ponedjeljak, 26. jun 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Zatvoren 10. saziv - Otvoreno novo umjetničko poglavlje

Međunarodna likovna kolonija "ART simpozijum Jahorina 2012", koja je tokom 10. - jubilarnog saziva na Jahorini okupila 13 slikara, vajara i grafičara iz Japana, Španije, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Ruske Federacije, Crne Gore, Srbije i BiH, zatvorena je sinoć u Hotelu "Rajska dolina" na Jahorini.


Učesnici 10. saziva jahorinske kolonije bili su Kodai i Juko Hihara, Kazunori Širaiši, Vitalij Isajev, Jurij Kravcev, Mirjana Savova, Zvonko i Lidija Tilić, Stefan Hadžinikolov, Magdalena Nikolova, Drago Dragić, Stojanka Đorđić i Dragana Krecelj, a za kritički osvrt na njihov rad pobrinuo se eminentni likovni kritičar iz Sarajeva Vojislav Vujanović.

Prigodnim besjedama od umjetnika su se oprostili i zahvalili im za učešće Vujanović i osnivač Kolonije Lazo Savić, u prisustvu gostiju i prijatelja ove jedinstvene međunarodne likovne manifestacije.

"Prve istine, od kojih se mora poći na ovoj izložbi 10. saziva 'ART simpozijum Jahorina', čiji je moto 'Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format', svakako je 'vedrina i ljudskost', koja sve nas svojom raznolikošću obavezuje da na sasvim novi način promišljamo o životu, o nama, o drugima...", rekao je Vujanović.

On smatra da je ovaj saziv "stvorio impozantan i gotovo neočekivan spektar likovnih rješenja".

"Ono što je, ipak, najvažnije - što je opšti utisak svih učesnika Kolonije - jeste da je na Jahorini posljednjih desetak dana vladala vedrina, puna iskonskog ljudskog, iskonskog umjetničkog, iskonskog posebnog...", apostrofirao je Vujanović u izjavi za Srnu.

Prvi čovjek Kolonije Lazo Savić nije krio zadovoljstvo zbog atmosfere, druženja i učinka njegovih likovnih drugara.

"Izuzetno sam srećan i ponosan na učesnike ovogodišnjeg - jubilarnog saziva koji su umjetnički fundus 'ART sipmozijum Jahorina' i ovog puta značajno obogatili - svojim djelima visoke umjetničke vrijednosti i ličnih senzibiliteta, različitih autorskih pristupa i originalne likovne naracije", izjavio je Savić Srni.


Get Adobe Flash player


On je istakao da posebnu zahvalnost za pomoć i podršku u organizaciji Kolonije duguje Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, sa ministrom Antonom Kasipovićem na čelu, Ministarstvu trgovine i turizma i ministarki Gorani Zlatković, te Olimpijskom centru "Jahorina", a nije propustio priliku da zahvali i svim drugim prijateljima i sponzorima Kolonije.

Prema njegovim riječima, uspješnom realizacijom likovnog projekta "Figura u savremenoj umjetnosti", "ART simpozijum Jahorina" otvorio je novo poglavlje svog budućeg umjetničkog, istraživačkog i kreativnog rada i razvoja.

"Art simpozijum Jahorina" osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra "Jahorina" i uz izuzetnu podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice, i od tada se redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostio brojne likovne umjetnike iz Japana, NJemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske - čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Cilj ove renomirane kulturne manifestacije jeste afirmacija likovne umjetnosti i umjetnosti uopšte, razvoj ekološke svijesti, podsticaj turizma kako na području Republike Srpske, BiH i država u regionu tako i u svijetu, uključujući doprinos naporima da Jahorina, koja zasluženo nosi epitet zimske olimpijske ljepotice, bude prepoznatljiva i na mapi kulturnih destinacija.

Osnivač Kolonije Lazo Savić potvrdio je da ozbiljno planira da vajarska djela koja mogu odoljeti atmosferskim uticajima postanu eksponati buduće galerije na otvorenom, prema uzoru na najpoznatije svjetske turističke /zimske, ljetne i banjske/ centre.

Prema njegovim riječima, djela nastala na 10. sazivu, kao što je to bila praksa i u prethodnom periodu, biće predstavljena likovnoj publici u Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu.


(www.palelive.com / Srna / O.B. / video: RTVIS)Komentari (8)
 • zika

  Velika je steta sto veci broj ljudi nije vidio djela koja su umjetnici napravili na ovom simpozijumu. Treba organizovati izlozbu u Palama jer se ima sta vidjeti.

 • Kole1

  Svaka čast Lazu Saviću i iskrene čestitke na velikom trudu i zalaganju da ovu manifestaciju održi na nivou na kome mu organizatori sličnih manifestacija na ovim prostorima mogu samo pozaviditi. Lokalna vlast mora obezbijediti uslove da djela stvorena na ovom simpozijumu vide svi koji to žele, a koji nisu mogli prisustvovati zatvaranju kolonije. Cekovića kuća nije adaptirana da je koriste samo "odabrani" i LK Pale, koja je daleko ispod nivoa ART Jahorina.

 • Učenik  - Art Jahorina
  zika napisa:
  Treba organizovati izlozbu u Palama jer se ima sta vidjeti.

  Koliko znam, izložba uvijek bude u Kulutrnom centru Pale, meni je žao što nisam mogao da odem na Jahorinu da pogledam te eksponate na mjestu gdje su nastali. Lazo Savić radi odličan posao i povalja koju je potpisao sa Japanom je vrlo dobar potez za nas i za našu opštinu. Šteta što nadležni ne vide šta može proizaći iz toga.

  Iskrene čestitke!

 • Javna tribina građana Pala  - Interesantno

  Interesantna je i činjenica da se na zvaničnim internet prezentacijama opštine Pale i grada I. Sarajevo nalaze samo vijesti i obavijesti određenim kulturnim dešavanjima (Likovna kolonija, jagnjijada i sl.) a ostalim ni riječi.

  Mogli su se bar malo potruditi i otići na Palelajv koji se istinski trudi da to isprati i prekopirati vijest uz uredno navođenje izvora.

  Ovako se stiče utisak da su im bitne samo one u kojima njihovi "funkcioneri" imaju učešće ili su na neki način povezani sa istim.

  A trebalo bi valjda imati jednak pristup prema svim dešavanjima?

  Isto se dešava i sa praćenjem sportskih dešavanja.

  Ugledajte se malo na Palelajv!!!

  Administrator Javne tribine

 • Posjetilac  - desavanja

  Dajte da se ugledamo pa da se vise postujemo,pomazemo,volimo,mani te se prozivanja,zivi i veseli bili!

 • Обични човјек

  Лазо, свака ти част. Поносимо се што те имамо.

 • Posjetilac  - Slazem se

  Treba smanjiti prozivanja i gledati u buducnost

 • zika

  Ovo je interesantna informacija:

  http://javnatribina.com/simplemachinesforum/index.php?PHPSESSID=1qj6a6pemibu686ae9vrjr6es0&topic=323.msg656;topicseen#msg656

Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter