subota, 24. jun 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

Milan Simović - od skretničara vozova do narodnog heroja

Austrougarsko sunce je tih dana grijalo stanovnike sela Šip kod Podgraba, kada je 12. jula 1909. godine rođen Milan Simović. Poslije završetka osnovne škole, ostao je u rodnom mjestu i do odsluženja vojnog roka se bavio zemljoradnjom. Poslije odsluženja vojnog roka, radio je kao nadničar, a zatim kao skretničar i čuvar pruge između Višegrada i Stambulčića. Kao mladi radnik je pristupio radničkom pokretu, a 1937. godine je postao član Komunističke partije Jugoslavije.


Poslije okupacije Kraljevine Jugoslavije i formiranja ustaške Nezavisne Države Hrvatske, Milan je napustio službu i vratio se u rodno mjesto, gde je aktivno učestvovao u pripremama oružanog ustanka. Bio je izabran za komandria prve ustaničke čete formirane u okolini Podgraba, a koja je kasnije ušla u sastav Romanijskog partizanskog odreda kao Pračanski bataljon, pod komandom Slaviše Vajnera "Čiče romanijskog". Prvu akciju, Milan je sa svojom četom izveo u selu Dovlićima, gdje je najprije razoružao stražu, koja je čuvala prugu, a zatim razrušio željezničku prugu.

Koristeći eksploziv iz neeksplodiranih avionskih bombi, koje mu je slao Štab Romanijskog partizanskog odreda, Milan je sa svojim borcima, porušio - most kod sela Rakita, dugačak 140 metara, a zatim mostove kod sela Sjetline, Gajeva, Podkorana i dr. Punih šest mjeseci je njegova četa vodila borbe protiv ustaško-domobranskih snaga koje su pokušavale da obezbijede saobraćaj na pruzi Sarajevo-Višegrad.

Milan je iako komadir čete, učestvovao u skoro svim borbama svoje čete, a posebno se istakao u borbama - na Šiljicama, kod Majdana, Kosmaja, Prutine, Gračanice i Prače. U selu Sjetlini, gdje se nalazilo 1.500 neprijateljskih vojnika, uspio je da, sa svojim borcima, na juriš zauzme željezničku stanicu i poruši željeznička postrojenja. U selu Stambulčić je pištoljem ubio neprijateljskog mitraljesca i zarobio njegov mitraljez, a u Palama je uspio da zarobi nekoliko neprijateljskih oficira. Kada je obrazovan privremeni front u Palama, Milan je bio postavljen za njegovog komandanta. U borbi koja se vodila dva dana i dvije noći na Dobrim Vodama i Bukovcu, sredinom novembra 1941. godine, Milan je uspio da sam ubije dvanaest njemačkih vojnika.

Poslije formiranja Prve proleterske udarne brigade, Milan je zajedno sa svojim ocem Danilom, početkom januara 1942. godine, stupio u brigadu. Na putu za Foču, 21. januara 1942, kod sela Ilovače je upao u ustašku zasjedu sa Milanom Jakšićem-Ivanom i bio ranjen. Pošto je bio ranjen u obje noge, nije mogao da se kreće, pa su ga ustaše zaklale.

Odlukom Vrhovnog štaba NOV i POJ, 6. novembra 1942. godine, proglašen je za narodnog heroja, među prvim borcima NOV i POJ. U "Biletenu Vrhovnog štaba" br 20-22 o proglašenju Milan Simovića za narodnog heroja piše:

"Po odluci Vrhovnog štaba NOV i POJ daje se naziv narodnog heroja drugu Simoviću Milanu, komandiru Viteške čete Romanijskog partizanskog odreda. U toku petomjesečne borbe, u kojoj je lično učestvovao i bio u prvim redovima, organizovao je rušenje željezničke pruge Sarajevo - Višegrad i tako je onesposobio za više od 10 mjeseci. Drug Simović je poginuo od mučke ustaške ruke."


Početkom 1946. godine na temeljima fudbalskog kluba "Vihor" iz Pala je obnovljen fudbalski život u Palama i formiran FK "Milan Simović", koji je kasnije preimenovan u FK "Romanija". Danas u Palama u znak sjećanja na ovog narodnog heroja, iznad zajedničke grobnice poginulih vojnika i civila u Drugom svjetskom ratu, stoji spomenik narodnom heroju Milanu Simoviću. Rajko Kujundžić je u znak sjećanja na heroja, napisao knjigu "Narodni heroj Milan Simović".


(www.palelive.com)Komentari (10)
 • Grande

  Rođen sam na Palama, završio ovdje sve škole, fakultet, živim ovdje preko 25 godina i nikad nisam saznao ništa o Milanu Simoviću do sad! Ne kažem da nisam mogao, da sam se ikad zapitao ko je on i šta je lako bi ''izguglao'' ali se jednostavno nisam sjetio i nije mi palo na pamet (nije za pohvalu ali nas je takva velika većina). Pitam se da li je u redu da nam nikad niko u školi nije to rekao, ispričao... Pretpostavljam da ni naši priučeni paljanski nazovi učitelji i nazovi profesori (čast izuzecima svakako) ne znaju to. Pohvala Palelive-u za ovu i ovakve članke, generalno znamo malo o našoj istoriji i kulturi, što lokalnoj, što regionalnoj...

 • Posjetilac

  Odličan tekst. Da se ne zaboravi!

 • Posjetilac.

  Grande, u našim školama je bitnije da učimo šta se dešava i šta se dešavalo na Zapadu nego kod nas. Treba znati o savakom kontinentu, državi, pa i gradu nešto, ali je tužno da 80% zna više o Turskoj, Njemačkoj, Americi... nego o Republici Srpskoj, da ne kažem Bosni i Hercegovini, pošto je to "opširnije".

 • starac Fočo

  Prije par dana sam vidio grupu sa Kosova koji su turistički obilazili Pale. Zaustavil su se pored spomenika Srđanu Kneževiću i pored spomenika Milanu Simoviću.
  Izgleda da je ljudima "sa strane" bitnija naša istorija (dalja i bliža) nego nama.
  Otac sam jednog srednjoškolca, tužno je da je morao naučiti po čemu je koji grad iz Srbije dobio ime, a o Palama ne zna ništa, a poznavajući gradivo i profesore, nikada u školi o tome neće ništa ni naučiti! :!:

 • Posjetilac

  Svaka cast!

 • Posjetilac

  ne postoji skretničar vozova

 • Posjetilac  - Milan Simovic

  Nebi trebala da postoji ni rečenica koja počinje sa malim slovom, niti da se završava bez tačke. Ako nisi imao ništa pametnije da prokomentarišeš nisi trebao onda da komenttarišeš da li ima ili nema skretničar vozova to je sasvim sporedna stvar u ovom tekstu poenta je sasvim nešto drugo. Nekad su ljudi pametniji kad ćute. Ovakav tekst i slični su za pohvalu. Iskreno ja sam to već znao jer sam djetetu nešto spremao za školu kada im je trebalo pa sam pročitao, ali sam sad obnovio grtadivo. Ja sam isto kao Grande rodjen u Palama, čekao štafetu mladosti sa kapom i maramom upravo tu da stigne, ali se nije nikad niko našao od nastavnika da nam to objasni pa ni Kujundžić uvaženi komunista i čuveni velikosrbin.

 • ****

  komenttarišeš,grtadivo,a o izostavljenim zapetama, da i ne govorimo.

 • Posjetilac

  Koja ironija, covjek daje lekcije o pravopisu, a pise srpski k'o moldavska ku*va lol :D

 • komsija  - Postoji :NARODNI HEROJ!!!

  Skretničar, zemljoradnik,pismen, nepismen, nebitno, Milan Simović je NARODNI HEROJ , dao svoj život za slobodu, i ponos ovog kraja. Potiče iz čestite ustaničke porodice! Žao mi je što mnogi nisu znali da je Stanici Palama, živio i otac , Milanov, pokojni Čiča Danilo, kao i brat pokojnog Milana, Milivoje. Čovjek koji je takodje bio učesnik rata,i bio veoma obrazovan.
  Pokojni Danilo je učesnik i Prvog rata i Solunski borac, a odlikovan je i medaljom Kralja Aleksandra, mislim takose yvalo to odličje Lično sam vidio tu medalju i pištolj koji je zarobio u Prvom ratu. Pokojni Milan je imao i djecu koja su živjela u Sarajevu.
  Ulica od Stare škole, odnosno skretanje sa puta na Jahorinu, prema Stanici , je nekad nosila ime Danila Simovića, ali na žalostnje promjenjena je u Trebevićku.
  Smatram da sigurno ne bi trebalo zaboravljajti takve heroje , kao ni sve heroje iz ovog zadnjeg gradjanskog rata.
  Sa puno poštovanja prema ovoj čestitoj porodici !

Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Vodič

article thumbnailNarodni heroj Mihajlo Čvoro
10.01.2013.
article thumbnailMilan Simović - od skretničara vozova do narodnog heroja
14.11.2012.
article thumbnailKako se paljanska zvijezda popela na krov svijeta - Rajko Kušić Kuša
06.07.2012.
article thumbnailMapa grad Pale
17.11.2011.
article thumbnailOpština Pale
16.11.2011.
article thumbnailVažniji telefoni
16.11.2011.
article thumbnailAutobuska stanica Pale
16.11.2011.
article thumbnailCekovića kuća
16.11.2011.
article thumbnailPećina Orlovača
16.11.2011.
article thumbnailHadžišabanovića vila u Gornjim Palama
16.11.2011.
article thumbnailNovakova pećina
16.11.2011.
article thumbnailPećina izvora Mokranjske Miljacke
16.11.2011.
article thumbnailPopova pećina - praistorijsko naslijeđe!?
30.09.2011.
article thumbnailPećina u Bogovićima ili Titova pećina
30.09.2011.
article thumbnailGoli Koran - Najljepša oaza mira
31.07.2011.
article thumbnailKadino vrelo - nadahnuće u podnožju Jahorine
31.07.2011.
article thumbnailRijeka Bistrica - kraljica čistoće
31.07.2011.
article thumbnailBožidar Savić
30.07.2011.
article thumbnailHajduk Starina Novak
30.07.2011.
article thumbnailTrifko Grabež
30.07.2011.
article thumbnailPredrag Lasica Peki
29.07.2011.
article thumbnailFilozofski fakultet Istočno Sarajevo
03.09.2009.
article thumbnailEkonomski fakultet Istočno Sarajevo
03.09.2009.
article thumbnailPravni fakultet Istočno Sarajevo
03.09.2009.
article thumbnailFakultet fizičkog vaspitanja i sporta
02.09.2009.
article thumbnailDžamija u Podvitezu
27.08.2009.
article thumbnailKatolička crkva Sv. Josipa na Palama
27.08.2009.
article thumbnailManastir Sokolica - Ravna Romanija
27.08.2009.
article thumbnailCrkva Sv. Pantelejmona na Vučijoj Luci
27.08.2009.
article thumbnailCrkva Sv. Proroka Ilije na Lukama (Trebević)
27.08.2009.
article thumbnailCrkva Sv. apostola Petra i Pavla u Prači
27.08.2009.
article thumbnailCrkva Uspenja presvete Bogorodice u Mokrom
27.08.2009.
article thumbnailCrkva Vaznesenja Gospodnjeg u Podgrabu
27.08.2009.
article thumbnailCrkva Uspenja presvete Bogorodice u Palama
27.08.2009.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter