ponedjeljak, 29. maj 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Tužilaštvu BiH dostavljeni novi dokazi o Dobrovoljačkoj

ISTOČNO SARAJEVO - Centar javne bezbjednosti (CJB) Istočno Sarajevo na osnovu prikupljenih izjava i dokaza dostavio je Tužilaštvu BiH dopunu službenog izvještaja u vezi sa predmetom "Dobrovoljačka".


Operativnim radom došlo se do podataka o više lica koja do sada nisu bila obuhvaćena predmetnom istragom, a bila su neposredne žrtve zločina koji je počinjen u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA, što isti potvrđuju svojim svjedočenjem o ubijanju, zarobljavanju, ranjavanju, mučenju i zlostavljanju ranjenih vojnika JNA.

Tužilaštvu BiH dostavljen je i spisak lica koja su bila žrtve predmetnog zločina, a do danas nisu dali izjave nadležnim organima BiH.

Dopuna službenog izvještaja dostavljena juče Tužilaštvu BiH, saopšteno je iz CJB-a.

Strani tužilac u Tužilaštvu BiH Džud Romano donio je 17. januara 2012. godine naredbu o obustavljanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka" protiv ukupno 14 lica, među kojima i Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka, jer je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih lica nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Istraga je obustavljena i protiv Hasana Efendića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u zasjedi koju su postavile paravojne formacije "zelene beretke" i "patriotske lige", kao i Teritorijalne odbrane, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a 215 je zarobljeno.

Zaim Backović Zagi naredio je napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine. O tome svjedoči radio poruka koju je presrela JNA, a objavili sarajevski mediji. 


(www.palelive.com / Srna)Komentari (4)
 • zeljko  - pocetak rata

  pravi rat u bosni nije bio zapoceo,do maja 1992.
  tacno je da je bilo ubistava i incidenata u selima sijekovac,ravno,livno,bijeljina ,mostar,zenica i slicno,ali nije bilo krvavog rata.
  prvo je u lisabonu od 25-29 aprila 1992 potpisan kutiljerov plan o mirnoj podjeli bosne i hercegovine na 3 dijela,od strane alije,radovana i franje borasa. tada su i hrvati dobili svoj entitet,za kojima pate sve do danas.
  karta tadasnje mirno podijeljene bosne je vrlo slicna danasnjoj sa dva entiteta,s tim sto je u federalnom dijelu postojala i granica treceg-hrvatskog entiteta.
  kada su muslimani u sarajevu saznali da je alija,koji je tek 3 maja doletio iz lisabona,nakon potpisa i podjele bosne na 3 dijela,po naredjenju ganica,kljujica i sina -bakira izetbegovica koji je dezurao u predsjednistvu ,umjesto oca alije...naredjen je opsti napad na sve kasarne i vojne objekte jna u sarajevu.
  prvi maj 1992 god je bio petak,neradni dan,kao i danas.
  nisu radili ni predsjednistvo,a ni oficiri iz komandi.
  nije bilo ratnog stanja,bile su barikade i kontrole po svim gradovima i ulicama.
  vec ranije je predsjednistvo bih i generalstab jna u beogradu ,potpisali sporazum da se jna mirnim putem iseli iz svih kasarni bosne do 19.maja 1992.g i da se ,ko god od oficira zeli,odseli u srbiju,ili predje u alijinu vojsku. bilo je puno oficira iz svih nacija i ex republika.
  po istom scenariju,kao 1991 godine,dakle ,godinu ranije,u subotu 2.maja 1992 g u 09 sati ujutro je grupa zelenih beretki i patriotske lige,po naredjenju ganica,napala najslabiju tacku/dom jna u sarajevu. na celu ekipe je bio dzevad topic topa,sarajevski sandzaklija i jalijas. oni su ranili potpukovnika/makedonca i zarobili 4 vojnika i 2 civila i osvojili dom jna u centru sarajeva,danas ulica zelenih beretki.
  interesantno je de je grad bio miran,dan suncan,radili su semafori i kafici,ljudi su setali i isli na izlete na vrelo bosne i hercegovine ,na ilidzu,na trebevic,itd.
  iz vojne bolnice,danas francuska bolnica,komandant,pukovnik tausan ,salje 1 pincgauer,vojni dzip sa 5 vojnika i dva putnicka vozila vojne hitne pomoci opel karavan sa civilima vozacima.
  vozila idu okolo ,preko 6 semafora, od vojne bolnice,pored unisovih nebodera,pored poilicijske stanice na marin dvoru,idu
  pored tramvaja,ulicom valter perica na marindvor i skenderiju.
  vozila staju NA SEMAFORU KOD DOMA SINDIKATA. iz malog parka sa bistom djure djakovica,na vojni dzip pinc gauer,puca paravojska zelenih beretki i specijalci vikicevog mupa,iz osa i zolja i mitraljeza. unistavaju sva 3 vojna obicna vozila i usput unistavaju 2 tramvaja koja su stali na stanici skenderija. ubijaju 4 vojnika ,a vojnika i vozaca -civila ranjavaju. drugi vozac se spasava citav jer skace preko betonske ograde u miljacku i tu ga hapse specijalci.
  tu je ranjeno i 25 gradjana-putnika u oba tramvaja.
  istovremeno je od 9 sati napad na komandu jna koja se nalazi u bistriku,u parku,i tada gine prva zrtva jedan musliman iz patriotske lige.
  to je bio pocetak rata,i to nakon mirne podjele bosne,a ganic i ostali muslimani,to pokusavaju lazirati i okrenuti u stilu da je jna sa 5 vojnika napala predsjednistvo bih,koji je cuvala specijalna jedinica,a u blizu kojeg su se od 100-200 metara,nalazile ukupno 3 zgrade stanice policije,sa 400 policajaca(MUP U MIS IRBINOJ,SPECIJALCI NA BJELAVAMA I MUP NA MARINDVORU).
  sreca je jedino sto ratni zlocin ne zastarijeva i sto ce ganic,koji je sandzaklija i srbijanac,a koji je dosao u predsjednistvo bih kao jugoloven.... kad-tad biti procesuiran. i njegovi pomagaci i kriminalci,koje je rat truhlo obogatio.
  vrhunac ganicevog licemjerstva je sto je nedavno izjavio,da je vise srba poginulo u saobracaju u ratu,nego od metaka. a pola sarajevskih srba su u ratu od 92-95,civilne zvanicne zrtve od 15.000 svih civilnih zrtava i muslimanskih vojnika zrtava u ratnom sarajevu,koje su uglavnom ubijane ili likvidirane radi stanova i radnih mjesta i izmisljenih snajperista i dojavljivaca.

 • Posjetilac

  Ovako lijepo napisanu istinu o početku rata u BiH treba staviti u udžbenike istorije!

 • Posjetilac

  Istoriju pišu oni koji rova nisu vidjeli.

 • Posjetilac

  Mladen Vuksanović, “Dnevnik s Pala 1992″, prepisati u taj udžbenik.

Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter