subota, 24. jun 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Narodni heroj Mihajlo Čvoro

Mihajlo Čvoro je narodni heroj rođen 1904. godine (1907. prema nekim izvorima) u selu Miošići iznad Prače kod Pala. Za razliku od Milana Simovića koji je narodim herojem proglašen među prvim borcima NOV i POJ, već u toku ratnih borbi 6. novembra 1942. godine, Mihajlo Čvoro je za narodnog heroja proglašen Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 20. decembra 1951. godine.


Mihajlo zbog siromaštva nije imao mogućnost da se školuje, uprkos ljubavi prema knjigama, pa je sam naučio čitati i pisati. Kao i svi drugi stanovnici okolnih sela Mihajlo se bavio zemljoradnjom. Naučio je i tesarski zanat pa se bavio i tesarskim poslovima, izgradnjom kuća od kojih je izdržavao porodicu.


Narodnooslobodilačkom pokretu priključio se jula 1941. godine. Sa sobom je poveo više ustanika iz njegovog i okolnih sela. Prilikom formiranja partizanskih grupa, bio je postavljen za komandira voda, koji je dobio naziv "Čvorski vod", jer su se skoro svih borci u tom vodu prezivali Čvoro. Kad je vod narastao, formirana je Čvorska četa, a poslije je nosila naziv Prva pračanska četa, čiji je komandir bio Mihajlo. U martu 1942. godine, Mihajlo je bio postavljen za zamenika komandanta Pračanskog bataljona Romanijskog partizanskog odreda.

Pod njegovom komandom, Čvorski vod je odmah poslije formiranja izvršio uspješne akcije oko Prače, Sočica, Han Pijeska i na pruzi Sarajevo - Višegrad. Kad su jedinice Romanijskog partizanskog odreda izvršile napad na Rogaticu, Mihajilo je sa svojom četom napao kod Podgraba, na pruzi Sarajevo - Višegrad, kolonu domobrana, koji su išli u pomoć garnizonu u opkoljenoj Rogatici i poslije borbi koje su trajale cijeli dan, zaustavio njihovo nadiranje. U borbi na Prutinama, gdje je ubijeno 200 ustaša, Mihajilo je uspio da zarobi top, ali je u toj borbi bio ranjen, pa je prebačen u bolnicu.

Nakon izlaska iz partizanske bolnice, komandovao je svojom četom u borbama protiv Nijemaca, 12. i 13. januara 1942. godine, na Romaniji. Nijemci nisu uspjeli da probiju front njegove čete, ali je Mihajlo bio ponovo ranjen i prebačen u bolnicu Prve proleterske brigade.

Za člana Komunističke partije Jugoslavije primljen je 25. decembra 1941. godine.

Mihajlo je poginuo 5. septembra 1942. godine u sukobu sa četnicima dok je po direktivi KPJ, vršio dužnost društveno-političkog radnika na terenu Miošića i Prače. Naime, četnici su, u namjeri da ga ubiju, došli u njegovo mjesto kao da su partizani. Kada su se s njim sreli, uperili su puške u partizansku grupu s kojom je bio Mihajilo, i pozvali ih na predaju. "Zar vama da se predam", uzviknuo je Mihajilo i podigao pušku. Ali, pao je pokošen četničkim mitraljezom. Bio je jedan od najhrabrijih boraca iz njegovog sela, iz kojeg je poginulo dvadeset osam partizana.


Ukazom Prezidijuma Narodne skupštine Federativne Narodne Republike Jugoslavije, 20. decembra 1951. godine, proglašen je za narodnog heroja.


Danas u Palama u znak sjećanja na ovog narodnog heroja, pored zajedničke grobnice poginulih vojnika i civila u Drugom svjetskom ratu, stoji spomenik narodnom heroju Mihajlu Čvoru. Za razliku od drugih heroja Prvog i Drugog svjetskog rata, Mihajlo Čvoro nema svoju ulicu u Palama.

(www.palelive.com)Komentari (34)
 • dr

  Nisam znao da su Čvore iz Miošića bili partizani... Lijep tekst, svaka čast za Palelive!

 • Posjetilac

  Sve go komunjara.

 • fox fpn

  zbog njih je danasnja situacija kakva jeste (losa)....objavite prave srpske heroje ,zna se dobro kom redu pripadaju,i zna se ko se borio za opste dobro srpskog naroda i vjere,a to nisu bili navadeni u textu,naprotiv.

 • Posjetilac

  Polako momak, čovjek je prije svega bio antifašista i borio se za slobodu. Druga je stvar što je Tito narodno oslobodilačku borbu pretvorio u socijalističku revoluciju pet godina nakon završetka rata.

 • Posjetilac

  Vidiš da se 1951 godine Jugoslavija nije zvala socijalistička. Čovjek se prije svega borio za slobodu, a to što je bio u komunistima je zato što je vjerovao da su tu dobri momci. Zato se ne trebamo odricati ljudi kao što je Mihajlo Čvoro i kada shvatimo za šta se borio i mi ćemo zauzeti bolji pravac u daNAŠNJEM VREMENU.

 • komentator

  neće, brate.po ovim lajkovima iznad vidiš kolika je nacionalna svijest. kao da niko ništa iz istorije pročitao nije. kao da niko nijednu priču od učesnika II-og sv. rata nije čuo. kao da sada niko ništa ne gleda :X često pomislim da možda samo sarajlije (sadašnje) posjećuju portal. "sve mangup do mangupa" kao što bi rekao prof. kosta vujić

 • antipartizan

  Cvorska ceta,,,,,,,,,,,,,,,to sto su ga ubili cetnici to je poprilicna glasina, cetnici su ubijali samo neprijatelje srpskog naroda i n jihove dusmane a jadni mihajlo ko zna gdje je on zalutao

 • klosar

  Šta će gospoda, umjesto da pokažu poštovanje prema nekome ko se borio za nešto i ko je imao hrabrosti da brani svoj narod (čiji su nažalost i oni pripadnici) i svoje ideale, oni će se prihvatiti činjenice da on nije "iz njihovog tabora" i zapišati svojom copy-paste antikomunjarskom mantrom sve što je iole povezano s njim. Al šta će, nisu mogli bolje ni nauciti od "srpskih heroja" koji su držali taj i slične mitraljeze kojim je pokošen Mihajlo Čvoro i ostale prijetnje po "opste dobro srpskog naroda i vjere". Čestitke palelive na zanimljivom i poučnom tekstu.

 • fox fpn

  laika na sve strane :S .....besplatan info-- > partizani se se borili za Tita i ''slobodu'' a Tito je vise srba ubio nego iko,kostao nas je i ovih danasnjih posustalica bosanskih muslimana,rata 1992,sve zbog toga sto im je dao ''naciju'' danas je zakuhano na ovim prostorima...Mihailo Cvoro , a nepitate se koliko je on ''svojih''srba ubio pa su ga morali ukloniti....laici jedni

 • Posjetilac

  Lako je danas pricati o cetnicima i partizanima. Lako je biti kapetan poslije bitke. Svima nama bi sada odgovarao Ravnogorski pokret, ali od tada se mnogo stvari desilo. Ne branim ni jedne ni druge, mislim da je istina uvijek negdje u sredini.

 • komentator

  problem je što su udžbenike istorije cenzurisale komunjare pa se srpska stvar i činjenice nisu smjele pisati ni provjeravati. da su prilike posle rata bile podjednake učili bi vjerovatno drugačiju istoriju.

 • :P

  ZIVJELI CETNICI!!! :kiss:

 • Posjetilac

  Čovjek je sa svojim vojnicima u jednoj borbi ubio 200 ustaša i vama opet ne valja. Meni se sviđa onaj ko je potukao ustaše, mislim da se čovjek dokazao kao ljudina. To što je bio član KPJ je manje važno. Vječna slava i hvala srpskom junaku!

 • Posjetilac  - cvoro

  Ako je pobio tolike ustascine treba mu jos jedan spomenik na setalistu!

 • Posjetilac

  Toliko ustaša nisu pobili ni Mirko ni Slavko :D kakvih 200 ljudi,pa jeste li vi preživjeli rat i borbe da vam još mogu bacatu ublehe?

 • Ivan  - Četnici

  Narod je birao one koji su prema njemu bili humaniji i bolji, pa je samim tim izabrao partizane, a ne gibaničare i kapitalističke tlačitelje- četnike.

 • Posjetilac  - Posjetilac

  Mihajlo Čvoro je imao svoju ulicu koja je sada ulica Trifka Grabeža. JA mislim i da je Mihajlo zaslužio da doobije ulicu u Palama.

 • Posjetilac

  Postavio bih pitanje moderatoru, zašto se ne pominju srbi koi su poginuli kao četnici???
  To je bila vojska koja se isključivo borila za svoj srpski narod...

 • komentator

  prepis tipično komunističkog teksta. istorija nije zabilježila da je na našem području za jedan dan ubijeno 200 ustaša??!! jedino čemu kapu skidam je to što je mihajlo čvoro bio srbin u partizanima a srbi su činili 99% partizanske populacije. ostatku priče ne vjerujem jer je istoriju pisala KPJ onako kako je to njima odgovaralo. uostalom, pored toliko naših uglednih srba na ovom kraju, od han-pijeska do foče, nađe se da je nekakav slaviša vajner komandovati našim ljudima, čovjek koji uopšte nije odavde a i ime i porijeklo mu je dikutabilno kao kod broza. jer, pogledajte, nijedan tračak istorije ma kakva ona bila nije mogao proći komunističku cenzuru. nema svijetlije i tragičnije istorije srpskog naroda kao one u periodu prvog svjetskog rata kada je za slobodu poginula svaka druga srpska muška glava a naše ulizice su nakon završetka drugog svjetskog rata to proglasile za "mračnu prošlost". kao da su postanak svijeta i rođenje komunizma bili istog datuma, ni prije ni poslije njih niti je bilo niti će biti.

 • Posjetilac

  Komentatore, sve se s tobom više slažem kako čitam ove komentare. Ovaj ti je pogodak pravo u centar!

 • Posjetilac

  Dajem savjet moderatoru a i ostalim čitaocima, koi znaju o 2. sv. ratu da se nešto napiše o poginulim srbima-čatnicima.. Prošlo je vrijeme zloglasne UDBE kada su četnike nazivali neprijateljima "svog" naroda.
  Mnogo je srba stradalo kao pripadnici JVUO i mislim da ih treba pomenuti i podignuti im spomenik.

 • komentator

  dragi prijatelju, po ovom lajkovanju pogledajte kolika je naša nacionalna svijest. i posle UDB-e naši "srbi" ne žele ništa da čuju o JVUO. imate odlične knjige "četnički pokret draže mihajlovića" u nekoliko knjiga, autora milosava samardžića. knjiga nije napisana s' brda-s' dola nego je većim dijelom prepis arhivske građe koja je dugo držana "pod tepihom" u beogradu.

 • komentator

  joše jedna ispravka. gdje je to iz miošića odakle je mihajlo čvoro poginulo 28 partizana? možda na širem području ili ako su kao partizani pisane i žrtve fašističkog terora kao se to tada govorilo. poštujem čvore ali je ovo po meni diskutabilno.

 • Posjetilac

  Nisam "PALJANIN" al pomenuću srbe-pripadnike JVUO ili četnike, kako ih nazivaju.. Najviše ih je bilo iz porodice Veselinović, sedmorica ih je pobijeno i jedna djevojka, sestra od Blaška Veselinovića. To je herojsko dijelo srba-komunista. Stevan Jugović komandant bataljona, predao se svom bratu Boži-partizanu i bio strijeljan na licu mjesta! Dalje, Stjepan Lučić sa stare stanice, predsjednik opštine Pale i čovjek koji je podigao crkvu na Lukama na Trebeviću. Tu istu crkvu ruše srbi-komunisti poslije rata. Jole Santrač,Petko Lizdek,Obren Kablar,Grujo Cvjetanović,Novica Jugović,Dušan Lopatić,Aleksa Erić,Vlado Andrić,trojica braće Milinković, naravno i S.Derikonja komandant brigade i mnogi drugi... Mnogim od ovih ne zna se gdje kosti počivaju, i mislim da je red kako dolikuje po pravoslavnom običaju da im se podigne zajednički spomenik i da se opoje i očita molitva...

 • komentator

  ja sam rođeni paljanin i živim na palama, nisam pominjao narodnu vojsku - gore pomenute koje je naveo posjetilac 31.223.129.xxx jer se plašim da bi skoro bilo beskorisno pošto ovde ima više građanski nego nacionalno nastrojenih forumaša. ali mi je drago da neko pomenuo ove junake. recimo da naši su građani koji gravitiraju vučijoj luci znaju da je savo derikonja bio aktivni vojnik kraljevine jugoslavije, po činu potporučnik. malo ljudi zna da je lučiće ojadio neki od stjepanovih rođaka koji je ubio svoju snahu zato što je njena tepsija odgovarala hljebu koji je pronađen u jednoj od zemunica prema dovlićima. samo stariji se sjećaju zločina veljka terzića, udbaša koji je počinio brojne komunističke zločine na području previle i pala. sokočani i rogatičani vrlo dobro poznaju savu bilića, udbaša pod čijim je rukovodstvom pobijeno više od dvije hiljade srpskih mladića koji su bili zarobljeni kao četnici, na brdu kopito iznad žl****va. malo sam odužio i "otišao na drugu stranu", ali, neka se i ovo pročita. i mislim da im treba podići bilo kakvo znamenje i opijelo očitati.

 • Posjetilac

  I ja sam čuo za Veljka Terzića po zlu, sjeća ga se moja majka.
  Komentatore napišite nam više o ovome, nemojte da vas obeshrabruje što ovdje ima puno forumaša iz federacije, koji pokušavaju preko interneta da šire svoju antisrpsku propagandu.

 • Posjetilac  - nespokoj

  sto vise odmicu komentari citalaca mihailo cvoro se sve vise i vise okrece u grobu

 • Posjetilac

  O zločinima -Udbe- bi se tek moglo mnogo napisati..al neka, Bog će im suditi. Oni su u ime "ideologije" ubijali svoj narod. Ono srpskih mladića što je preživjelo 2.s. rat stradalo je od komunističke ruke. Naravno, to su srbi koji nisu htjeli da slijede komunističku ideologiju već se borili za srpsku dinastiju Karađorđević i za svoju otadzbinu. Najmanje što se može uraditi je to da im se podigne spomenik. Ne želim da krivim partizane al bilo bi pošteno da se i ovim ljudima podigne njihovo počivalište.

  Očekujem da će još neko prokomentarisati na ovu temu..

 • hogar horrible  - preseravanje !!

  Koji crni chetnici i kakva prerusavanja?? Zasto bi se prerusavali kad je znao svakog u glavu iz te grupe lokalnih gangstera sa sela, po imenu i prezimenu, cak se zna ko ga je i ubio sa ledja ne naoruzanog, rafalom iz mitraljeza..ja znam da bi neki od njih voljeli da su chetnici bili koji su ratovali u stilu James Bonda Tom Cruise o nemoguce misije..ali to nije tako niti moze biti..I hvala dragom bogu sto nije jedan od takvih supermena..I mani te se cojeka nek pociva u miru, bolje motike u ruke radite nesto korisno..Pozdrav od unuka Narodnog heroja Mihajla Cvora sa Romanije...

 • Posjetilac

  pa,reci "unuče" ko ga je ubio, kad znaš, da i mi znamo. slobodno neće ti niko ništa.

 • hogar horrible

  Imaju neke stvari koje se ne pricaju, ne govore..Nije moj otac pa necu ni ja..Jednostavno neke stvari ne mogu da se prevale preko usta, ne iz straha nego iz stida i bruke njihove, tih i takvih ,,junaka" Razlog moga javljanja i nije da prozivam i pljujem po takvima nego da skrenem paznju onome ko je srocio ovaj text o mom djedu i onome ko ga je objavio jer pola toga nije tacno a ako vec ne znaju bolje da ne objavljuju i velicaju one koji po mom misljenju nebi trebali da se spominju a ne da se velicaju,mada znam da njima i takvima to godi, da budu nesto, a nisu bili nista..Eto toliko..pozdrav od unuka Narodnog heroja Mihajla Cvora sa Romanije..

 • hogar horrible

  I jos nesto coce, 50-60 godina je vladao komunizam a ti detalji nikada nisu bili spomenuti niti objavljeni a mogli su..Ovi sada od sake pijanih naoruzanih baraba koji su se kasnije samoprozvali chetnicina, sa ovakvim textovima i objavama prave junake,pripadnike jedinice kojoj ni delta forces nije ravna..Nije to bruka samo za mene, to je bruka za taj narod, za one koji smisljaju ovakve price pa i za prave chetnike Kraljevu gardu....i zamolio bih administratora da miče ovaj text o mom đedu..nema smisla, niđe veze..pozdrav..

 • komentator

  izgleda, mihajlo, da nisi "đedovog" kova. strugnuo si na samom početku rata u crnu goru pa i sada onako, sa distance ispališ po koju prejaku riječ. kako ti znaš

 • Posjetilac

  Ko ga je ubio nije ni bitno. Šta misliš, koliko je srba četnika i njihovih porodica stradalo od komunista? Bog zna, mnogo više...
  Kakva su zlodjela činili srbi-partizani-udbaši?
  Kažu da su čak u nekim slučajevima prevazilazili i same ustaše!
  Bilo ne ponovilo se..
  Bitno je napomenuti, da je partizanski pokret bio ANTISRPSKI pokret. Njihov glavni cilj je bio da se kraljevska vlada ne vrati u otadzbinu i da poslije rata dođu na vlast!
  Pročitajte malo njemačke arhive, pa će vam sve biti mnog jasnije...
  Tokom cijelog rata imali su prikrivenu saradnju sa ustašama. Dovoljno je pomenuti jedno, u toku ustaške ofanzive u proljeće 1942 koju je lično Francetić predvodio, i kom prilikom je stradalo oko 6000 srpskih civila na Drini, partizani su zajedno sa ustašama napadali četnike! Da, to stoji u njemačkim arhivama koje se nalaze u Beogradu. Dragi narode, prosudite sami, ko je bio saradnik okupatora a ko se borio za svoj narod.

Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter