i smanjenje broja žena u fertilnom periodu.

Problemi su i u promjeni položaja žene u društvu, povećanju stepena obrazovanja stanovništva, prisutnoj kontroli rađanja, povećanju steriliteta, produženom školovanju i nizu drugih faktora koji spadaju u globalna kretanja i nisu zaobišli ni naše prostore.

Resorno ministarstvo posebnu pažnju u implementaciji Strategije za razvoj porodice u Srpskoj poklanja realizaciji cilja koji se odnosi na pronatalitetnu populacionu politiku, koja je osnov budućeg demografskog razvoja i koja bi trebao da omogući ostvarenje proširene reprodukcije stanovništva.

U saradnji sa Javnim fondom za dječiju zaštitu, provodi se niz aktivnosti kao što su jednokratne novčane naknade svim majkama koje rode treće, odnosno četvrto dijete, zatim subvencionisanje stambenih kredita za mlade i zapošljavanje mladih, pomoć pri liječenju neplodnosti i podsticaj porodicama za rađanje trećeg djeteta.

Svakoj majci koja rodi treće dijete Mnistarstvo preko Javnog fonda dječije zaštite isplaćuje jednokratni iznos, koji u 2012. godini iznosi 500 KM. Svakoj majci koja rodi četvrto dijete isplaćuje se 400 KM, navode u Ministarstvu i podsjećaju da se ovaj projekat realizuje od 2006. godine.

Kada su u pitanju subvencionisanje kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove koje odobrava Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske, od 2007. godine, kada se počelo sa ovim projektom, do danas je odobreno 1 500 subvencija.

Ovim projektom, kojim su na prijedlog resornog ministarstva porodice sa djecom i mladi bračni parovi svrstani u benificirane grupe, svi mladi do 35 godina starosti koji dobiju stambeni kredit imaju pravo na subvenciju od jedan odsto kamate koju isplaćuje Ministarstvo na mjesečnom nivou.

Za razvoj porodice Strategijom je predviđeno niz aktivnosti, među kojima posebno mjesto zauzima afirmacija porodice i porodičnih vrijednosti, koje su temelj svakog društva, pa se dio aktivnosti odnosi na edukaciju, ali i provođenje programa za poboljšanje položaja mladih u ruralnim sredinama.

Visoka stopa nezaposlenosti mladih u ruralnim sredinama, kao i osjećaj bezperspektivnosti, osnovni su razlozi zbog kojih je Ministartsvo provelo program "Osnaživanje mladih na selu putem edukacije i rodne senzibilizacije".

Ovim programom obuhvaćeni su mladi od 18 do 30 godina starosti u opštinama koje su prepopznate kao mjesta sa manjim mogućnostima u kojima je primjetan odliv mladih prema većim centrima, ali i kao mjesta sa određenim kapacitetima i resursima - Mrkonjić Grad, Gradiška, Trebinje, Vlasenica i Petrovo.

Program je realizovan u dva dijela - istraživanjem o položaju i potrebama mladih u ruralnim sredinama Republike Srpske i edukacijom o mogućnostima (samo)zaposlenja i edukacijom o rodnim pitanjima.


(www.palelive.com / Srna)Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter